Έναν νέο δισδιάστατο παγκόσμιο χάρτη, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο πιο ακριβής που έχει γίνει ποτέ, έφτιαξαν ερευνητές από τα πανεπιστήμια Ντρέξελ στη Φιλαδέλφεια και Πρίνστον. Το δημιούργημά τους είναι επίπεδο και κεντραρισμένο σε κάθε πόλο.

“Ο χάρτης μας είναι στην πραγματικότητα περισσότερο σαν τον κόσμο από άλλους επίπεδους χάρτες”,

δήλωσε ο J. Richard Gott, ομότιμος καθηγητής αστροφυσικής στο Πρίνστον. “Για να δείτε όλο τον κόσμο, πρέπει να τον περιστρέψετε. Για να δείτε όλο τον νέο μας χάρτη, απλά πρέπει να τον αναποδογυρίσετε”.

Το 2007, ο David Goldberg, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ντρέξελ, και ο Gott συνέταξε υπάρχοντες χάρτες και δημιούργησαν ένα σύστημα για να βαθμολογεί ο καθένας με βάση μια σειρά κριτηρίων, όπως σφάλματα απόστασης και δυσμορφίες. Αυτό το σύστημα ποσοτικοποιεί κάθε νέο χάρτη με βαθμολογία Goldberg-Gott, παρέχοντας μια βασική κατάταξη ακρίβειας στην οποία όσο χαμηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο καλύτερη. Η προβολή Mercator, η οποία είναι ο πιο γνωστός χάρτης σε όλο τον κόσμο, έχει βαθμολογία 8.396. Σε σύγκριση με το νέο χάρτη, με βαθμολογία μόλις 0,881, είναι σαφές ότι ο νέος σχεδιασμός είναι πολύ λιγότερο παραμορφωμένος.

Ενώ είναι η πιο ακριβής όμως μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να μην αντιπροσωπεύει ακριβώς τις σωστές αποστάσεις του πλανήτη. “Κάποιος δεν μπορεί να κάνει τα πάντα τέλεια”, είπε ο Gott . “Ένας χάρτης που είναι καλός σε ένα πράγμα μπορεί να μην είναι καλός στην απεικόνιση άλλων πραγμάτων”.

Στην αναζήτηση ενός σχεδόν τέλειου χάρτη, έχουν συμβεί διάφορα ευτράπελα. Η πολυεδρική προβολή Dymaxion, η οποία έγινε δημοφιλής το 1943, κατέστρεψε τον χάρτη για να συνδέσει όλες τις χώρες, αφήνοντας τους ωκεανούς κομματάκια. Δημιούργησε έναν χάρτη με αξιοπρεπή ακρίβεια μεγέθους χώρας, καθώς και μια στρογγυλή Ανταρκτική (σπάνια φαίνεται σε 2D χάρτες), αλλά λόγω των περίεργων σχημάτων ήταν δύσκολο να αποτελέσει βάση για κάτι. Ο Gott βελτίωσε αυτόν τον σχεδιασμό, αντλώντας έμπνευση για τη δημιουργία ενός χάρτη διπλής όψης.