Η Maersk ανακοίνωσε την Τρίτη την αναστολή των νέων παραγγελιών από και προς τα ρωσικά λιμάνια, εξαιρουμένων των τροφίμων, των ιατρικών και ανθρωπιστικών ειδών, λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο δανέζικος κολοσσός, ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων, θα φέρει εις πέρας ωστόσο τις παραγγελίες που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής, ενώ θα σέβεται τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, όπως είπε σε δελτίο τύπου.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να επανεξετάζουμε τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις για να επαναφέρουμε την προσφορά μας στη Ρωσία στο κανονικό, μόλις είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια των δραστηριοτήτων μας μέσω των ρωσικών θαλάσσιων λιμένων», πρόσθεσε η εταιρεία.

Το μέτρο καλύπτει όλα τα ρωσικά λιμάνια και δεν αφορά προμήθειες σε τρόφιμα, ιατρικές και ανθρωπιστικές προμήθειες, διευκρίνισε ο όμιλος. Η εταιρεία Maersk εξυπηρετεί θαλάσσιες διαδρομές προς την Αγία Πετρούπολη και το Καλίνινγκραντ στην Βαλτική Θάλασσα, προς το Νοβοροσίσκ στην Μαύρη Θάλασσα και προς το Βοστότσνι στην ανατολική ακτή της Ρωσίας.

Η Maersk έχει στην κατοχή της το 31% της ρωσικής εταιρείας διαχείρισης λιμένων Global Ports, στην οποία συμμετέχουν επίσης η ρωσική πυρηνική εταιρεία Rosatom και ο Ρώσος επιχειρηματίας Σεργκέι Σισκάρεφ. «Μαζί με την Global Ports εξετάζουμε πώς να εναρμονιστούμε με τις εν εξελίξει κυρώσεις και περιορισμούς και ετοιμάζουμε τα επόμενα βήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Maersk.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την Τρίτη να απαγορευτεί η Ρωσία από «όλα τα λιμάνια, όλα τα κανάλια και όλα τα αεροδρόμια του κόσμου».

Ο δανέζικος γίγαντας, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με την MSC της Ιταλίας για τη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, είχε ήδη σταματήσει όλες τις αποστολές προς την Ουκρανία λόγω της κατάστασης ασφαλείας.

Η ανακοίνωση της Maersk ακολουθεί άλλες σκανδιναβικές εταιρείες που περιορίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Τη Δευτέρα, η σουηδική κατασκευάστρια φορτηγών Volvo δήλωσε ότι σταματά τις πωλήσεις και σταματά την παραγωγή στο εργοστάσιό της στην Καλούγκα, ενώ ο γίγαντας τηλεπικοινωνιών Ericsson δήλωσε επίσης ότι θα σταματήσει τις παραδόσεις σε Ρώσους πελάτες.