Ο Ρεπουμπλικάνος νέος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόκειται να επισκεφθεί και εκείνος εφέτος, έπειτα από τη Νάνσι Πελόζι πέρυσι, το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν.

Η απόφαση της –προερχόμενης από το κόμμα των Δημοκρατικών– Νάνσι Πελόζι να επισκεφθεί την Ταϊβάν το περασμένο καλοκαίρι, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση όχι μόνο του Πεκίνου (το οποίο θεωρεί την Ταϊβάν «κινεζικό έδαφος» και διεκδικεί τη «ντε φάκτο» κυριαρχία της) αλλά και Ρεπουμπλικάνων βουλευτών, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πλέον, ο Κέβιν Μακάρθι, έχοντας λάβει το αξίωμα που άλλοτε είχε η Πελόζι στην προεδρία της αμερικανικής Βουλής, έπειτα από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, παρουσιάζεται αποφασισμένος να πράξει και εκείνος ακριβώς το ίδιο.

Ο Μακάρθι πρόκειται να επισκεφθεί την Ταϊβάν, πιθανόν την ερχόμενη άνοιξη όπως εκτιμάται, κίνηση που δε θα αρέσει καθόλου στο Πεκίνο. Μάλιστα, έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζει το ταξίδι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το Politico. Όμως, στα «μάτια» της κινεζικής ηγεσίας, οι επισκέψεις υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν ενισχύουν τις αποσχιστικές τάσεις της αυτοδιοικούμενης νήσου.

Διαβάστε ακόμη: