search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο ιδρυτής της Red Bull, λίγο πριν πεθάνει, εισέπραξε μέρισμα 866 εκατ. ευρώ

Μετά τον θάνατό του, όλα μεταβιβάστηκαν στον μοναχογιό του, Μαρκ

Ο ιδρυτής της Red Bull, λίγο πριν πεθάνει, εισέπραξε μέρισμα 866 εκατ. ευρώ

Μέρισμα ύψους 866 εκατ. ευρώ είχε εισπράξει ο ιδρυτής της Red Bull Ντίτριχ Μάτεσιτς, ο οποίος ωστόσο δεν πρόλαβε να το «χαρεί», καθώς λίγες ημέρες αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή. 

Ο Αυστριακός δισεκατομμυριούχος, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας αναψυκτικών, είχε λάβει το ποσό των 866 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορούσε τα κέρδη του 2021. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο, μάλιστα, ήταν αυξημένο κατά 28% σε σχέση με πέρυσι.  

Αποτέλεσμα αυτής της πληρωμής ήταν η συνολική περιουσία του Μάτεσιτς να ξεπεράσει τα 15 δισ. δολάρια, μια εξέλιξη που του «χάρισε» τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου της Αυστρίας.

Μετά τον θάνατό του, φυσικά, όλα τα παραπάνω μεταβιβάστηκαν στον μοναχογιό του, Μαρκ, ο οποίος πλέον είναι ο κάτοχος του 49% της Red Bull.  

Πώς ξεκίνησαν όλα

Ο Ντίτριχ Μάτεσιτς, με καταγωγή από την Κροατία, ξεκίνησε την καριέρα του στο τμήμα μάρκετινγκ της Unilever το 1972 και, αργότερα, θα μετακινείτο στη Blendax της P&G, αναλαμβάνοντας το μάρκετινγκ για τις οδοντόκρεμες. Τότε ήταν που, ταξιδεύοντας συχνά στην Ασία για επαγγελματικούς λόγους, θα γνώριζε το ποτό που θα του έσωζε τη ζωή.

Στα μέσα των 70s, στην Ταϋλάνδη, ο ιδρυτής της φαρμακευτικής T.C. Pharmaceuticals, Σαλέο Γιουβίντια που εμπορευόταν κυρίως αντιβιοτικά, σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα ποτό που περιείχε ζάχαρη, καφεϊνη και ταυρίνη και θα μπορούσε να τονώσει τον οργανισμό. Το ονόμασε «Krating Daeng», δηλαδή «Κόκκινος Ταύρος» (για την ακρίβεια Daeng είναι ένα είδος νεροβούβαλου της Ταϋλάνδης). Το φτηνό αναψυκτικό έγινε γρήγορα δημοφιλές στους οδηγούς φορτηγών της χώρας που ήθελαν να απαλλαγούν από τη νύστα στα μακρά νυχτερινά δρομολόγιά τους. 

Εκείνη την εποχή, στη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού στην Ταϋλάνδη, ο Μάτεσιτς «ανακάλυψε» το Krating Daeng ως ένα ποτό που μπορούσε να τον βοηθήσει να απαλλαγεί από το jet lag, καθώς ο καφές δεν… του αρκούσε. Έγινε αμέσως φαν. Κάποια χρόνια αργότερα, του δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσει τον εφευρέτη του ποτού. Ο Γιουβίντια, ως επενδυτής ήταν συνεργάτης της Blendax στην Ασία. Η δουλειά του Μάτεσιτς, ήταν εύκολη. 

Ο Γιουβίντια, παρότι ισχυρός επιχειρηματίας και επενδυτής, ήταν πολύ απλός άνθρωπος. Αφιερωμένος στο βουδισμό, ζούσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ήταν ταπεινός και μετριόφρων, δεν έδινε ποτέ συνεντεύξεις και προτιμούσε να μένει σε μια φάρμα όπου εξέτρεφε πάπιες. Ο Μάτεσιτς του πρότεινε να λανσάρουν μαζί το ποτό στην Ευρώπη και ο Ταϋλανδός επιχειρηματίας, εκτιμώντας το χιούμορ και τον πηγαίο χαρακτήρα του Αυστριακού, δέχτηκε. Έβαλε ο καθένας από 500.000 δολάρια και ίδρυσαν τη Red Bull στην Αυστρία. 

Διαβάστε ακόμη: