Ο Ματίας Αλμέιδα, όταν ανέλαβε την ΑΕΚ και είχε αποκτήσει συνολική εικόνα για το ρόστερ της αλλά και τη δική του ομάδα / γκρουπ που ήθελε να “κτίσει”, έβαλε μεταγραφική προτεραιότητα την απόκτηση μίας βασικής τριάδας χαφ, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά! Ενός “κόφτη” και δύο “box to box” μέσων, οι οποίοι ουσιαστικά θα ήταν “όκταρο – δεκάρια”.

Έτσι, λοιπόν, ο Αργεντινός τεχνικός ζήτησε εξ αρχής (Μάιο μήνα) τους Πινέδα (είχαν συνεργαστεί ιδανικά στην Τσίβας) και Χουάνγκ Ιν–Μπέομ (τον ήξερε από το MLS, όταν ακόμη ο μέσος έπαιζε στο Βανκούβερ και ο Αλμέιδα ήταν στο πάγκο των Σαν Χοσέ). Ο Μεξικάνος και ο Νοτιοκορεάτης ήταν οι δύο κορυφαίοι εκλεκτοί του Αλμέιδα, εν όψει του καλοκαιρινού παζαριού, τόσο απλά…

Ο Πινέδα, τελικά –αφού έβαλε και ο ίδιος… πλάτη, λόγω Αλμέιδα– ήρθε Ιούλιο μήνα στην ΑΕΚ. Ο Χουάνγκ Ιν – Μπεόμ όμως, εξαρχής ήταν αρνητικός για την Ελλάδα γενικότερα και ειδικότερα για την ΑΕΚ.

Ήθελε ομάδα της Μπουντεσλίγκα ή της Πρέμιερ Λιγκ. Τελικά άλλαξε (ή του άλλαξαν, τον μετέπεισαν) γνώμη για την… Ελλάδα, για χάρη όμως του (σχεδόν μόνιμου πρωταθλητή και εκπροσώπου στο Τσάμπιονς Λιγκ) Ολυμπιακού!


Ο Χουάνγκ Ιν–Μπεόμ, που δεν έχει ακόμη κλείσει τα 26 του χρόνια και έχει σήμερα χρηματιστηριακή αξία 3.000.000 ευρώ, είναι ήδη 34 φορές διεθνής με την Εθνική Νοτίου Κορέας.

Όλες οι διεθνείς συμμετοχές του, από τον Σεπτέμβριο του 2018, έγιναν με προπονητή τον Πορτογάλο (πρώην και του Ολυμπιακού) Πάουλο Μπέντο! Ο τελευταίος είναι ουσιαστικά ο μέντοράς του, ενώ ο… λόγος του σαφώς μέτρησε και στον Χουάνγκ για τον Ολυμπιακό και αντιστρόφως…

Ποιο είναι το αγωνιστικό προφίλ του Νοτιοκορεάτη μέσου, που έκανε τον Ματίας Αλμέιδα να τον θέλει πάση θυσία στην ΑΕΚ;

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Αργεντινό κόουτς της ΑΕΚ… “ο Χουάνγκ είναι «οκτάρι», αλλά με την τεχνική «δεκαριού» και την ένταση /πίεση / κινητικότητα «εξαριού»! Είναι μπαλάτος, τακτικά πειθαρχημένος, έξυπνος και γρήγορος, κάτι που του επιτρέπει να παίζει και να αντεπεξέρχεται σε όλες τις θέσεις και τους ρόλους στην μεσαία γραμμή να κοντρολάρει με την ίδια επιτυχία και την μπάλα και τον ρυθμό”!


Στις λεπτομέρειες, ο Χουάνγκ θα αποκτηθεί ουσιαστικά ως ελεύθερος από τη Ρούμπιν (το συμβόλαιό του κανονικά λήγει τον Ιούνιο του 2023) μέσω του μονοετούς… παραθύρου της FIFA για τον πόλεμο στην Ουκρανία).

Οι αποδοχές του στην ρωσική ομάδα ήταν 750.000 ευρώ, στους “ερυθρόλευκους” θα είναι στο εκατομμύριο. Ανήκει στο μεγάλο αγγλικό μανατζερικό γραφείο της “Base” που έχει και τον Μαντί Καμαρά.

Και κάτι τελευταίο για τον Χουάνγκ Ιν–Μπέον. Μιλάει πολύ καλά αγγλικά και για να πει το “ναι” στον Ολυμπιακό (μετά από “ψηστήρι” τουλάχιστον ενός μήνα), μέτρησε καταλυτικά πως ο ιδιοκτήτης του, Βαγγέλης Μαρινάκης, έχει και τη Νότιγχαμ Φόρεστ της Πρέμιερ Λιγκ!


Η ΑΕΚ τα… έδωσε όλα στον Βίντα (3.350.000 για διετές συμβόλαιο, καθαρές αποδοχές + signing bonus + εξτρά διαμονής / διαβίωσης στην Αθήνα ενώ τον έκανε… βόλτα και ο Μελισσανίδης με το κότερό του) προκειμένου να πει το πολυπόθητο “ναι” ο 33χρονος Κροάτης σταρ αμυντικός.

Και ενώ παράλληλα δεν έχει αποσύρει την προσφορά της, 1.300.000 ευρώ στην Μακάμπι Χάιφα, για την αγορά του 30χρονου Σέρβου στόπερ Πλάνιτς, δίνοντας προθεσμία για απάντηση όταν ολοκληρωθεί και η ρεβάνς με τον Ολυμπιακό.

Μπορεί, λοιπόν, στην ΑΕΚ να “καίγονται” να κλείσουν τους δύο βασικούς της στόπερ (πόσο μάλλον όταν ο κόουτς Αλμέιδα θα παίζει με τριάδα στην άμυνα, δηλαδή σε διάταξη 3–1–4–2), αλλά συγχρόνως κινούνται για σέντερ φορ.

Πίσω από τον (“εύθραυστο”) Αραούχο υπάρχει μόνο ο νεαρός Κοσσίδης και ο Αλμέιδα παίζει με δύο φορ, βάζοντας εκεί τον Λιβάι Γκαρσία!

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το τάιμινγκ που… γράφτηκαν τα ονόματα δύο ξένων σέντερ φορ ( του ίδιου στυλ / χαρακτηριστικών) που φέρεται να απασχολούν την ΑΕΚ. Του Γιοέλ Πογιάνπαλο της Μπάγερ Λεβερκούζεν (με χρηματιστηριακή αξία 2.500.000) και του Στίπε Περίτσα της Μακάμπι Tελ Αβίβ!


Ο 27χρονος Κροάτης φορ με χρηματιστηριακή αξία 1.700.000 ευρώ, την περασμένη σεζόν σε 46 συμμετοχές με τη Μακάμπι, σκόραρε 17 φορές και έδωσε 3 ασίστ. Ο κόουτς Βλάνταν Ίβιτς δύσκολα θα πειστεί να τον αφήσει να φύγει, παρότι ανήκουν και οι δύο στο ίδιο γραφείο, τη “Lian Sports” του Φάλι Ραμαντάνι.

Η ΑΕΚ για τον Περίτσα φέρεται –σύμφωνα με τα ΜΜΕ του Ισραήλ– να προσφέρει στη Μακάμπι 1.000.000, αλλά παρότι το συμβόλαιο του λήγει σε έναν χρόνο, το κλαμπ δεν το συζητάει με κάτω από 2.200.000!

Μία πολύ ψαγμένη λεπτομέρεια που ίσως να κάνει την…διαφορά στην υπόθεση (μπορεί βεβαίως και να αποδειχθεί αμελητέα): ο Περίτσα είναι “κολλητός” με τον Παναγιώτη Κονέ, τον αθλητικό διευθυντή της ΑΕΚ. Από την εποχή που ήταν συμπαίκτες στην Ουντινέζε…


Ο Παναθηναϊκός δε μπορεί να βάλει γκολ με τίποτα στα φιλικά (νέο 0-0, την Κυριακή κόντρα στον Βόλο του Μπέου) και η απουσία ενός σέντερ φορ που η ομάδα θα “ακουμπάει” πάνω του βγάζει μάτια (όπως και δύο δημιουργικών χαφ).

Ο κόουτς Γιοβάνοβιτς, που απόντος τεχνικού διευθυντή “τρέχει” και όλες τις μεταγραφικές υποθέσεις, φαίνεται πως κάπου έχει εγκλωβιστεί λόγω και των πολλών… φίλτρων που βάζει στους υποψήφιους.

Κι αυτό αφού αρκετοί γνωστοί, έμπειροι και με καλό βιογραφικό του έχουν προταθεί, αλλά δεν προχώρήσε η δουλειά με κανέναν (Σλιμανί, Πρίγιοβιτς, Ντιανέ, Πάβκοβ κ.ά.).

Η τελευταία πάντως είσοδος υποψήφιου σέντερ φορ για τον Παναθηναϊκό έρχεται από τη… Βραζιλία και συγκεκριμένα του Μπρούμ Σίλβα Ακόστα ή πιο γνωστού ως Ντέιβερσον! Στα 31 του χρόνια, με χρηματιστηριακή αξία 2.500.000 ευρώ, ύψος 1,88 μέτρα και ελεύθερος. Τελευταία του ομάδα η Παλμέιρας του Αμπέλ Φερέιρα, με την οποία στη βραζιλιάνικη Σέριε A μετράει 95 συμμετοχές και 25 γκολ (9 ασίστ).

Ο Ντέιβερσον, που έχει παίξει στην Πριμέρα Ντιβιζιόν σε Λεβάντε, Χετάφε, Αλαβές (με συνολικά 97 ματς και 27 γκολ) και στην Ευρώπη εμφανίστηκε αρχικά στην Πορτογαλία (Μπενφίκα Β’ και Μπελενένσες) πριν από μερικά χρόνια, αποτέλεσε βασικό μεταγραφικό στόχο του Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό.