O Χένρι Χόλτερμαν, ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα, μετά τις τεράστιες υπεραξίες που αποκόμισε στην ΓΕΚ Τέρνα, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα περιοριστεί στενά στον κατασκευαστικό τομέα ως πεδίο άσκησης της επιχειρηματικής του δράσης, αλλά προτίθεται να επενδύσει και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως για παράδειγμα οι τράπεζες!
Είναι γνωστό άλλωστε πως ο Ολλανδός μεγαλοεπιχειρηματίας, που αγαπάει την Ελλάδα και διαθέτει εξοχική κατοικία στην Κέρκυρα, έχει επιδείξει ενδιαφέρον και για την συμμετοχή του στις τράπεζες, διά μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου, όπως για παράδειγμα την Τρ. Πειραιώς και την Alpha Bank.
Στην μεν Τρ. Πειραιώς μολονότι το επιδίωξε, τελικά δεν κατάφερε να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου κατά 1,3 δις. καθώς υπήρξε υπερβάλλουσα ζήτηση μετοχικών τίτλων, ενώ παράλληλα τόσο η Goldman Sachs (σύμβουλος έκδοσης) όσο και η διοίκηση της τράπεζας είχαν προχωρήσει σε …προσυμφωνίες από τον περασμένο Δεκέμβριο με διεθνείς οίκους, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό εγκλώβισε την διασπορά στην έκδοση.
Στην δε Alpha bank ο Χόλτερμαν είχε την πρόθεση να αποκτήσει μέσα από την δημόσια εγγραφή έως και το 7% της τράπεζας στην αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ.
Τελικά στην Alpha ο Ολλανδός συμμετείχε αλλά όχι με το ποσοστό που αρχικά επιθυμούσε, πάλι λόγω υπερκάλυψης της έκδοσης.
Οι τελευταίες πληροφορίες τον φέρουν ως έναν εκ των ενδιαφερομένων για την Τρ. Αττικής και μάλιστα ο μεγαλομέτοχος του Ελλάκτωρα φέρεται να συνάντησε τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη (κατόπιν πρωτοβουλίας του Μεγάρου Μαξίμου) και να συνομίλησε μαζί του για το θέμα αυτό!
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι πληροφορίες της στήλης επιμένουν, ότι ο Χένρι Χόλτερμαν, μολονότι πρώτη του προτεραιότητα είναι η εξυγίανση του Ελλάκτωρα και η συγκομιδή μεγάλων έργων, όχι πολλών, όχι μαζικά δηλαδή, όχι έργα για τα έργα, ασύμφορα με υπερβολικές εκπτώσεις, αλλά με ποιοτική προσέγγιση σε έργα που μπορεί να αφήνουν υψηλή κερδοφορία και αποδόσεις, έχει πάντα στραμμένα τα βλέμματα στο τραπεζικό σύστημα.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ολλανδός της Reggeborgh, που «ήρθε για να μείνει», αργά ή γρήγορα θα μπει στις τράπεζες.
Και πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα επιμένουν πως η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί μια πρώτη επιλογή, μόλις κάποια funds ή άλλοι βασικοί μέτοχοι ή το ΤΧΣ πουλήσουν, ενώ στο επίκεντρο του Χένρι Χόλτερμαν θα μπει και η Εθνική τράπεζα, μόλις οι συνθήκες ωριμάσουν και προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το πιθανότερο στις αρχές του 2022 και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές την άνοιξη.
Στο Μαξίμου τώρα λένε για ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης!
Μπορεί τα ρεπορτάζ σε έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο «να δίνουν και να παίρνουν» σχετικά με την διενέργεια πρόωρων εθνικών εκλογών εντός του προσεχούς έτους, είτε την Άνοιξη, είτε το Φθινόπωρο, ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι εκλογές, εκτός απροόπτου, δεν θα γίνουν μέσα στο 2022 αλλά με την εξάντληση της θητείας της κυβέρνησης περί τον Ιούνιο του 2023.
Έγκυροι κύκλοι υποστηρίζουν πως στο Μέγαρο Μαξίμου η άποψη που πλέον κυριαρχεί είναι της ολοκλήρωσης της κυβερνητικής θητείας και η μη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού φέρεται να εκτιμούν πως η κυβέρνηση μετά από 2,5 χρόνια διαχείρισης πανδημίας και λοιπών απρόβλεπτων αντιξοοτήτων και παραμέτρων, θα έχει την δυνατότητα να παράγει έργο και να δρέψει καρπούς!
Και σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μπροστά της το αφήγημα της ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας, οι ρυθμοί αύξησης της οποίας εκτινάσσονται, πέραν των προβλέψεων και του αναμενόμενου!
Καθώς επίσης και η ολική επιστροφή του τουρισμού σε επίπεδα υψηλότερα ακόμη και εκείνων του ιστορικού 2019!
Ταυτοχρόνως η εξυγίανση των τραπεζών, οι θετικές αξιολογήσεις των διεθνών οίκων για πιστωτικά ιδρύματα και εθνική οικονομία, αλλά και η αναβάθμιση επενδυτικής βαθμίδας, δημιουργούν νέα δεδομένα τόσο για την προσέλκυση επενδύσεων, την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και την υποστήριξη της απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.
Παράλληλα η κυβέρνηση έχει μπροστά της να υλοποιήσει διαγωνισμούς του Δημοσίου όπως η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττική οδού, οι 4 επεκτάσεις ύψους άνω των 1,5 δις., την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίου, αυξήσεις κεφαλαίου όπως για παράδειγμα της Εθνικής τράπεζας, αλλά και μεγάλα κατασκευαστικά έργα που θα ξεπεράσουν τα 13 δις. ευρώ!
Υπό αυτό το πρίσμα, μετά τις μεγάλες επιτυχίες με τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών Alpha και Πειραιώς, την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, αλλά και την ιστορική συμφωνία με την Γαλλία για τις φρεγάτες που θωρακίζει τη χώρα και διασφαλίζει τη στρατιωτική συμμαχία με την κυρίαρχη δύναμη στην Μεσόγειο, η κυβέρνηση θα επιδιώξει μέσα στο 2022 να κατοχυρώσει το εθνικό της έργο στην οικονομία και το επιχειρηματικό γίγνεσθαι και παράλληλα να προωθήσει το πλήθος των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα αναμορφώσουν την Ελλάδα για τις επόμενες δεκαετίες!
Υπό αυτή την οπτική γωνία, οι εκλογές θα προσδιοριστούν για το τέλος της τετραετίας με το βλέμμα στραμμένο στις δημοσκοπήσεις, στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ και το πρόσωπο που θα προκύψει μέσα από αυτές, αλλά και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στον κυρίαρχο ρόλο του Αλέξη Τσίπρα!
6 πληροφορίες για την Εθνική
Επειδή πολλά έχουν γραφτεί για το θέμα της φημολογούμενης αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας, εμείς παραθέτουμε τις πληροφορίες μας:
Πρώτον, στην κυβέρνηση επικρατούσε η άποψη ότι στην Εθνική πρέπει να πραγματοποιηθεί μεγάλη αύξηση κεφαλαίου αντίστοιχη της Τρ. Πειραιώς, άνω του 1 δις. δηλαδή προκειμένου η τράπεζα να εκμεταλλευθεί την διεθνή συγκυρία, το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα αλλά και το momentum στις τράπεζες. Και με την άποψη αυτή φέρεται να ήταν σύμφωνος τόσο ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Πατέλης όσο και ο διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας.
Δεύτερον, κρατούσα άποψη σε κυβερνητικούς κύκλους, αλλά και στους συμβούλους έκδοσης όπως για παράδειγμα η Goldman Sachs, είναι η αύξηση να γίνει σύμφωνα με το μοντέλο της Τρ. Πειραιώς! Με παραίτηση δηλαδή των παλαιών μετοχών υπέρ των νέων συμπεριλαμβανομένου και του ΤΧΣ.
Τρίτον, η πρόθεση αυτή, όπως αντιλαμβάνεστε, προκάλεσε την αντίδραση της διοίκησης του ΤΧΣ, δηλαδή των βασικών μετοχών που δεν θα επιθυμούσαν στην παρούσα φάση να δουν να εξαϋλώνονται οι μετοχές τους.
Τέταρτον, υπό το πρίσμα αυτό και υπό το καθεστώς των «διαφωνιών», τους πρόλαβε η ΔΕΗ! Εξαγγέλοντας αύξηση κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ! Οπότε έκλεισε ο δρόμος προς τις αγορές, προς παρόν..
Πέμπτον, για την κυβέρνηση η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής αποτελεί μονόδρομο και μέρος του κεντρικού της σχεδιασμού για το τραπεζικό σύστημα! Με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις, η αύξηση υπό τις παρούσες συνθήκες μετατίθεται για τις αρχές του νέου χρόνου! Κάπου μεταξύ Ιανουαρίου – Μαρτίου. Με παραίτηση των παλαιών μετόχων. Και με συρρίκνωση του ποσοστού του ΤΧΣ.
Εκτον και κυριότερον! Η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, αλά Πειραιώς, θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν δεν πάμε σε πρόωρες εκλογές την άνοιξη. Σε αντίθετη περίπτωση ο σχεδιασμός θα αναβληθεί αορίστως…