Ένα απίστευτο αλαλούμ επικρατεί στο θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων, καθώς ακόμα και αυτό το διάστημα υπάρχουν δύο νομολογίες, μία του 2003 περί τιτλοποίησης απαιτήσεων και μία του 2015, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οπότε, υπάρχει διχογνωμία ως προς ποιος μπορεί να εκπλειστηριάσει ένα ακίνητο, που έχει μεταβιβαστεί σε εταιρεία διαχείρισης.

Μέχρι τώρα έχουμε κάποιες αποφάσεις Εφετείων, που κρίνουν ως νόμιμο τον πλειστηριασμό από τους servicers, αλλά ήρθε η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, που ανατρέπει τα δεδομένα και επιτρέπει στους δανειολήπτες να ακυρώσουν και πλειστηριασμούς και διαταγές πληρωμών!

Όπως αντιλαμβάνεστε, έχει προκύψει μείζον θέμα και οι ακυρώσεις πάνε σύννεφο, με αποτέλεσμα να προχωρούν ελάχιστοι πλειστηριασμοί και αυτοί με τον κίνδυνο της ανά πάσα στιγμή ακύρωσής τους από τους ιδιοκτήτες τους και οφειλέτες δανείου είτε του ίδιου του ακινήτου είτε άλλου δανείου με εγγύηση το ακίνητο. Σημειώνω ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία ένα ποσοστό 80% περίπου των δανείων που τιτλοποιήθηκαν έχουν ως εξασφάλιση ακίνητο ή ακίνητα, οπότε αντιλαμβάνεστε το εύρος του προβλήματος.

Οι εταιρείες διαχείρισης βρίσκονται κυριολεκτικά στα κάγκελα, οι αρχικές οχλήσεις τους προς την κυβέρνηση έχουν μετατραπεί ακόμα και σε απειλές πλήρους αποχής, ενώ κάποιοι προσέφυγαν και σε αρμόδια κοινοτικά όργανα, τα οποία παρακολουθούν την πορεία των πλειστηριασμών, καθώς υπάρχουν ως γνωστόν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη κυβέρνηση και μάλιστα με συγκεκριμένο πλάνο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον και οι τράπεζες βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να πιάσουν τους στόχους τους, ενώ υπάρχουν και έντονες τριβές και με τους servicers και με τα funds. Παράλληλα, ακόμα και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) φέρεται ότι διεμήνυσε στο οικονομικό επιτελείο και στους οικονομικούς συμβούλους του πρωθυπουργού, ότι αν δεν υπάρξει άμεση (νομοθετική) παρέμβαση, υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατάπτωσης εγγυήσεων του Δημοσίου από τις εντάξεις κόκκινων δανείων στον”Ηρακλή”!

Διαπιστώνοντας, με μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση η κυβέρνηση τη σοβαρότητα του θέματος, καθώς κινδυνεύουν με κατάπτωση εγγυήσεις που μπορεί να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ, έδωσε εντολή να ετοιμαστεί άμεσα τροπολογία, την οποία ετοιμάζουν τόσο έγκριτα νομικά γραφεία, όσο και στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Και αυτό γιατί δεν πρόκειται απλώς για μία απόφαση πρώτου βαθμού, π.χ. ενός περιφερειακού Πρωτοδικείου, αλλά για απόφαση του Αρείου Πάγου

Έχει, πάντως, υπάρξει τέτοιας έντασης παρασκήνιο, μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και συμβούλων του πρωθυπουργού, που για να κατευναστούν τα πνεύματα, χρειάστηκε να ασχοληθεί μέχρι και το πρόσφατο υπουργικό Συμβούλιο, όπου ακούστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες “βαριές κουβέντες” εκατέρωθεν, που προκάλεσαν την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού!

Από όσα ισχυρίζονται γνώστες της όλης υπόθεσης-θρίλερ, η νομοθετική παρέμβαση είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί, δίνοντας λύση σε ένα ακανθώδες πρόβλημα και δημοσιονομικό και τραπεζικό και φυσικά και κοινωνικό.

Σημειώστε, βέβαια, ότι το θέμα μόνο απλό δεν είναι, καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την ανάληψη του πολιτικού κόστους.

Διαβάστε ακόμη: