Ο 2.200 ετών τάφος του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, Qin Shi Huang, παραμένει ακόμα ερμητικά κλειστός, παρόλο που η τοποθεσία του είναι γνωστή. Βρίσκεται κάτω από το μαυσωλείο της επαρχίας Shaanxi, με τον στρατό της τερακότας να τον προστατεύει στη μεταθανάτιο ζωή. Το μεγαλύτερο τμήμα της νεκρόπολης έχει εξερευνηθεί, αλλά οι αρχαιολόγοι φοβούνται να ανοίξουν τον τάφο καθώς πέρα από το φόβο πρόκλησης ζημιών, υποψιάζονται πως μέσα υπάρχουν παγίδες.

Τεχνίτες διατάχθηκαν να κατασκευάσουν τόξα και βέλη για να εκτοξευθούν σε οποιονδήποτε μπει στον τάφο. Υδράργυρος χρησιμοποιήθηκε για να προσομοιώσει εκατοντάδες ποτάμια και τη μεγάλη θάλασσα και έχει ρυθμιστεί να ρέει μηχανικά.

Μερικοί επιστήμονες έχουν απορρίψει τις αναφορές ως φανταστικές, αλλά μία μελέτη του 2020 έδειξε πως η συγκέντρωση υδραργύρου γύρω από τον τάφο είναι σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα από το αναμενόμενο.

Ο υδράργυρος μπορεί να ρέει μέσα από ρωγμές οι οποίες αναπτύχθηκαν στην κατασκευή με τον καιρό και η έρευνά μας συμφωνεί με αρχαία κείμενα στον τάφο, ο οποίος θεωρείται πως δεν έχει ανοιχτεί ποτέ.

Ο στρατός από τερακότα και το σύμπλεγμα του τάφου του Qin Shi Huang αποτελούν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO και θεωρούνται μία από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην ιστορία.

Ο Qin Shi Huang ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας που κυβέρνησε μία ενωμένη Κίνα από το 221 έως το 210 π.Χ. Τα ιστορικά αρχεία δείχνουν πως έπινε συχνά κρασί αναμεμιγμένο με υδράργυρο, με την πεποίθηση πως θα τον οδηγήσει στην αιώνια ζωή. Πέθανε σε ηλικία 49 ετών, πιθανόν από δηλητηρίαση υδραργύρου.

Διαβάστε ακόμη: