«Σταματήστε αυτή την τρέλα. Oι αναπτυσσόμενες χώρες πληρώνουν το τίμημα της παγκόσμιας εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα», έγραψε σήμερα (10/09) ο Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη δεύτερη ημέρα της περιοδείας του στο Πακιστάν, το οποίο έχει πληγεί από καταστροφικές πλημμύρες.

«Το Πακιστάν και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες πληρώνουν τρομερό τίμημα για την αδιαλλαξία των χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές, που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα», ανέφερε ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μέσω δημοσίευσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Από το Ισλαμαμπάντ, απευθύνω παγκόσμια έκκληση. Σταματήστε αυτή την τρέλα· επενδύστε από τώρα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Βάλτε τέλος στον πόλεμο ενάντια στη φύση», επεσήμανε.

Από τον Ιούνιο, σχεδόν 1.400 άνθρωποι έχουν «χάσει» τη ζωή τους από τις φονικές πλημμύρες. Διπλάσιες σε ένταση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις της εποχής των μουσώνων και έχουν καλύψει το 1/3 του Πακιστάν, μία περιοχή με έκταση σχεδόν όσο το Ηνωμένο Βασίλειο, καταστρέφοντας κατοικίες, επιχειρήσεις, οδικά δίκτυα, γέφυρες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ο κ. Γκουτέρες ελπίζει ότι η επίσκεψή του θα παροτρύνει τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει οικονομικά τη χώρα, που εκτιμά ότι χρειάζεται τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκατασταθούν και ανοικοδομηθούν οι υποδομές που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έφθασε σήμερα στην επαρχία Σιντ, πριν μεταβεί σε ορισμένες από τις πλέον πληγείσες περιοχές κατευθυνόμενος προς στο Μπαλουχιστάν, μία ακόμη περιοχή που υπέστη ισχυρό πλήγμα.

«Είναι δύσκολο να μην συγκινείται κανείς όταν ακούει τόσο λεπτομερείς περιγραφές της τραγωδίας. Το Πακιστάν χρειάζεται τεράστια οικονομική στήριξη. Δεν είναι θέμα γενναιοδωρίας, αλλά δικαιοσύνης», δήλωσε.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Υπουργό Ενημέρωσης, Μαριγιούμ Αουρανγκζέμπ, φαίνεται ο Αντόνιο Γκουτέρες, καθισμένος δίπλα στον Σαρίφ, να βλέπει τις πλημμυρισμένες περιοχές από το παράθυρο του αεροπλάνου. «Αδιανόητο», ανέφερε ο Γκουτέρες, αντικρίζοντας το μέγεθος της καταστροφής.

Διαβάστε ακόμη: