Η γραμματεία του Οργανισμού, μέσω επιστολής προς τα 193 κράτη – μέλη, προειδοποιεί για τον κίνδυνο μηνυμάτων που υποτίθεται ότι εστάλησαν από τον Αντόνιο Γκουτέρες στους αντιπροσώπους, εξαιτίας χθεσινής (25/05) κυβερνοεπίθεσης.

Κάνοντας λόγο για «σειρά περιστατικών ασφάλειας της πληροφορίας», η επιστολή αυτή που φέρει χθεσινή ημερομηνία και περιήλθε σήμερα, αναφέρει ότι πολλοί διπλωματικοί υπάλληλοι «έλαβαν ανεπίκλητα μηνύματα που υποτίθεται ότι προέρχονταν από τον Γενικό Γραμματέα».

Τα μηνύματα διευκρινίζουν στον παραλήπτη ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί τους μέσω του «προσωπικού του αριθμού».

«Ο εν λόγω αριθμός δε συνδέεται με τον ΟΗΕ και τα μηνύματα δεν εστάλησαν από τη γραμματεία», επισημαίνεται στη γραπτή ενημέρωση, υπενθυμίζοντας ότι «οι απευθείας επικοινωνίες του κ. Γκουτέρες με τα κράτη – μέλη ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, στο οποίο οι εκπρόσωποι των χωρών καλούνται να εξακριβώνουν τη γνησιότητα των μηνυμάτων.

Επίσης, διευκρινίσθηκε ότι «τα παραπλανητικά μηνύματα που κατεγράφησαν, μεταδόθηκαν από αριθμούς τηλεφώνων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής» και πως «οι αμερικανικές αρχές κατέγραψαν περιστατικά που σημειώθηκαν αυτή την εβδομάδα».

«Συναγερμός» από τον ΟΗΕ: «Η επισιτιστική κρίση μπορεί να διαρκέσει χρόνια»

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων τους επόμενους μήνες», είχε προειδοποιήσει στις 19/05 ο Αντόνιο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι «ο πόλεμος έχει επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια στις φτωχότερες χώρες, λόγω της αύξησης των τιμών».

«Ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει λιμούς που θα διαρκέσουν χρόνια εάν οι ουκρανικές εξαγωγές δεν αποκατασταθούν στα προπολεμικά επίπεδα», ανέφερε εν συνεχεία.

Η σύγκρουση έχει διακόψει τις προμήθειες από τα λιμάνια της Ουκρανίας, τα οποία εξήγαγαν τεράστιες ποσότητες ηλιέλαιου καθώς και δημητριακά, καλαμπόκι και σιτάρι. Αυτό, μείωσε την παγκόσμια προσφορά και προκάλεσε αύξηση των τιμών.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων είναι σχεδόν 30% υψηλότερες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού.

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο κ. Γκουτέρες υπογράμμισε ότι «η σύγκρουση απειλεί να οδηγήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων στην επισιτιστική ανασφάλεια που ακολουθείται από υποσιτισμό, μαζική πείνα και λιμό.

Υπάρχει αρκετή τροφή στον κόσμο μας τώρα, αν ενεργήσουμε μαζί. Ωστόσο, αν δε λύσουμε αυτό το πρόβλημα σήμερα, θα αντιμετωπίσουμε το φάσμα της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων τους επόμενους μήνες».