Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής πρόκειται να επισκεφθεί τη Γερμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα, το διάστημα μεταξύ 16 και 22 Φεβρουαρίου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα (15/02) επισήμως.

Συγκεκριμένα, αύριο (16/02), ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα ταξιδέψει στη Γερμανία, ώστε να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ενώ, θα λάβει μέρος σε σειρά από διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις, με θέμα τη συνεχιζόμενη υποστήριξη προς την Ουκρανία, τη βοήθεια προς την Τουρκία και τον συριακό λαό και την αμερικανική δέσμευση στη διατλαντική ασφάλεια και σε μία –βασισμένη σε κανόνες– διεθνή τάξη, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, σε επίσημη ενημέρωση.

Τη 19η Φεβρουαρίου, ο Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, για να δει από κοντά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο τη στήριξη των τουρκικών αρχών να ανταποκριθούν στις καταστροφές που προκλήθηκαν από τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλους ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους, προκειμένου να συζητήσουν τη συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης προς την Τουρκία και τον τουρκικό λαό, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς καθώς και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των αμερικανικών σχέσεων με την Τουρκία, η οποία αποτελεί έναν «πολύτιμο ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο» (valued NATO Ally), επισημάνθηκε. Ακόμη, ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να ευχαριστήσει την κυβέρνηση της Τουρκίας για την υποστήριξη στη διασυνοριακή βοήθεια προς τις πληγείσες περιοχές της Συρίας.

Στην Αθήνα, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη· τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια· και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, με θέματα συζήτησης την αμυντική συνεργασία, την ενεργειακή ασφάλεια και την κοινή δέσμευση των δύο χωρών υπέρ της υπεράσπισης της Δημοκρατίας. Παρουσία του κ. Μπλίνκεν, πρόκειται να αρχίσει και ο τέταρτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, την 21η Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμη: