Σήμερα (15/02), ο κ. Δένδιας εξέπεμψε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δε θα φεισθεί προσπαθειών να βοηθήσει τους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γεωργιανό ομόλογό του, σε συνάντηση στην Αθήνα. «Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως δεσμευμένη στην προσπάθεια να βοηθήσει τον λαό και την κοινωνία της Τουρκίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνά η γειτονική χώρα, μετά τους τεράστιους καταστροφικούς σεισμούς», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλες δυσκολίες «για να δούμε πώς η βοήθεια θα μπορέσει να φθάσει» και επεσήμανε ότι «συνομιλούμε με τον Πατριάρχη Αντιοχείας προκειμένου να βρούμε τρόπο υποδοχής της βοήθειας που προσπαθούμε να στείλουμε στους συνανθρώπους μας, που δοκιμάζονται».

Αργότερα, σημείωσε πως «το πανανθρώπινο καθήκον μας, είναι να στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον, την ώρα του πόνου και της ανάγκης και οι όποιες διαφορές υπάρχουν, μπορούν να εξετασθούν σε μεταγενέστερο χρόνο. Οι αναθεωρητισμοί, η χρήση βίας, η αλλαγή των συνόρων, δεν είναι δυνατό να είναι παραδεκτό».

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Γεωργία, εκφράζοντας την κοινή βούληση να ενδυναμώσουν τη συνεργασία τους και «πάντα σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σεβασμού και κατανόησης», αλλά και την προσήλωση των δύο χωρών στις αρχές του Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Επίσης, διατύπωσε την πεποίθηση ότι η ανταλλαγή επισκέψεων σε υψηλό επίπεδο θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις.

«Συμπληρώθηκαν τριάντα χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων. Η Ελλάδα έχει θερμά αισθήματα για τη Γεωργία. Από την πρώτη στιγμή της ανεξαρτησίας της, έχουμε βοηθήσει όσο μπορούσαμε από την αρχή», προσέθεσε. Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία της ελληνικής μειονότητας στη Γεωργία και τη γεωργιανή διασπορά στην Ελλάδα, ως «γέφυρα» των δεσμών των δύο χωρών. Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές σχέσεις, υπογράμμισε την ανάγκη εντατικοποίησης και επεσήμανε πως η Επιτροπή Οικονομικών Σχέσεων πρέπει να συνέλθει το γρηγορότερο δυνατόν, όπως επίσης και για τις πολιτικές διαβουλεύσεις.

Κατά τη συνάντηση, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν σειρά από διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ειδικότερα για την κατάσταση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και τις εξελίξεις στον Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο. Πέραν τούτων, στάθηκαν στις σχέσεις της Γεωργίας με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Νίκο Δένδια να εκφράζει το ειδικό ελληνικό ενδιαφέρον για την περιοχή του Καυκάσου. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε ότι πρόσφατα, διορίσθηκε ο Πρέσβης, Δημήτρης Καράμπαλης, ως επικεφαλής της αποστολής της Ένωσης στη Γεωργία, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική».

Αμέσως μετά, αναφέρθηκε και στη σημασία της ευθυγράμμισης των ανατολικών εταίρων και τις αποφάσεις της Ένωσης, στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι έχει την πρόθεση, έπειτα από την πρόσκληση του Γεωργιανού ομολόγου του, να επισκεφθεί την Τιφλίδα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, ώστε να εμβαθύνουν τη συνεργασία και ειδικά στην προσπάθεια που καταβάλει η Γεωργία, να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Διαβάστε ακόμη: