Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ – από την Παραγουάη όπου βρίσκεται, δήλωσε ότι «η γειτονιά μας, δυστυχώς, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Οι αποσταθεροποιητικοί και επιθετικοί παράγοντες εξακολουθούν να στοχεύουν στην εφαρμογή αναθεωρητικών ατζέντηδων. Κάτω από τέτοια πίεση, η χώρα μου παραμένει ήρεμη αλλά σταθερή».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στον καταστροφικό σεισμό στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, λέγοντας πως «οι πρόσφατοι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία και τη Συρία έδειξαν, με τις αντιδράσεις τόσο της ελληνικής όσο και της τουρκικής κοινωνίας, ότι οι κοινωνίες και οι άνθρωποι είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι πιστεύουν μερικές φορές οι ηγεσίες τους. Και πάλι, επιτρέψτε μου να επαναλάβω, εμείς, η Ελλάδα, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον τουρκικό και τον συριακό λαό την ώρα της ανάγκης τους».

Κλείνοντας,  ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι και «στη συνολική διεθνή σκηνή, η ειρήνη, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και η ευημερία για όλους. Και επιτρέψτε μου να πω, είναι στο χέρι σας ως νέοι διπλωμάτες να συνεχίσετε σε αυτόν τον δρόμο, προς όφελος της χώρας σας, της κοινωνίας σας, όλων των ανθρώπων αυτού του κόσμου».

Λέκκας: Οι νεκροί θα φτάσουν τους 50.000

Σημειώνεται ότι οι νεκροί από τους σεισμούς στη νότια Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασαν τις 20.000, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς.

Μετά από 4 μέρες επιχειρήσεων στην Αντιόχεια, η ελληνική ομάδα διάσωσης στην Τουρκία διατρέχει όλη την σεισμόπληκτη περιφέρεια της Τουρκίας και πηγαίνει σε αδιάβατες περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα βοήθεια.

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι τουλάχιστον 10 πόλεις έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή.

«Αυτό που βλέπουμε είναι το κάτι άλλο, δεν μπορούμε να το φανταστούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις πληροφορίες για τους δύο Έλληνες αγνοούμενους στην σεισμόπληκτη περιοχή, ο καθηγητής είπε ότι δεν μπορούν αν τους εντοπίσουν, καθώς δεν έχουν το ακριβές στίγμα τους.

«Εκείνα τα οικοδομικά τετράγωνα (όπου έμεναν) έχουν καταρρεύσει ολοκληρωτικά και δεν μπορούμε να βρούμε οδούς, αριθμούς κτλ» είπε ο κ. Λέκκας.

Για τον ηρωισμό της ομάδας της ΕΜΑΚ, ο καθηγητής είπε ότι «τα παιδιά κινδύνευσαν πολλές φορές και τους αξίζουν όλα τα συγχαρητήρια».

Πέντε μέρες μετά τους δύο φονικούς σεισμούς, οι εγκλωβισμένοι στα ερείπια των κτιρίων ανέρχονται σε 80.000 και ο αριθμός των νεκρών -καθώς οι ώρες περνούν και οι ελπίδες για επιζώντες σβήνουν- δυστυχώς θα φτάσει και θα ξεπεράσει τους 50.000.

Διαβάστε ακόμη: