Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε κάλεσε τις μεγάλες τράπεζες της χώρας να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων για τους αποταμιευτές, καθώς εντείνονται οι επικρίσεις ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μετακυλίονται πλήρως μόνο στους δανειολήπτες, αυξάνοντας τις δόσεις των δανείων τους.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού που μεταδόθηκε σήμερα, ο Αλμπανέζε  δήλωσε ότι «Είναι εντελώς απαράδεκτο» για να προσθέσει ότι «Οι τράπεζες πρέπει να συμμαζευτούν».

Ο Αλμπανέζε δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε γνωστοποιήσει τις ανησυχίες της «έντονα και το κάνω και πάλι τώρα».

Η αρχή ανταγωνισμού της χώρας ξεκίνησε αυτό το μήνα έρευνα για το θέμα, λέγοντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων για τις καταθέσεις ήταν «μικρότερες και λιγότερο σταθερές» από εκείνες που εφαρμόζονται στα ενυπόθηκα δάνεια.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό που τρέχει σε υψηλό τριών δεκαετιών, στο 7,8%, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 3,25 ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάιο και δήλωσε ότι είναι πιθανό να χρειαστούν και άλλες αυξήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες της Αυστραλίας -ενός από τα πιο υπερχρεωμένα κράτη του κόσμου- πιέζονται από δύο μέτωπα. Για τον Αλμπανέζε , η πρόκληση είναι να προσπαθήσει να διαχειριστεί τις πολιτικές επιπτώσεις και να καθησυχάσει το αγχωμένο εκλογικό σώμα.

Η επταετής θητεία του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λόου λήγει τον Σεπτέμβριο και υπάρχουν εικασίες ότι η θητεία του δεν θα ανανεωθεί. Συγκεκριμένα, έχει επικριθεί για τη διοίκησή του ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε δηλώσει ότι τα επιτόκια είναι απίθανο να αυξηθούν μέχρι το 2024.

O υπουργός Οικονομικών Τζιμ Τσάλμερς αναμένεται να αποφασίσει για το μέλλον του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας μετά τις 31 Μαρτίου όταν θα έχει λάβει τον απολογισμό της κεντρικής τράπεζας.

Διαβάστε περισσότερα