Για το νέο κύμα των στελεχών επιχειρήσεων οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε «ψηφιακούς νομάδες» μετά από την πανδημία, ο καλύτερος προορισμός φαίνεται πως είναι, πια, το Ντουμπάι.

Τουλάχιστον αυτό υποδεικνύει η νέα ανάλυση της μεσιτικής Savills Plc., η οποία κατηγοριοποίησε τις 20 καλύτερες αγορές ακινήτων όσον αφορά την ελκυστικότητά τους προς τους εργαζομένους μέσω τηλεργασίας.

Το Ντουμπάι και ο ολοένα και αναπτυσσόμενος τομέας του fintech έχουν προσελκύσει σωρεία «υβριδικών» εργαζομένων, πολλοί εκ των οποίων έχουν επηρεαστεί από τις 200.000 απολύσεις που έχουν πλήξει τον τεχνολογικό τομέα φέτος. 

«Πολλοί εξ αυτών έχουν χάσει τη δουλειά τους σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας», σημείωσε το στέλεχος της Savills Plc, Σουάπνιλ Πιλάι, προσθέτοντας πως «έχουν πια στραφεί στο Ντουμπάι, ενισχύοντας τον τομέα του fintech και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών».

Η στροφή προς την υβριδική εργασία έχει ωθήσει πολλά στελέχη επιχειρήσεων στην εύρεση καλύτερων τοποθεσιών διαμονής, με άμεση πρόσβαση σε αεροδρόμια. Σύμφωνα με ξεχωριστή έρευνα της συμβουλευτικής AWA, με δείγμα 22 διαφορετικών χωρών, οι εργαζόμενοι πάνε στο γραφείο μόλις 1,75 ημέρες/εβδομάδα, ενώ το 37% των εργοδοτών αναμένεται να μειώσουν τους επαγγελματικούς χώρους τους ως αποτέλεσμα της νέας, αυτής, κανονικότητας.

Παράλληλα, δεδομένης της αύξησης των ενοικίων στα «χοτ σποτ» των ψηφιακών νομάδων, πολλοί εξ αυτών έχουν αλλάξει τις προτιμήσεις τους. Σε σχέση με την περσινή 1η θέση της στην κατάταξη της Savills, η Λισαβόνα έχει πια κατρακυλήσει στην 5η θέση, λόγω του αυξημένου κόστους διαβίωσης και των υψηλών ενοικίων. Αντιθέτως, η «νέα» στη λίστα Μάλαγα ανέβηκε κατευθείαν στη δεύτερη θέση της λίστας, λόγω και του νέου κέντρου τεχνολογίας το οποίο ανοίγει η Google στην πόλη. Η Αθήνα κατέλαβε την 17η θέση της λίστας. 

Λίγο πίσω από την Μάλαγα ακολουθεί το Μαϊάμι, δεδομένης της χαμηλής φορολογίας, των μειωμένων ενοικίων και των trendy παραλιών της μεγαλούπολης η οποία προσελκύει στελέχη εταιρειών από το «παγωμένο» Σικάγο και τη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε ακόμη: