Σήμερα (13/12), η Ρωσία απέρριψε την πρόταση του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για ειρήνευση, αναφέροντας ότι «το Κίεβο πρέπει να αποδεχθεί νέες πραγματικότητες επί του εδάφους».

«Αυτές οι πραγματικότητες περιλαμβάνουν την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, στη Ρωσία», υπογράμμισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Προηγουμένως, ο κ. Ζελένσκι, απευθυνόμενος στους ηγέτες της G7, είχε μιλήσει για την πιθανότητα ειρηνικής διευθέτησης, η οποία θα άρχιζε με την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, τα Χριστούγεννα.

«Η ουκρανική πλευρά πρέπει να λάβει υπόψη τις πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτές, επιδεικνύουν πως νέες περιοχές έχουν προσαρτηθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, ως αποτέλεσμα δημοψηφισμάτων. Χωρίς να ληφθούν υπόψη αυτές οι νέες πραγματικότητες, κανένα είδος προόδου δεν είναι δυνατό», ισχυρίσθηκε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, απορρίπτοντας την πρόταση περί αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων.

Η Ουκρανία και οι Δυτικοί σύμμαχοι έχουν απορρίψει ως «παράνομα» τα «δημοψηφίσματα» στα οποία στέκεται η ρωσική πλευρά. Ύστερα από τις διαδικασίες, οι Ρώσοι έχασαν, άλλωστε, τον έλεγχο μίας από τις αποκαλούμενες «προσαρτηθείσες» περιοχές, εκείνη της Χερσώνας.

Μετά την επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τις προσαρτήσεις, η Ρωσία έχασε σημαντικό έδαφος στη νότια και ανατολική Ουκρανία και πλέον, μιλά συχνότερα για την προθυμία να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για ειρήνευση.

Το Κίεβο, από την άλλη πλευρά, διαμηνύει ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις και να αποσυρθεί από όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε χθες (12/12) τους ηγέτες της G7 να υποστηρίξουν την ιδέα για τη σύγκληση μίας ειδικής Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής, για την Ειρήνη.

Διαβάστε ακόμη: