Αν ρωτούσατε οποιονδήποτε θαυμαστή του Μπομπ Ντίλαν να σας αναφέρει τα πέντε κορυφαία τραγούδια του, είμαστε σίγουροι ό ‘τι το “Blowin’ in the Wind” θα ήταν  στην κορυφή της λίστας.

Κυκλοφόρησε ως single στο άλμπουμ του “The Freewheelin’ Bob Dylan” το 1963 και εντάχθηκε στο Grammy Hall of Fame το 1994, ενώ το 2004, επιλέχτηκε στο νούμερο 14 της λίστας του περιοδικού Rolling Stone με τα “500 μεγαλύτερα τραγούδια όλων των εποχών”.

Την Πέμπτη, μία νέα ηχογράφηση του κομματιού που γράφτηκε από τον Ντίλαν το 1962 πουλήθηκε από τον οίκο Christie’s στο Λονδίνο για σχεδόν 1,5 εκατομμύρια λίρες. Η πώληση ξεπέρασε την αρχική τιμή που είχε εκτιμήσει ο οίκος δημοπρασιών, η οποία είχε οριστεί μεταξύ 600.000 και 1 εκατομμυρίου στερλινών.

Η νέα εκδοχή σε αναλογικό format

Η ηχογράφηση έγινε στο Λος Άντζελες τον Μάρτιο του 2021 από τον επί χρόνια συνεργάτη του Ντίλαν, Τι Μπόουν Μπερνέτ. Η νέα εκδοχή έγινε διαθέσιμη σε ένα νέο αναλογικό format που ονομάζεται “Ionic Original”, και είναι ένας τύπος δίσκου που διαθέτει μια επίστρωση που το προστατεύει από τη φθορά. Μπορεί να παιχτεί ακόμα και σε ένα τυπικό πικάπ, ενώ, σύμφωνα με το BBC, “υπόσχεται” καλύτερη ποιότητα ήχου και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από το απλό βινύλιο.

Σε δημοπρασία του Christie’s

Πριν την πώληση, η ηχογράφηση ακούστηκε μόνο από πιθανούς πλειοδότες στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, αλλά και από ανθρώπους των media. Το ποιος θα την ακούσει στο μέλλον, εξαρτάται πλέον από το άτομο που αγόρασε τον δίσκο, το οποίο κράτησε την ανωνυμία του.

Ο Μπερνέτ δήλωσε πως ελπίζει η συγκεκριμένη πώληση να βοηθήσει στο “να αναπτυχθεί ένας μουσικός χώρος στην αγορά των καλών τεχνών”, ενώ πρόσθεσε πως “Εύχομαι να σημαίνει τόσα πολλά για όποιον το απέκτησε σήμερα στην εξαιρετική δημοπρασία του Christie’s, όσα και για όλους εμάς που το δημιουργήσαμε, και ότι θα το φροντίσει ως πίνακα ή οποιοδήποτε άλλο μοναδικό έργο τέχνης.”