Στον επιταχυντή αλλά με την ασφυκτική πίεση του Ταμείου Ανάκαμψης για την εκταμίευση των πόρων, βάζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τα έργα αποκατάστασης της Θεσσαλίας και την σύμβαση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης προκειμένου να μη χαθούν κονδύλια 800 εκατ. ευρώ από το RRF, εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην πορεία υλοποίησης των έργων υποδομής.

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή σε νομοσχέδιο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διευκολύνει την έναρξη των εργασιών για έργα συνολικού ύψους 1,3 δις ξεμπλοκάροντας την προκαταβολή εκτέλεσης με την κατάθεση ισόποσης εγγύησης προκαταβολής.

Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθούν οι τέσσερις κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν αναλάβει τα έργα δηλαδή η ΤΕΡΝΑ, η ΑΚΤΩΡ, η ΑΒΑΞ και η ΜΕΤΚΑ για να προχωρήσουν στην εγκατάσταση των εργοταξίων τους και να ξεκινήσουν τα έργα, τα οποία γράφουν ήδη καθυστερήσεις ενάμιση έτους.

Κατόπιν αυτών και μετά τη χθεσινή παρουσίαση των συμβάσεων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής θεωρείται ότι είναι θέμα χρόνου η υπογραφή με τις τέσσερις κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την υλοποίηση των έργων με fast track διαδικασίες που έχουν προβλεφθεί από το φθινόπωρο του 2023.

Προκειμένου μάλιστα να αντιμετωπιστεί το κενό που υπάρχει στα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης όπως αναφέρθηκε και χθες στη Βουλή προτεραιότητα θα δοθεί (όσο αυτό είναι εφικτό) στα τμήματα των έργων που χρηματοδοτούνται από το RRF.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο υφυπουργός υποδομών Νίκος Ταχιάος στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να γίνουν πληρωμές έως τον Ιούνιο του 2026 εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για τα οποία υπάρχει περιθώριο τεσσάρων ετών. Υπενθυμίζεται ότι για τα έργα της Θεσσαλίας προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους 600 εκ ευρώ από το RRF, τα όποια θα πρέπει να πληρωθούν σε κάτι περισσότερο από ένα χρόνο από σήμερα και ενώ οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

Μεγάλο αγκάθι παραμένει ο ΒΟΑΚ, η  σύμβαση του οποίου εκκρεμεί με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ενώ για το έργο προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για την μεγάλη σύμβαση παραχώρησης «Χανιά – Ηράκλειο» εκτιμώμενου ύψους 2 δις. το υπουργείο αποδεσμεύει την υπογραφή της σύμβασης από την προϋπόθεση να έχουν συντελεστεί οι απαλλοτριώσεις σε ποσοστό 50%.

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρήστος Δήμας εξήγησε χθες ότι θα εφαρμοστεί στην περίπτωση του ΒΟΑΚ μια πιο λειτουργική και γρήγορη διαδικασία που θα αποδεσμεύσει το έργο από το θέμα των απαλλοτριώσεων που ήταν μέχρι σήμερα προαπαιτούμενο για την υπογραφή.

Με τις νέες διατάξεις του υπουργείου τίθενται δύο προϋποθέσεις για να ξεμπλοκάρει το έργο εφόσον υπάρχει γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων. Πρώτον για να προχωρήσει η  συμβασιοποίηση θα πρέπει να έχει εγκριθεί από το υπουργείο πολιτισμού η έκθεση αναλυτικής αρχαιολογικής τεκμηρίωσης μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Δεύτερον, θα πρέπει να έχει εκπονηθεί έκθεση προεκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων είτε απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, η οποία θα έχει υποβληθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και θα έχει γίνει αποδεκτή κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.

Πρόκειται όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές για δύο προϋποθέσεις τις οποίες πληροί ο ΒΟΑΚ ώστε να προχωρήσει η σύμβαση παραχώρησης στο επόμενο βήμα και να πέσουν οι υπογραφές με τον ανάδοχο.

Διαβάστε ακόμη: