H πρόσφατη αύξηση του χρυσού σε ιστορικά υψηλά έχει προκαλέσει συγκρίσεις με το 1980, την τελευταία φορά που η πολιτική και οικονομική αναταραχή ήταν οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν σε τιμές-ρεκόρ. Ωστόσο, οι αναλυτές της αγοράς υποστηρίζουν ότι η φύση αυτού του ράλι – και ενδεχομένως η ικανότητά του να αντέξει – φαίνεται διαφορετική.

Με τις εντάσεις να παραμένουν υψηλές μεταξύ ιστορικών συμμάχων για τους δασμούς των ΗΠΑ, το «πληγωμένο» παγκόσμιο εμπόριο και τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, οι μεγάλες δυνάμεις φαίνεται απίθανο να συσπειρωθούν γρήγορα αυτή τη φορά για να επιλύσουν τα ζητήματα που οδηγούν το ενδιαφέρον για το ράβδο ως επενδυτικό ασφαλές καταφύγιο, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Η άνοδος του μετάλλου πάνω από τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά, η οποία προκλήθηκε πρόσφατα από τον νέο γύρο δασμών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε εμπορικούς εταίρους, ήταν η πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό που η γεωπολιτική και η οικονομική αβεβαιότητα λειτούργησαν ως οι κορυφαίοι παράγοντες που κινούν την αγορά χρυσού, δήλωσε ο αναλυτής της HSBC, Τζέιμς Στιλ.

Η τιμή spot του χρυσού έφτασε στο ρεκόρ των 3.167,57 δολαρίων ανά ουγγιά την περασμένη εβδομάδα και έχει αυξηθεί κατά 16% μέχρι στιγμής φέτος, ακολουθώντας την αύξηση της τάξης του 27% το 2024. Ενώ η πορεία της αγοράς δε θα είναι γραμμική, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η είσοδος του χρυσού σε αχαρτογράφητο έδαφος φαίνεται πιο βιώσιμη από εκείνη που παρατηρήθηκε πριν από 45 χρόνια.

Καθώς το πολύτιμο μέταλλο έχει αντίστροφη συσχέτιση με τις εμπορικές ροές, οι αναλυτές δήλωσαν ότι η στάση του Τραμπ όσον αφορά τους δασμούς – συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης της Τετάρτης για τους πιο αυστηρούς εμπορικούς φραγμούς της Ουάσινγκτον εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια – έχει οδηγήσει νέους επενδυτές στον χρυσό, τροφοδοτούμενους από τον φόβο ενός ολοκληρωτικού εμπορικού πολέμου.

Το δολάριο είναι επίσης τυπικά γνωστό ως ασφαλές περιουσιακό στοιχείο, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις διάβρωσης του καθεστώτος του, καθώς εντείνεται η αβεβαιότητα σχετικά με τους δασμούς.

Ευρύτερα, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από λίγους μήνες, ο Τραμπ έχει ανατρέψει την παγκόσμια τάξη, σηματοδοτώντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να εγγυώνται την ασφάλεια της Ευρώπης, όπως έκανε η Ουάσινγκτον από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ύστερα, αλλάζοντας ριζικά την προσέγγιση των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία. Επίσης, έθεσε επί τάπητος μια πιθανή προσάρτηση της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ.

Τα ζητήματα που οδηγούσαν τον χρυσό πριν από 45 χρόνια – κυρίως η ιρανική επανάσταση και η πετρελαϊκή κρίση – ξεπεράστηκαν σχετικά γρήγορα, οδηγώντας τον χρυσό σε πτώση, δήλωσε ο Στιλ της HSBC.

«Αλλά η κατάρρευση της διεθνούς συνεργασίας τα τελευταία χρόνια οδήγησε τον χρυσό να παραμείνει μόνιμα ψηλά», τόνισε.

Οι εμπορικές εντάσεις είναι μόνο ο τελευταίος από μια σειρά παραγόντων που οδηγούν τον χρυσό σε υψηλότερα επίπεδα.

Τη δεκαετία του 2020 έχουμε ήδη βιώσει μια πολυετή πανδημία που ακολουθήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, την κινεζική κρίση στην αγορά ακινήτων και τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία περιελάμβανε το προηγούμενο των δυτικών κυρώσεων που πάγωσαν τα μισά συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας, με τη Μόσχα να καταφέρνει να κρατήσει ουσιαστικά μόνο χρυσό. Αυτό προσέλκυσε τις μη δυτικές κεντρικές τράπεζες προς τους ράβδους χρυσού, καθώς επεδίωκαν να διαφοροποιήσουν τα αποθεματικά τους μακριά από το δολάριο.

Η νομισματική χαλάρωση και οι ανησυχίες για τα δημοσιονομικά ελλείμματα οδήγησαν επίσης σε περαιτέρω επενδύσεις σε ράβδους πέρυσι.

Ο χειρισμός οποιουδήποτε από αυτά τα ζητήματα μπορεί να απαιτήσει παγκόσμια συνεργασία που δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί για την αντιμετώπιση της τρέχουσας αναταραχής η οποία οφείλεται στους δασμούς.

«Σε αντίθεση με άλλες πρόσφατες κρίσεις που προκάλεσαν συντονισμένες παγκόσμιες αντιδράσεις, αυτή τη φορά δεν υπάρχει πραγματική προοπτική ευθυγράμμισης των πολιτικών», δήλωσε ο Τζορτζ Γκρίφιθς, επικεφαλής συναλλαγών στην AMT Futures, αναφερόμενος στις εμπορικές εντάσεις.

Όπως αναφέρει το Reuters, ενώ η αγορά έχει καταγράψει φέτος μια σειρά από ιστορικά ορόσημα, απομένει ένα ακόμη. Η αναλυτής της StoneX, Ρόνα Ο’Κόνελ, σημείωσε ότι ο χρυσός έφτασε στο αποκορύφωμά του στα 850 δολάρια τον Ιανουάριο του 1980, που σε όρους δολαρίου θα αντιστοιχούσε σε 3.486 δολάρια σήμερα.

«Ενώ έχουμε σίγουρα φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα σε ονομαστικούς όρους, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι ίσως να μην το έχουμε φτάσει σε πραγματικούς όρους», δήλωσε ο Στιλ της HSBC, αναφερόμενος στο ορόσημο της δεκαετίας του 1980.

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει. Το σημερινό σκηνικό έχει διευρύνει τις προσδοκίες για μια εκτεταμένη ανοδική πορεία, όπου το 2026, αντί για φέτος, θεωρείται ως το αποκορύφωμα του ράλι του χρυσού.

Στις 26 Μαρτίου, ο στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της BofA, Μάικλ Ουίντμερ, αύξησε την πρόβλεψή του για την τιμή του χρυσού στα 3.063 και 3.350 δολάρια το 2025 και το 2026 αντίστοιχα, από 2.750 και 2.625 δολάρια προηγουμένως. Τώρα βλέπει τις τιμές του χρυσού spot να φτάνουν τα 3.500 δολάρια μέσα σε δύο χρόνια.

«Η εκτίμηση για 3.000 δολάρια ήταν ευκολότερη από αυτή για 3.500 δολάρια για τον χρυσό. Ο κίνδυνος είναι να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν από δύο χρόνια… όπου έχουμε ένα πιο συνεργατικό περιβάλλον παγκοσμίως, χωρίς κίνδυνο εμπορικών πολέμων, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξάνει τα επιτόκια, τις οικονομίες να σταθεροποιούνται και το κλίμα να σταθεροποιείται. Σε αυτή την περίπτωση, το εμπόριο χρυσού θα έχει ουσιαστικά τελειώσει, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι απίθανο», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: