Το σενάριο που θέλει την τιμή του πετρελαίου Brent να κατρακυλά στα 40 δολάρια το βαρέλι, όπως περιγράφει η Goldman Sachs, θα αποτελούσε εφιάλτη για την ελληνική διυλιστική βιομηχανία.
Τα δύο μεγάλα διυλιστήρια της χώρας, τα οποία βασίζονται κυρίως στην επεξεργασία και εμπορία πετρελαιοειδών προϊόντων, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα κερδοφορίας.
Καταρχάς, το βασικό περιθώριο κέρδους των διυλιστηρίων προκύπτει από τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή αγοράς του αργού πετρελαίου και την τιμή πώλησης των προϊόντων που παράγονται (βενζίνη, ντίζελ, μαζούτ κ.λπ.).
Αν το αργό πετρέλαιο πέσει στα 40 δολάρια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμπαρασύρει και τις τιμές των τελικών προϊόντων, μειώνοντας τα περιθώρια.
Επιπλέον, σε ένα τέτοιο σενάριο, οι αγορές θα κυριαρχούνται από αβεβαιότητα, με χαμηλή ζήτηση και υπερπροσφορά, γεγονός που θα πιέσει περαιτέρω τα έσοδα.
Δεύτερον, οι επιχειρησιακές και επενδυτικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί με την προοπτική υψηλότερων τιμών θα αποδειχθούν επισφαλείς.
Τα διυλιστήρια έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια σημαντικές επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων τους, με στόχο τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων.
Αν όμως οι τιμές παραμείνουν χαμηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτές οι επενδύσεις θα αργήσουν να αποδώσουν, με αποτέλεσμα επιβάρυνση στον ισολογισμό.
Τρίτον, σε ένα τέτοιο δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, θα ενταθεί και ο διεθνής ανταγωνισμός.
Χώρες με χαμηλότερο λειτουργικό κόστος ή ευνοϊκότερους όρους πρόσβασης σε πρώτες ύλες θα έχουν το πλεονέκτημα.
Τα ελληνικά διυλιστήρια, που ήδη λειτουργούν σε μια μικρή αγορά και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές, θα δυσκολευτούν να διατηρήσουν μερίδια αγοράς.
Διαβάστε ακόμη:
- Τι ήξερε εκ των έσω ο Τζον Πόλσον και πούλησε τις μετοχές της Πειραιώς και της Alpha Bank;
- Πλαστά και εικονικά τιμολόγια: Αλλού τα κακαρίσματα κι’ αλλού γεννούν οι κότες
- Οι διαγωνισμοί του Υπερταμείου για τις παραχωρήσεις κρουαζιέρας και τα «παιχνίδια πίσω από το κάδρο»
- Νόμπελ δημιουργικής λογιστικής διεκδικεί ένας ιδιοκτήτης εταιρείας που μονοπωλεί τις συμβάσεις στον ΟΛΠ