Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το κόμμα του και φυσικά δεν ήταν δυνατό να μην αναφερθεί στις παραιτήσεις των δύο υπουργών της ΝΔ, Μπρατάκου και Παπασταύρου.

Ειδικότερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε «λέγατε ότι θέλουν να σας ρίξουν και να σας αποσταθεροποιήσουν και το βράδυ της Κυριακής πίναμε ποτάρες με τους πιο στενούς σας συνεργάτες; Τελικά όπως διάβαζα κάπνιζαν πούρα ο Μ και Π ή τους στείλατε να καπνίσουν την πίπα της ειρήνης με τα συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα; Να μας απαντήσετε».

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε «αν θεωρείτε ότι όλα αυτά που λέμε δεν σας ακουμπούν δεν θα είχαν παραιτηθεί πριν από λίγο οι πιο στενοί σας συνεργάτες. Τα πράγματα κ. Μητσοτάκη δυστυχώς για εσάς είναι όπως ακριβώς τα λέμε, πρώτα ο ανιψιός μετά αυτός που πήρε τη θέση του ανιψιού και ο κ. Παπασταύρου. Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου και το ξέρετε καλά».

«Το έγκλημα στα Τέμπη διαρκές έγκλημα της ΝΔ»

Όσο για την πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ρητά ότι αποτελεί ευθύνη του Κώστα Αχ. Καραμανλή η μη υλοποίηση της Σύμβασης 717, που θα είχε αποτρέψει το έγκλημα στα Τέμπη.

«Πήρα την πρωτοβουλία για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, γιατί μετά από μια σειρά αποκαλύψεων, είναι πλέον εδραιωμένη η πεποίθηση του ελληνικού λαού ότι αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί ως καλοκουρδισμένη μηχανή διαφθοράς, συγκάλυψης και προπαγάνδας. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος που μας διαφήμιζαν. Ποιο επιτελικό κράτος; Ένα επιτελικό παρακράτος που λειτουργεί με όρους που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον και το μόνο που θέλουν είναι διαιωνίσουν την εξουσία της ΝΔ. Ένα κράτος λάφυρο, αυτή είναι η προτεραιότητα της σημερινής κυβένησης» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπάθησε να επικεντρωθεί ο δημόσιος διάλογος στο ανθρώπινο λάθος και τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού σιδηρόδρομου, τονίζοντας ότι «αν είχε υλοποιηθεί η (σ.σ. σύμβαση) 717 τα δύο τρένα δεν θα είχαν συγκρουστεί ποτέ και αυτή είναι η ευθύνη του Κώστα Καραμανλή».

«Ο κ. Καραμανλής έχει το θράσος να το παίζει και θύμα, μας κάνει και μαθήματα» προσθέτοντας ότι «θέλησε να του πούμε και μπράβο που παραιτήθηκε από Υπουργός, δεν είπε τίποτα για το πόρισμα. Δεν μας είπε τίποτα για το γαλάζιο ρουσφέτι, δεν αναφέρθηκε στις ευθύνες του» είπε, στηλιτεύοντας παράλληλα τους βουλευτές της ΝΔ που χειροκρότησαν τον πρώην υπουργό Μεταφορών κατά τη χθεσινή ομιλία του, λέγοντας ότι «απέδειξαν ότι έχουν μηδενική εν συναίσθηση».

«Το αδίκημα της απιστίας δεν είναι κάτι άλλο από αδίκημα διαφθοράς. Τι είναι αυτό που θεωρείτε ότι πρέπει να συζητήσουμε σε μια Προανακριτική. Μα αυτό που λέει το πόρισμα. Το πόρισμα αφορούσε αυτές τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Πονηρά, αντί να πάτε σε Προανακριτική, επιλέξατε την Εξεταστική και καλύψατε τις ευθύνες σας. Μια Εξεταστική που έψαχνε ψύλλους στ’ άχυρα. Αντί να έρθουν σημαντικοί μάρτυρες, παρήλασαν υπουργοί 20ετίας» συνέχισε.

«Ποιος χάλκευσε τις συνομιλίες και ποιος τις έδωσε στο συγκεκριμένο ΜΜΕ;»

«Το αφήγημά τους είναι ότι φταίει ο σταθμάρχης. Ο σταθμάρχης που εκείνοι είχαν διορίσει. Τι κάνατε ένα χρόνο για να βρεθεί το διεφθαρμένο χέρι της μονταζιέρας. Ποιες πρωτοβουλίες πήρε η κυβέρνησή σας για να βρούμε ποιος είναι ο νοσηρός νους που παραποίησε τις συνομιλίες και τις διοχέτευσε. Αφού ξέρατε ότι είναι χαλκευμένες, γιατί τις επικαλεστήκατε; Άρα μάλλον γνωρίζατε και παραπλανούσατε εν γνώση σας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ποιος πήρε τις συνομιλίες; Ποιος τις χάλκευσε; Και ποιος τις έδωσε στο συγκεκριμένο ΜΜΕ. Η αποκάλυψη επιβεβαιώνει την ισχυρή και εδραιωμένη πεποίθηση πως μόνος σας στόχος είναι η χειραγώγηση της κοινής γνώμης, για να μην κλονίζεται η εικόνα του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου. Στο Μαξίμου είστε απλός ενοικιαστής, μόνος ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός. Αυτός σας έβαλε και αυτός θα σας βγάλει. Και με αυτά που κάνετε θα σας βγάλει γρηγορότερα από όσα νομίζατε και σχεδιάζατε» τόνισε.

Ανδρουλάκης για Παπασταύρου – Μπρατάκο

«Με ποια συμφέροντα διαπλοκή; Εσείς κατηγορείτε εμένα κύριε Μητσοτάκη για διαπλοκή, ποια συμφέροντα; Αυτά που λέγατε το πρωί της Κυριακής ότι θέλουν να σας ρίξουν και το βράδυ της Κυριακής πίνανε ποτάρες δύο υπουργοί σας; Κάπνιζαν πούρα ή τους στείλατε να καπνίσουν την πίπα της ειρήνης», είπε για την υπόθεση που οδήγησε στην παραίτηση Παπασταύρου – Μπρατάκου.

«Πρώτα ο ανιψιός, μετά αυτός που πήρε τη θέση του, ο κ. Μπρατάκος, αλλά εσείς είστε ο πυρήνας του προβλήματος», πρόσθεσε.

«Η διακυβέρνησή σας θα αφήσει πίσω μια χώρα απροετοίμαστη σε ένα κόσμο απειλών», σημείωσε επιπλέον.

Διαβάστε ακόμη: