Στην τελική ευθεία και σε κλίμα ακραίας πόλωσης και τοξικότητας εισέρχεται η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με την πλειοψηφία να κατηγορεί την αντιπολίτευση για χυδαία εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών και τα αντιπολιτευτικά κόμματα να καταγγέλλουν συγκάλυψη ευθυνών και αιματοβαμμένα χέρια.

Λίγο πρφιν τις 17:00 ξεκίνησαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με τον Δημήτρη Νατσιό, πρόεδρο της Νίκης, να ανεβαίνει στο βήμα.

Σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς και λόγω της καθυστέρησης δύο ωρών ο κύκλος των τοποθετήσεων θα κλείσει περί τις 22:00 με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την οποία θα ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία.

Τι θα πει ο πρωθυπουργός 

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να απαντήσει σε όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει για την υπόθεση των Τεμπών αλλά και σε όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση περί συγκάλυψης, μπαζώματος, μονταρίσματος ή διακίνησης παράνομων καυσίμων.

Ο πρωθυπουργός θα επιτεθεί τόσο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη όσο και στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη για συμπόρευση προς την τοξικότητα, για υπόγειες συμμαχίες, τυμβωρυχία και εργαλειοποίηση ενός τραγικού γεγονότος προκειμένου να δραπετεύσουν από πολιτικά αδιέξοδα και να καλλιεργήσουν συνθήκες θεσμικής εκτροπής ενόψει των ευρωεκλογών. Υπενθυμίζεται ότι ανοίγοντας τη συζήτηση στη Βουλή ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε τον κ. Ανδρουλάκη ως “εντολοδόχο συμφερόντων” ενώ έβαλλε κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι όρισε ως εισηγητή στη συζήτηση τον καταδικασμένο με 13-0 στο Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες Νίκο Παππά.

 

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή 

Αποφασισμένος να δώσει απαντήσεις εφ’ όλης της ύλης και για όλα τα ζητήματα που έχουν ανοίξει με φόντο την τραγωδία των Τεμπών εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί τελευταίος σήμερα το βράδυ στη Βουλή, λίγο πριν την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να απαντήσει σε όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει για την υπόθεση των Τεμπών αλλά και σε όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση περί συγκάλυψης, μπαζώματος, μονταρίσματος ή διακίνησης παράνομων καυσίμων.

Ο πρωθυπουργός θα επιτεθεί τόσο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη όσο και στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη για συμπόρευση προς την τοξικότητα, για υπόγειες  συμμαχίες, τυμβωρυχία και εργαλειοποίηση ενός τραγικού γεγονότος προκειμένου να δραπετεύσουν από πολιτικά αδιέξοδα και να καλλιεργήσουν συνθήκες  θεσμικής εκτροπής ενόψει των ευρωεκλογών.  Υπενθυμίζεται ότι ανοίγοντας τη συζήτηση στη Βουλή ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε τον κ. Ανδρουλάκη ως “εντολοδόχο συμφερόντων” ενώ έβαλλε κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι όρισε ως εισηγητή στη συζήτηση τον καταδικασμένο με 13-0 στο Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες Νίκο Παππά.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Ανδρουλάκης, με πρωτοβουλία του οποίου κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας, θα επιμείνει στις καταγγελίες περί συγκάλυψης των ευθυνών για το δυστύχημα των Τεμπών ενώ θα επιχειρήσει να αποκρούσει τις επιθέσεις του Μαξίμου που τον αποκαλεί “θυρωρό συμφερόντων”.

Παράλληλα αναμένεται να απαντήσει και για τις δηλώσεις του Νίκου Παππά περί παρασκηνιακών “ζυμώσεων” ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ πριν την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας.

Σε ανάλογο μήκος θα κινηθεί και η ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου ο οποίος αναμένεται να καλέσει τον πρωθυπουργό και την πλειοψηφία να δεσμευτούν ότι θα στηρίξουν πρόταση προανακριτικής για τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου άργησε

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας έφτασε στο κοινοβούλιο περίπου στις 18:10 και μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε “μην ακούτε τα ψέματα του κ. Τασούλα. Μονομερώς χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν διέγραψε αρκετούς ομιλητές για να ξεκινήσει ο κύκλος των αρχηγών πιο νωρίς”.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου υποστήριξε παράλληλα ότι έλειπε γιατί ασκούσε υποχρεώσεις ως συνήγορος υπεράσπισης των οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών. Η συνεδρίαση ξεκίνησε και πάλι στις 18:15 με την κυρία Κωνσταντοποπυλου να ανεβαίνει στο βήμα κουβαλώντας πλήθος εγγράφων η ίδια αλλά και δύο βουλευτές της.

«Ο κύριος Μητσοτάκης, ο μεγάλος απών, ενώ συμπληρώνονται 48 ώρες από την έναρξη της συζήτησης για το έγκλημα των Τεμπών. Χάθηκαν 57 άνθρωποι, αφαιρέθηκε η ζωή από 57 ανθρώπους, αφαιρέσατε τη ζωή από 57 ανθρώπους. 57 ψυχές ζητούν δικαίωση και μαζί τους ζητούν δικαίωση οι γονείς, οι συγγενείς, οι οικογένειες», ανέφερε αρχικά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, ξεκινώντας την ομιλία της για την πρόταση δυσπιστίας.

«Οι τραυματίες, ο νεαρός που ακόμη 13 μήνες μετά παλεύει μεταξύ ζωής ή θανάτου. Ζητεί δικαίωση η Εριέτα που δεν βρέθηκε ίχνος της. Ζητούν δικαίωση τα τρία κορίτσια, ο Ντένις, η Μάρθη, η Έλενα που είχε ένα κακό προαίσθημα και είπε θα πάρω το τρένο για μεγαλύτερη ασφάλεια. Ζητούν δικαίωση 57 άνθρωποι που βρίσκονταν στη ευθύνη σας, στο έλεός σας, και παραβιάσατε τους ιερούς κανόνες του ανθρώπινου καθήκοντος και ύστερα του πολιτικού, να μην πετάξετε τις ζωές τους, τις υπάρξεις τους», σημειώνει.

«Παραδέχτηκε μας λέτε ο σταθμάρχης το σφάλμα του, ξέρετε τι παραδέχτηκε; Την αντικειμενική ευθύνη ανέλαβε, όπως αναλάβατε και εσείς. Ο σταθμάρχης λέει τα ίδια που λέει ο κ. Καραμανλής, ο κ. Μητσοτάκης. Δικός σας άνθρωπος ο σταθμάρχης, ρουσφέτι σας […] επειδή είναι πρόκληση για τα θύματα, τους επιζώντες και τις οικογένειες, γνωρίζατε το απόλυτο μπάχαλο που επικρατούσε στα τρένα, οι παραβιάσεις του κώδικα ήταν καθημερινές, συνεχεία. Μόνο εκείνη την ημέρα είχαν σημειωθεί πολλές», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Τολμάτε να λέτε ότι έφταιξαν οι παραβιάσεις των κανονισμών; Εσείς παραβιάσατε την ανθρωπιά. Μέσα σε αυτό το τρένο δεν ήταν αντικείμενα, ήταν άνθρωποι. Χειροκροτήσατε εχθές τον κ. Καραμανλή, γιατί τι είπε; Ζήτησε συγγνώμη; Όχι. Είπε ότι έκανε λάθος; Όχι. Επιτέθηκε σε όποιον ζητά ευθύνες; Ναι. Σας είπε ότι το θέμα είναι η μεγάλη σας παράταξη και τον χειροκροτήσατε σε κατάσταση έξαλλου πανηγυρισμού, που φέρνει σε μεγάλη αμηχανία εμάς που ξέρουμε πόσο αδίστακτοι είστε.

6167381
6167383
6167385

Τι είπε ο Βασίλης Στίγκας

Έντονη κριτική σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία άσκησε ο πρόεδρος των “Σπαρτιατών”, Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του στην Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, ενώ τόνισε ότι «επειδή υπάρχουν νεκροί, που πρέπει να δικαιωθούν, συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής και ψηφίζουμε “ναι”».

«Όλοι όσοι κυβέρνησαν τη χώρα πήραν στο λαιμό τους 57 ψυχές», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ.Στίγκας, ενώ προσέθεσε: «ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είναι τα τρία κόμματα που έσυραν την Ελλάδα στη δίνη των μνημονίων, του υπέρογκου χρέους και της απόλυτης καταστροφής. Η συμφορά των Τεμπών ήρθε, λοιπόν, να χαράξει μια βαθιά τομή στον εμπαιγμό του ελληνικού λαού. Η επί χρόνια κοροϊδία τους έπιασε ταβάνι. Τα παραμύθια των κακών λύκων έφθασαν να είναι τόσο κραυγαλέα που πλέον δεν πείθουν κανέναν».

Η ομιλία του Α. Χαρίτση

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας είναι «ώρα να ομολογήσουμε το προφανές, ότι βιώνουμε μια κρίση της δημοκρατίας» που, όπως είπε, ξέρουμε ότι «δεν απειλείται από φαντάσματα του παρελθόντος» αλλά απ’ την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να πείσει ότι η δημοκρατία είναι μια καθημερινή υπόθεση, και όπου η πολιτεία και οι θεσμοί λογοδοτούν.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι υπόλογη για την σκανδαλώδη διαχείριση μιας τραγωδίας, του εγκλήματος των Τεμπών.

«Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει, να πέσει, να τελειώνουμε με το καθεστώς της ανομίας και της προσβολής προς τη δημοκρατία μας» είπε στη συνέχεια, ενώ αντέδρασε προν τον Μάκη Βορίδη λέγοντας: «γελάτε κύριε Βορίδη». Σχολίασε δε πως είναι ο άνθρωπος που «αναλαμβάνει τις δύσκολες, επικίνδυνες αποστολές, και εσχάτως τον ρόλο υπεράσπισης του κ. Καραμανλή και του πρωθυπουργού». Και εκεί κατέφυγε και σε μια βαρύτατη μομφή, είπε ότι η αριστερή αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο, αυτό δείχνει ότι δεν έχετε καταλάβει την οργή της κοινωνίας και τον πόνο των συγγενών, συνέχισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί ένα χρόνο «επιχείρησε να θάψει την υπόθεση των Τεμπών και επιστράτευσε τα πάντα».

Αφού επισήμανε πως «οφείλουμε όλοι μας να σκύβουμε το κεφάλι με σεβασμό μπροστά σε αυτό τον αγώνα», αναφερόμενος στον αγώνα των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, απηύθυνε σειρά ερωτημάτων προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη, με αφορμή τη χθεσινή προκλητική του παρέμβαση πως «είναι για τα μπάζα όσοι μιλούν για μπάζωμα».

Κύριε Φλωρίδη υπήρξε ή όχι παρέμβαση της κ. Αδειλίνη προς την εισαγγελέα για έρευνα κάθε καταγγελίας; Έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του πρώην περιφερειάρχη, ναι ή όχι; Ποιος είναι τελικά για τα μπάζα κ. Φλωρίδη;, είπε μεταξύ άλλων.

Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτη» τη συμπεριφορά του κ. Φλωρίδη και «αντιθεσμική» την παρέμβαση του σε εν εξελίξει έρευνα, λέγοντας ότι «γι’ αυτό οφείλει να παραιτηθεί άμεσα».

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 “υπέρ”σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται ενώ παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.

Σφοδρή επίθεση Βελόπουλου κατά της κυβέρνησης

Σφοδρά «πυρά» για συγκάλυψη στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, στην συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας.

Τόνισε ότι «θέσαμε ερωτήματα στην κυβέρνηση από τον Μάρτιο του 2023 και δεν απαντήθηκαν ποτέ. Είχα ρωτήσει από την αρχή τι μετέφερε το εμπορικό τρένο. Κανένας δεν μας απάντησε. Κανένας εδώ μέσα δεν έδωσε σημασία, για το τι μετέφερε το τρένο. Δεν απάντησε κανείς, γιατί αυτή η κυβέρνηση επιχείρησε να συγκαλύψει αυτή την ιστορία». Συμπλήρωσε ότι «η αλήθεια είναι ότι οι μισοί και παραπάνω στα Τέμπη, κάηκαν».

«Δεν κάνατε τίποτα για να αποτρέψετε το δυστύχημα. Δεν κάνατε τίποτα όλοι σας για να έχει αξιόλογο σιδηρόδρομο η Ελλάδα. Πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι εδώ μέσα για την κατάντια του κράτους», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ επανέλαβε ότι το εμπορικό τρένο μετέφερε επικίνδυνα εμπορεύματα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης υποστήριξε ότι «τα ευρήματα από το δυστύχημα τα πήγαν σε τρία συνολικά μέρη και όχι μόνο στο Κουλούρι». «Που έχετε δει κράτος σοβαρό να στέλνει 300 τόνους χώμα από ξεμπάζωμα σε ιδιωτικό χώρο;», διερωτήθηκε. Παράλληλα, ανέφερε πως είναι δυνατόν οι τρεις υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ που αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση, να πλήρωσαν συνολικά 1,8 εκατ. ευρώ.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν θέλει να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τα Τέμπη. «Έχετε το θράσος και να διαμαρτύρεστε. Τέλος τα παραμύθια για την ιστορία των Τεμπών. Μόνο αλήθεια, όχι παραμύθια», δήλωσε.

Συμπλήρωσε: «Εμείς λέμε στους Έλληνες την αλήθεια. Εμείς δεν είμαστε εξαρτημένοι από ολιγάρχες όπως εσείς. Δεν είμαστε ίδιοι με εσάς. Εμείς θα αλλάξουμε την Ελλάδα. Στις 9 Ιουνίου δίνουμε με τους Έλληνες ραντεβού, δίνουμε ραντεβού με το μέλλον».

Απαντήσεις από τον πρωθυπουργό ζήτησε ο Φάμελος

Επίθεση στην κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

«Το 90% της κοινωνίας δε σας πιστεύει πια και δε σας εμπιστεύεται, η κοινωνία μας έφερε εδώ σήμερα και η αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών και η ραγδαία πτώση της αποδοχής του κ. Μητσοτάκη και των δημοσκοπικών σας ποσοστών», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Η αλλαγή στην κοινωνική συνείδηση οδήγησε και σε κάτι ακόμα, στις παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών, η κοινωνία πέτυχε να παραιτηθούν σήμερα και ο κ. Μπρατάκος και ο κ. Παπασταύρου, γιατί η κοινωνία έχει απονομιμοποιήσει την πολιτική της κυβέρνησης ιδιαίτερα απέναντι στο έγκλημα των Τεμπών», τόνισε. Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δώσει στην ομιλία του κάποιες απαντήσεις για τους λόγους παραίτησης δυο κορυφαίων υπουργών. «Δεν τα κατάφεραν στην αποστολή τους; Ή δε γνωρίζατε ότι πήγαν στη συνάντηση με μεγάλο επιχειρηματία; Το ερώτημα λοιπόν είναι: γνωρίζετε τι γίνεται στο Μαξίμου ή όχι; Αν γνωρίζατε ήσασταν υπεύθυνος για την αποστολή, αν δεν γνωρίζατε, δε γνωρίζετε τι κάνει κυβέρνηση και είστε επικίνδυνος για πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκη».

Ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι με την πρόταση δυσπιστίας, πέρα από τις παραιτήσεις των δυο υπουργών, «καταφέραμε και κάτι ακόμα, να σας φέρουμε στη Βουλή για να απολογηθείτε για σοβαρή παραβίαση του κράτους δικαίου». Είπε ότι με την απουσία του από τη Βουλή στη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής είχε προσβάλει τη Βουλή, την κοινωνία και τη μνήμη των θυμάτων. Υποστήριξε ότι απουσίασε επειδή «δεν θέλατε να μπείτε στο κάδρο, να δώσετε απαντήσεις, να αναλάβετε ευθύνες, όμως ήρθε η στιγμή να δώσετε απαντήσεις, θέλετε δεν θέλετε ήρθατε σήμερα στη Βουλή και θα εκτεθείτε όπως χτες ο κ. Καραμανλής».

«Δεν δυσπιστούμε μόνο εμείς προς την κυβέρνηση σας, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, στην οποία ανταποκριθήκαμε και συμμετείχαμε σε αυτή την κοινή υποβολή της πρότασης», είπε, σχολιάζοντας ότι «δεν θα πάρουμε την άδεια σας για να ασκήσουμε τα δημοκρατικά μας καθήκοντα». «Όχι δεν απολογούμαστε σε κανέναν, δίνουμε λογαριασμό μόνο στην κοινωνία και μόνο από αυτή παίρνουμε εντολές, όχι σε υπουργούς του κ. Μητσοτάκη που απολογούνται μόνο σε συμφέροντα», ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη: