«Μπλόκο» στο πακέτο αμοιβών των στελεχών του Netflix έβαλαν με ψηφοφορία τους οι επενδυτές στη συνδρομητική πλατφόρμα, ακολουθώντας έτσι την προτροπή των, βρισκόμενων σε απεργία, σεναριογράφων του Χόλιγουντ.

Το Writers Guild of America West είχε προτρέψει τους επενδυτές να καταψηφίσουν την αποζημίωση στα κορυφαία στελέχη του Netflix, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια ψηφοφορία θα ήταν «ακατάλληλη» κατά τη διάρκεια της απεργίας, η οποία έχει εισέλθει στην πέμπτη εβδομάδα της.

«Ενώ οι επενδυτές έχουν εδώ και καιρό διαφωνήσει με τις αμοιβές των στελεχών του Netflix, η δομή των αποζημιώσεων είναι πιο κραυγαλέα στο πλαίσιο της απεργίας», έγραψε η πρόεδρος του Writers Guild West, Meredith Stiehm.

Το σωματείο έστειλε παρόμοια επιστολή στη μητρική Comcast της NBC Universal, η οποία πραγματοποιεί την ετήσια συνέλευση των μετόχων της στις 7 Ιουνίου.

Η Stiehm έγραψε ότι εάν το Netflix είχε τους πόρους να ξοδέψει περισσότερα από 166 εκατ. δολάρια για αποζημίωση στελεχών πέρυσι για τα κορυφαία στελέχη του, μπορεί να αντέξει οικονομικά να πληρώνει 68 εκατ. δολάρια ετησίως σε συγγραφείς που αναζητούν καλύτερη αμοιβή.

Οι μέτοχοι του Netflix αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το πλάνο αποζημίωσης των στελεχών για το 2023, σε μια μη δεσμευτική ψηφοφορία με την εταιρεία να δηλώνει ότι η καταμέτρηση των ψήφων θα ανακοινωθεί σε μια κατάθεση. Πέρυσι, το πακέτο αμοιβών των στελεχών της εταιρείας κέρδισε την υποστήριξη μόλις από το 27% των ψήφων των μετόχων.

Μετά την περσινή ψηφοφορία, το Netflix είπε ότι θα έκανε αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης ανώτατου ορίου αποδοχών για τους διευθυντές του και ενός προγράμματος μπόνους βάσει απόδοσης.

Φέτος, ο εκτελεστικός πρόεδρος Reed Hastings πρόκειται να λάβει μισθό 500.000 δολαρίων και 2,5 εκατ. δολάρια σε μετοχές. Οι συν-CEOs Ted Sarandos και Greg Peters θα εισπράξουν ετήσιο μισθό 3 εκατ. δολαρίων. Ο Sarandos πρόκειται να λάβει επιπλέον 20 εκατ. δολάρια σε μετοχές και δικαιούται ένα μπόνους έως και 17 εκατ. δολάρια. Ο Peters θα συγκεντρώσει 17,3 εκατ. δολάρια σε μετοχές και ένα μπόνους έως και 14,3 εκατ. δολάρια.

Το συνδικάτο έχει καταστήσει θέμα διαπραγμάτευσης την αποζημίωση στελεχών για τα στελέχη του Χόλιγουντ. Ο CEO της Endeavor, Ari Emanuel και ο CEO της Warner Bros Discovery, David Zaslav, κατατάχθηκαν στους 10 κορυφαίους της μελέτης του 2022 από την Equilar για τα μεγαλύτερα πακέτα αμοιβών που απονέμονται σε διευθυντικά στελέχη εισηγμένων εταιρειών.