Οι εργασίες της τελευταίας σεζόν της δημοφιλούς σειράς του Netflix «Stranger Things» διακόπηκαν λόγω της απεργίας των σεναριογράφων.

Οι δημιουργοί της σειράς Ματ και Ρος Ντάφερ, γνωστοί και ως τα αδέρφια Ντάφερ, δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους ότι «η έναρξη της παραγωγής δεν είναι δυνατή εν μέσω της τρέχουσας απεργίας του Σωματείου Σεναριογράφων Αμερικής (Writers Guild of America»)».

Η ανακοίνωση κοινοποιήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της ομάδας σεναριογράφων της σειράς στο Twitter, ο οποίος παρέχει στους θαυμαστές πληροφορίες σχετικά με τα γυρίσματα, τους ηθοποιούς και την εξέλιξη της ιστορίας. Η συγγραφή του σεναρίου της πέμπτης και τελευταίας σεζόν ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2022, λίγο μετά την έναρξη του τέταρτου κύκλου επεισοδίων.

«Μήνυμα από τους αδερφούς Ντάφερ. Το γράψιμο (σ.σ. του σεναρίου) δεν σταματά όταν ξεκινούν τα γυρίσματα. Ενώ είμαστε ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε την παραγωγή με το φανταστικό μας καστ και το υπόλοιπο επιτελείο, η συνέχεια των εργασιών δεν είναι δυνατή κατά τη διάρκεια αυτής της απεργίας. Ελπίζουμε σύντομα σε μια δίκαιη συμφωνία ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στη δουλειά».

Μαζί με το «Stranger Things», τη σειρά με τις περισσότερες αναπαραγωγές για το 2022, σε παύση μπαίνουν κι άλλες παραγωγές της δημοφιλούς πλατφόρμας streaming όπως οι «Big Mouth» και «Cobra Kai».

Το Σωματείο που εκπροσωπεί 11.500 σεναριογράφους τηλεοπτικών, κινηματογραφικών παραγωγών καθώς και ψυχαγωγικών εκπομπών απεργεί κυρίως λόγω του streaming και της επίδρασης που αυτό έχει στο επάγγελμα. Με την εμφάνιση υπηρεσιών όπως οι Disney+, Amazon, ΗΒΟ Max, Netflix, Paramount, οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί και το «δωμάτιο σεναριογράφων» που υπήρχε σε σειρές δικτύων παλαιότερων δεκαετιών, τείνει να εξαφανιστεί. Επιπλέον, οι μισθοί δεν είναι ικανοποιητικοί και τα μεγάλα στούντιο φαίνεται ότι δεν μπορούν να βρουν μια μέση λύση στα αιτήματα του Σωματείου.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Variety, το εβδομαδιαίο ελάχιστο εισόδημα για έναν σεναριογράφο τηλεοπτικής σειράς τη σεζόν 2019-2020 ήταν στα 4.546 δολάρια. Πιο συγκεκριμένα, εργάζονται κατά μέσον όρο 29 εβδομάδες σε ένα προϊόν για 131.834 δολάρια ετησίως ή κατά μέσον όρο 20 εβδομάδες για 90.920 δολάρια. Για έναν συγγραφέα-παραγωγό, το ποσό είναι 6.967 δολάρια την εβδομάδα. Οι σεναριογράφοι κωμικών-βαριετέ εκπομπών για πλατφόρμες streaming δεν έχουν καμία ελάχιστη οικονομική εξασφάλιση, όπως αναφέρει το Σωματείο.

Από την άλλη μεριά, η Ενωση Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης που εκπροσωπεί τα στούντιο, τις streaming υπηρεσίες και τις εταιρείες παραγωγής του Χόλιγουντ, αναφέρει ότι οι απαιτήσεις των σεναριογράφων είναι να διατηρείται στο προσωπικό και να πληρώνεται όταν δεν υπάρχει δουλειά. «Αν χρειάζεται να γραφτεί κάτι, προσλαμβάνονται συγγραφείς, αλλά αυτό απαιτεί την απασχόληση συγγραφέων είτε χρειάζονται για τη δημιουργική διαδικασία είτε όχι».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η φετινή απεργία είναι πολύ πιθανό να διαρκέσει ένα χρόνο, αν δεν αποφασίσουν οι δύο πλευρές μέσα στους επόμενους μήνες. Η προηγούμενη, που πραγματοποιήθηκε τις χρονιές 2007-2008, διήρκησε τρεις μήνες.

Διαβάστε περισσότερα