Οι Υπουργοί Εξωτερικών των Σουηδίας και Τουρκίας θα συναντηθούν «σύντομα», προκειμένου να συζητήσουν για την επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, η οποία καθυστερεί, σύμφωνα με σημερινή (29/05) ενημέρωση της Στοκχόλμης.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου 2022. Ωστόσο, ενώ η Φινλανδία εντάχθηκε στη Συμμαχία τον Απρίλιο, η προσθήκη της Σουηδίας καθυστερεί λόγω αντιρρήσεων που προβάλλουν οι Τουρκία και Ουγγαρία.

Ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας, Τομπίας Μπίλστρομ, ανέφερε νωρίτερα ότι θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Πέμπτη (01/06), σε μία Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Όσλο. «Εντούτοις, ενημερωθήκαμε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δε θα έλθει, επομένως δε θα υπάρξει καμία συνάντηση, εκεί», υπογράμμισε εκπρόσωπος του κ. Μπίλστρομ, προσθέτοντας, όμως, ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί «σύντομα».

Οι τριβές μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας είναι μακροχρόνιες. Στο παρελθόν, η Στοκχόλμη έχει επικρίνει το ιστορικό της Άγκυρας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ, αμφισβητεί την τήρηση εκείνης, στα δημοκρατικά πρότυπα.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Σουηδία προσφέρει καταφύγιο σε μέλη οργανώσεων, τα οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες». Ακόμη, ισχυρίζεται πως η σκανδιναβική χώρα δεν έχει εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας που επετεύχθη στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο και είχαν σκοπό να κατευνασθούν οι ανησυχίες της γείτονος χώρας, στον τομέα της ασφάλειας.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών για το ΝΑΤΟ σταμάτησαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών (28/05) τουρκικών εκλογών, τις οποίες κέρδισε στον β’ γύρο ο νυν Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Προσμένω να αλλάξω ταχύτητα και να επιταχύνω τα πράγματα, τώρα που ξέρουμε ποιο είναι το αποτέλεσμα», σημείωσε ο Τομπίας Μπίλστρομ. Τέλος, επανέλαβε ότι η σουηδική κυβέρνηση ελπίζει η χώρα να μπορέσει να γίνει το 32ο κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, που θα διεξαχθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας, το διήμερο 11 – 12 Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμη: