Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones σημείωσε ιστορικό υψηλό την Τετάρτη, καθώς η Federal Reserve σηματοδότησε ότι μπορεί να μειώσε τα επιτόκια αρκετές φορές το επόμενο έτος, ικανοποιώντας τους επενδυτές που ήλπιζαν ότι η κεντρική τράπεζα θα άρχιζε επιτέλους να αναγνωρίζει την επιβραδυντική τάση του πληθωρισμού με μια λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική.

Ο Dow των 30 μετοχών κέρδισε περισσότερες από 512 μονάδες, ποσοστό 1,40%.

Ιστορικό υψηλό πάνω απο τις 37,000 για τον Dow

Στο υψηλό της ημέρας, ο Dow Jones Industrial Average άγγιξε τις 37.094,85 για να ξεπεράσει τις 37.000 για πρώτη φορά και να ξεπεράσει το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών τον Ιανουάριο του 2022.

Ο S&P 500 σημείωσε άλμα 1,37% με τις μετοχές των τραπεζών και των ακινήτων να πρωτοστατούν, ενώ ο  Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 1,38%.

Αμετάβλητα τα επιτόκια απο την Federal Reserve

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού μιας νύχτας σταθερό στο εύρος 5,25% έως 5,5% όπως αναμενόταν, αλλά το πιο σημαντικό προέβλεψε τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, που ήταν περισσότερες από ό,τι είχε υποδείξει προηγουμένως.

Οι επενδυτές ήλπιζαν ολοένα και περισσότερο ότι η Fed θα δώσει ένα σαφέστερο μήνυμα ότι θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το επόμενο έτος με τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό να υποχωρούν.

«Η Fed έδωσε στην αγορά ένα πρώιμο δώρο διακοπών σήμερα, όταν, επιτέλους, για πρώτη φορά, σχολίασαν θετικά για τον πληθωρισμό», δήλωσε η Gina Bolvin, πρόεδρος του Bolvin Wealth Management Group. «Φαίνεται ότι η Fed κινείται προς την κατεύθυνση των αγορών, αντί να κινείται η αγορά προς τη Fed. το ράλι του
Santa Claus μπορεί να συνεχιστεί».

Η δήλωση της συνεδρίασης της Federal Reserve αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός έχει «χαλαρώσει» τον περασμένο χρόνο και η κεντρική τράπεζα μείωσε επίσημα την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το 2024, βλέποντας ποσοστό 2,4% κάτω από 2,6%.

Υπενθυμιζεται ότι ο Dow υποχώρησε από τα προηγούμενα επίπεδα ρεκόρ στις αρχές του 2022, καθώς η Fed ξεκίνησε την εκστρατεία σύσφιξης της πολιτικής της για να αποτρέψει τον πληθωρισμό. Πέρυσι, ο δείκτης αναφοράς των 30 μετοχών μειώθηκε κατά 8,8% – η μεγαλύτερη ετήσια πτώση του από το 2008.

Ωστόσο, από την αρχή του τέταρτου τριμήνου, ο Dow έχει αυξηθεί περισσότερο από 10% καθώς η ελπίδα για ευκολότερη πολιτική αυξήθηκε.

Τα κέρδη την Τετάρτη έφεραν την άνοδο του Dow από το προηγούμενο έτος στο 11,6%.

Ισχυρά κέρδη για τους δείκτες φέρνει το 2023

Η ευρύτερη αγορά έχει δει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, με τον S&P 500 να έχει σημειώσει άνοδο 22% μέχρι στιγμής το 2023. Ο Nasdaq Composite έχει σημειώσει άνοδο 40% σε ετήσια βάση. Ο S&P 500 βρίσκεται περίπου στο 2% από ένα ρεκόρ.

Η αγορά έλαβε πιο ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό νωρίτερα τη Δευτέρα, με τον δείκτη τιμών παραγωγού να παραμένει αμετάβλητος τον Νοέμβριο. Αυτό ακολουθεί την ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή της Τρίτης, η οποία έδειξε ότι οι τιμές επιβραδύνθηκαν σε ετήσιο ρυθμό 3,1% τον περασμένο μήνα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, σημείο αναφοράς για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων και άλλων δανείων, μειώθηκε στο 4,03% μετά την ανακοίνωση της πρόβλεψης επιτοκίων της Fed, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο.

Διαβάστε ακόμη: