Η χρήση μάσκας και το νέο εμβόλιο Covid-19 είναι ζητήματα που έχουν τεθεί αρκετές φορές στο «τραπέζι», το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά την αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού.

Η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί», ερωτηθείσα για το πότε θα κορυφωθεί το νέο κύμα της πανδημίας, απάντησε ότι «το πώς ζούμε και τι μέτρα παίρνουμε θα καθορίσει το πότε».

Και αναφορικά με τη χρήση της μάσκας, τη χαρακτήρισε «επιβεβλημένη σε κλειστούς χώρους και χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς».

«Απαραίτητη» χαρακτήρισε επίσης, την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού για τους «ανθρώπους που είναι ευάλωτοι» ενώ παραδέχθηκε πως «είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσουμε τα άτομα να την κάνουν».

Νέο εμβόλιο κορωνοϊού: Πότε θα είναι έτοιμο

Σχετικά με το νέο εμβόλιο, που θα καλύπτει περισσότερες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, το οποίο ετοιμάζουν Pfizer και Moderna, εξήγησε πως «δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει υποστεί καμία κρίση».

Και προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει και νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, καταλήγοντας ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι επιβαρύνει το εμβόλιο, αντιθέτως, αν έχεις νοσήσει, δεν σημαίνει ότι αν νοσήσεις πάλι θα το περάσεις πιο ελαφριά» ενώ συμπλήρωσε πως το νέο εμβόλιο δεν θα είναι έτοιμο πριν από τον Οκτώβριο.

Επιπλέον, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Στυλιανός Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας, σημείωσε πως υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ωστόσο, ο κ. Λουκίδης εκτίμησε ότι από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να περιμένουμε και το ανασχεδιασμένο εμβόλιο.


«Το βασικό κομμάτι είναι ότι έχουμε πολλά περιστατικά. Δεν είναι ακριβώς αυτά που καταγράφονται, υπάρχει μεγάλη διασπορά, από τις μεγαλύτερες που έχουμε δει στην κοινότητα. Τα κρούσματα μπορεί να είναι διπλάσια και τριπλάσια, πάνω από 30.000».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η διαφορά που υπάρχει πλέον στις νοσηλείες είναι ότι «έχει εξαφανιστεί η μέση ηλικία 40-60 έτη. Έχουμε ηλικιωμένους που έχουν πολλά υποκείμενα».

Το ανησυχητικό ωστόσο, στοιχείο είναι η μεγάλη διασπορά στον πληθυσμό, ελλείψει και μέτρων προστασίας. «Δεν ξέρω αν η διασπορά του χειμώνα θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν που βλέπουμε σήμερα. Τον χειμώνα θα υπάρχουν μέτρα ατομικής προστασίας».

Όπως σημειώνει, «η χώρα θα πρέπει να θωρακιστεί με αντιικά φάρμακα», τα οποία προλαμβάνουν τις νοσηλείες ελαφρύνοντας το ΕΣΥ.

«Θα πρέπει να δούμε πώς θα μπούμε στον τομέα της πρόληψης».