Νέες πιέσεις δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς ο πληθωρισμός της Γαλλίας επιταχύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο, λόγω των ανανεωμένων πιέσεων στις τιμές της ενέργειας, ενώ υποχώρησε και πάλι στον τομέα των τροφίμων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά επίσημα στοιχεία που εναρμονίστηκαν με την ΕΕ την Πέμπτη.

Οι γαλλικές τιμές καταναλωτή ανήλθαν σε 12μηνο πληθωρισμό 5,7%, από 5,1% τον Ιούλιο, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία INSEE.

Δημοσκόπηση του Reuters με 18 οικονομολόγους έκανε λόγω για ρυθμό αύξησης  5,4%, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 4,7% έως 5,8%.

“Αυτή η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται στην ανάκαμψη των τιμών της ενέργειας. Οι τιμές των τροφίμων υποχώρησαν (για πέμπτο συνεχόμενο μήνα), καθώς και εκείνες, σε μικρότερο βαθμό, των βιομηχανικών προϊόντων και των υπηρεσιών”, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, αναπτύχθηκε κατά 0,5% τους τρεις μήνες έως τα τέλη Ιουνίου, μετά από επέκταση 0,1% το πρώτο τρίμηνο.

Διαβάστε ακόμη: