Επιβραδύνθηκε και τον Ιούλιο ο  ρυθμός αύξησης των δανείων προς τις επιχειρήσεις της ζώνης του ευρώ,  προσθέτοντας στις ήδη αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα υψηλότερα επιτόκια φρενάρουν τη δημιουργία πιστώσεων και την οικονομική ανάπτυξη.

Ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις στο νομισματικό μπλοκ των 20 χωρών επεκτάθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση μετά από +3,0% ένα μήνα νωρίτερα, ενώ η αύξηση των πιστώσεων προς τα νοικοκυριά επιβραδύνθηκε στο 1,3% από 1,7% τον Ιούνιο, σύμφωνα με έκθεση της ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για ένατη συνεχή φορά τον Ιούλιο, αυξάνοντας το επιτόκιο που καταβάλλει η ΕΚΤ στις καταθέσεις των τραπεζών από 3,50% σε 3,75%, το υψηλότερο επίπεδό του από το 2000, προτού τα τραπεζογραμμάτια ευρώ και τα
κέρματα είχαν τεθεί σε κυκλοφορία.

Στο 5,3% τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της τράπεζας και θα μπορούσε να χρειαστεί μέχρι το 2025 για να μειωθεί να επιστρέψει στον στόχο του 2%.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο δημοσιεύονται την Πέμπτη, με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters να προβλέπουν  μείωση του πληθωρισμού στο 5,1%.

Ο δείκτης Μ3 προσφοράς χρήματος συρρικνώθηκε κατά 0,4% τον Ιούλιο από αύξηση 0,6% τον Ιούνιο.

Διαβάστε ακόμη: