Την εκτίμησή τους ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο επιβεβαίωσαν οι traders, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ συρρικνώθηκε πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Οι traders τιμολογούν τώρα μια πιθανότητα περίπου 40% για μια αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με πιθανότητα άνω του 50% που έβλεπαν την Τρίτη.

Αυτό υποδηλώνει ότι τείνουν πλέον προς μια παύση του κύκλου σύσφιξης της ΕΚΤ που σημειώνει ρυθμό ρεκόρ και έχει ανεβάσει τα επιτόκια από αρνητικό έδαφος στο 3,75% μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Βαθιά ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας

Η γερμανική επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών και πλέον ετών τον Αύγουστο και πολύ περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, όπως έδειξαν τα στοιχεία την Τετάρτη. Ως αποτέλεσμα, επιδεινώθηκε η ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας πολύ περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές σε ολόκληρη την ευρωζώνη, με τον σύνθετο PMI Αυγούστου βα υποχωρεί από το 48,6 στο 47 και τον  PMI υπηρεσιών επίσης κάτω από το 50.

Πιέσεις σε ομόλογα και ευρώ

Όπως σημειώνει το Reuters, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, που πρόσφατα στηρίχθηκαν από την ανθεκτική αμερικανική οικονομία, σημείωσαν πτώση, ενώ το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό άνω των δύο μηνών έναντι του δολαρίου και οι επενδυτές μείωσαν επίσης τις προσδοκίες τους για το πού θα κορυφωθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ.

“Ο δείκτης PMI υποδηλώνει ότι επιστρέφουμε στην προ του καλοκαιριού αφήγηση για χαμηλότερα επιτόκια”, δήλωσε ο Piet Christiansen, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank.

Η απόδοση του 10ετούς επιτοκίου της Γερμανίας, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ευρώ, υποχώρησε έως και 12 μονάδες βάσης στο 2,53%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Αυγούστου.

Δεχόμενο πλήγμα από την υποχώρηση των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων, το ευρώ υποχώρησε έως και το 1,0812 δολάριο και τις 84,93 πένες. Έχει χάσει 1,7% έναντι του δολαρίου αυτό το μήνα.

Οι αγορές μείωσαν επίσης τα στοιχήματα για περαιτέρω αυξήσεις για το υπόλοιπο του έτους, αλλά εξακολουθούν να βλέπουν λίγο κάτω από 60% πιθανότητα αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι τον Δεκέμβριο, η οποία θα οδηγήσει το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 4%.

Κλειδί για τις προσδοκίες των επενδυτών από την ΕΚΤ θα αποτελέσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Διαβάστε ακόμη: