Σήμερα (11/10), η υπηρεσία προστασίας θαλάσσιων ειδών της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι πέθαναν τα 240 μαυροδέλφινα (pilot whales) που είχαν εξοκείλει στο απομακρυσμένο νησί Πιτ, μόλις τρεις ημέρες ύστερα τον θάνατο 250 φαλαινών, σε παραλία στο γειτονικό νησί Τσάταμ.

Ο Ντέιβ Λάντκουιστ, τεχνικός σύμβουλος θαλάσσιας ζωής του Υπουργείου Προστασίας του Περιβάλλοντος, ανέφερε χθες (10/10) ότι μία ομάδα εμπειρογνωμόνων αξιολόγησε την κατάσταση και πραγματοποίησε ευθανασία στα επιζήσαντα κητώδη.

«Αυτή η απόφαση ποτέ δε λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία, όμως, σε τέτοιες περιπτώσεις αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Η υπηρεσία προστασίας θαλάσσιων ειδών δεν επιχειρεί να επιστρέψει στη θάλασσα τα κητώδη που έχουν εξοκείλει στην περιοχή, εξαιτίας του κινδύνου τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ίδια», εξήγησε.

Ο Ντάρεν Γκρόβερ, Γενικός Διευθυντής στη φιλανθρωπική οργάνωση “Project Jonah”, που ασχολείται με κητώδη που εξοκέλλουν, σημείωσε ότι δεν υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι στην περιοχή με σκοπό να βοηθήσουν για να μεταφερθούν τα μαυροδέλφινα πίσω στη θάλασσα.

Οι Νήσοι Πιτ και Τσάταμ συνθέτουν το αρχιπέλαγος των Νήσων Τσάταμ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 840 χιλιομέτρων από την ανατολική ακτή του Νότιου Νησιού της Νότιας Ζηλανδίας.

Στο Τσάταμ, υπάρχουν περίπου 800 κάτοικοι και μόλις 20, στο νησί Πιτ. Οι λόγοι που εξοκέλλουν τα κητώδη παραμένουν άγνωστοι.

Διαβάστε ακόμη: