*** Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα
Με μία σημαντική αποχώρηση ξεκινά η εβδομάδα!
Ο καλός φίλος μου Χρήστος Παναγιωτόπουλος παραιτήθηκε προ ημερών από Διευθύνων Σύμβουλος του Άκτωρ, μια αποχώρηση που κρατήθηκε μυστική και κατά πάσα πιθανότητα θα δημοσιοποιηθεί σήμερα, όπως και το όνομα του αντικαταστάτη του.
Δεν θα πω πολλά, παρά μόνον ότι το turn around story του Άκτωρα επί εποχής Ολλανδών οφείλεται στον μεγαλύτερο βαθμό στον Χρήστο ο οποίος και το πιστώνεται.
Η αποχώρηση, κοινή συναινέσει, αποδίδεται στην διαφορετική οπτική με την ιδιοκτησία όσον αφορά τους τρόπους ανάπτυξης της ιστορικής εταιρίας.
Και το διαζύγιο υπήρξε βελούδινο. Η εκτίμηση και από τις δύο πλευρές είναι μεγάλη!
Αντικαταστάτης του φέρεται να είναι πρόσωπο των δημοσίων έργων και των κατασκευών που προέρχεται από την πιο εμβληματική σύμβαση παραχώρησης της χώρας, μεγάλης εισηγμένης που τρέχει το πιο εμβληματικό project στην Ελλάδα!
Μένει να δούμε τι θα κάνει τώρα ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος με την Reds. Θα πουλήσει τις μετοχές του στη Δημόσια πρόταση ή όχι;
«Δεν έχει μαντήλι να κλάψει» και παριστάνει τον «Λευκό Ιππότη»! Ο Αμερικανοεβραίος David Edouard Sassoon, το παρακράτος, οι Υπηρεσίες, η επίσκεψη στην Ελλάδα το 2021, τα νταραβέρια και η αποτίμηση της Συνεταιριστικής Σερρών στα 130 εκατ. ευρώ!!!
Όπου ακούς πολλά κεράσια κρατά μικρό καλάθι, λένε στο χωριό μου!
Η γνωστή λαϊκή ρήση ίσως βρίσκει νόημα και σημασία στο project της Συνεταιριστικής Σερρών, κάποιος Sassoon, όχι ο Vidal με τα σαμπουάν, ο άλλος ο Αμερικανό- Εβραίος δήθεν τραπεζίτης, δήθεν μεγιστάνας, δήθεν fund manager που είχε έρθει στην Ελλάδα παλαιότερα, το 2021 και έψαχνε χρυσή βίζα και μπίζνες με επιφανείς επιχειρηματίες!
Ο David Edouard Sassoon, που οι κακές γλώσσες λένε πως «δεν έχει μαντήλι να κλάψει» ήρθε ξαφνικά να παραστήσει τον «Λευκό Ιππότη» στην Σερρών, με μια πρόταση που φωνάζει «μαϊμουδιά» από 100 χιλιόμετρα.
Και απορώ πως ο φίλος μου ο Γιάννης στην ΤτΕ δεν το πήρε ακόμη χαμπάρι και έδωσε 2 μήνες παράταση! Τέλος πάντων.
Ο Sassoon λοιπόν φέρεται να αποτιμά το 70% της Σερρών 100 εκατ. ευρώ!!! Δηλαδή η αποτίμηση του 100% είναι 130 εκατ. ευρώ!!!
Πόσα θέλει να μας τρελάνει ο Αμερικανό- Εβραίος νταραβεριτζής με τις φημολογούμενες σχέσεις με το …παρακράτος και τις ξένες υπηρεσίες;
Αυτά τα ολίγα προς το παρόν …
Κουίζ (για πολύ μυημένους)
Πετράκο πες αλεύρι! Η «κομμένη» αποζημίωση σε γυρεύει!
Τα λιμάνια μας δεν είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα; Γιατί τα ξεπουλάμε ειδικά τώρα;
*** Η Ελλάδα, συνεχίζει ακάθεκτη τις αποκρατικοποιήσεις – ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου, σε μία περίοδο, κατά την οποία ναι μεν ο προϋπολογισμός χρειάζεται έσοδα, αλλά από την άλλη, με όλα όσα συμβαίνουν διεθνώς και ειδικότερα στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρξει ένας σχετικός προβληματισμός.
*** Ο πόλεμος στην Ουκρανία, όμως, πέραν όλων των άλλων τραγικών συνεπειών και των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που επέφερε σε εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες (και όχι μόνο), αποκάλυψε ταυτόχρονα και τα σοβαρά προβλήματα (μη) συνοχής μεταξύ των κρατών-μελών. Με τελευταίο και κορυφαίο επεισόδιο τη στάση της Γερμανίας στο θέμα της επιβολής πλαφόν στο (κάθε εισαγόμενο και όχι μόνο στο ρωσικό) φυσικό αέριο και την αυτονόμησή της (μαζί με την Ολλανδία και διστακτικά-υποτακτικά 2-3 ακόμα βόρειες χώρες), αλλά και την απόφασή της να ενισχύσει μονομερώς και προκλητικά με 200 δισ. ευρώ την οικονομία της, αγνοώντας τις εκκλήσεις και τις κατηγορίες των άλλων κρατών – μελών.
*** Ακριβώς, λόγω αυτών των ιδιαίτερα κρίσιμων εξελίξεων σε επίπεδο Ε.Ε., αλλά και λόγω της όξυνσης των σχέσεων της με την επιθετική Τουρκία, η Ελλάδα, θα πρέπει να σταθμίσει την μέχρι πολιτική των αποκρατικοποιήσεων της, καθώς στρατηγικές υποδομές της πρέπει να προφυλαχτούν για προφανείς και λίαν ευνόητους λόγους. Άποψη που φέρεται να συμμερίζονται ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και στελέχη κομμάτων και της μείζονος και της λοιπής αντιπολίτευσης.
*** Είναι χαρακτηριστικές οι απόψεις που διατυπώνουν παράγοντες όλων των κομμάτων (και κυβερνητικοί) – που ούτως ή άλλως δεν ενστερνίζονται τους πανηγυρισμούς σε κάθε αποκρατικοποίηση – αλλά κυρίως από παράγοντες του ακτοπλοϊκού/ναυτιλιακού χώρου, την ημέρα που ανακοινώθηκε ο νικητής του διαγωνισμού για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. “Δηλαδή, τα λιμάνια της χώρας, δεν αποτελούν βασικές, στρατηγικού χαρακτήρα υποδομές της χώρας και εμείς πανηγυρίζουμε που πουλήσαμε το 67% της Ηγουμενίτσας για 84 εκατομμύρια; Και αύριο είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε και το λιμάνι στο Ηράκλειο Κρήτης, ειδικά μετά το τουρκολιβυκό σύμφωνο και μετά του Βόλου, αργότερα της Καβάλας κλπ.; Έχουμε ήδη πουλήσει τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, ετοιμαζόμαστε και για την Αλεξανδρούπολη. Και αν συμβεί κάτι;”
*** Πολύπειρος παράγων και πρώην ιδιοκτήτης ναυτιλιακής/ακτοπλοϊκής εταιρείας, ανέφερε μάλιστα ότι “πάλι καλά που την Ηγουμενίτσα την πήρε ο Γκριμάλντι, που πήγε σε ιταλικά χέρια. Φαντάζεστε το λιμάνι του Ηρακλείου ειδικά σε άλλα χέρια, όχι ελληνικά ή στη χειρότερη περίπτωση, με μικρή έστω συμμετοχή ελληνικών συμφερόντων; Και δεν εννοώ το ποσοστό που απομένει στο ελληνικό δημόσιο, αλλά στην όποια κοινοπραξία το πάρει; Εγώ ανησυχώ…”.
*** Θυμίζω ότι στον διαγωνισμό για το λιμάνι του Ηρακλείου ενδιαφέρον έχουν επιδείξει οι ακόλουθες εταιρείες και κοινοπραξίες: Grimaldi Euromed–Μινωϊκές Γραμμές, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις–Attica Group, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ– Aviareps Hellas, Portek International Private– GRH Cruise Port Fianance, ΣΕΚΑΒΟΝ–Goldenstep Shipping, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Olete και ΤΕΚΑΛ.
*** Από όποια θέση κι αν διατυπώνονται οι απόψεις αυτές – επισήμως μεν, δεν έχουν διατυπωθεί, αλλά συζητούνται στο εσωτερικό των κομμάτων – δε μπορεί παρά να ληφθεί υπόψη η τρέχουσα κατάσταση ημι-διάλυσης της Ε.Ε. τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, όπως και η ένταση των σχέσεων με την Τουρκία. Και μέχρι να υπάρξει “καθαρότερο μονοπάτι” και στα δύο μέτωπα, που το καθένα συσχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έστω και με διαφορετικό τρόπο, μία καθυστέρηση τουλάχιστον των δρομολογημένων διαδικασιών, θα ήταν ωφέλιμη για τη χώρα.
Οι ελληνικές τράπεζες, εξακολουθούν να υστερούν σε κεφαλαιακή επάρκεια και “κόκκινα” δάνεια
***Οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν ένα πόλο έλξης για πολλούς ενδιαφερόμενους επενδυτές, εντός και εκτός χώρας, ενώ δεν λείπουν και τα εύσημα από διεθνείς οίκους. Είναι, όμως, όλα…ρόδινα στις τράπεζές μας; Σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που αφορούν έρευνα για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, με βάση τα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου του 2022, έχουν υστέρηση σε δύο καθοριστικά για την περαιτέρω πορεία τους θέματα.
*** Ποια είναι αυτά; Καταρχήν, η κεφαλαιακή επάρκεια και κατά δεύτερον τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ). Και τα δύο προβληματίζουν τους αναλυτές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αν και αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει συντελεστεί και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις. Στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, η Ελλάδα είναι πρώτη μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό επισφαλειών, με δεύτερη την Κύπρο και ακολουθούν Πορτογαλία, Ισπανία, Μάλτα και Ιταλία.
*** Αλλά και στο θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, η Ελλάδα είναι προτελευταία, με τελευταία την Ισπανία. Στην τρίτη θέση από το τέλος βρίσκεται η Πορτογαλία, στην τέταρτη η Αυστρία και στην πέμπτη η Ιταλία. Σύμφωνα με την EKT, η Ελλάδα έχει κατά μέσο όρο κεφαλαιακή επάρκεια λίγο πιο πάνω από το 15% (σε συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας) και κάτω από το 15% στον δείκτη κεφαλαίων Tier I.
Ανοιχτός πόλεμος μεσιτών – servicers για τα ακίνητα
*** Ένας ιδιότυπος πόλεμος συμφερόντων μεταξύ των μεσιτών ακινήτων και των εταιρειών διαχείρισης (servicers), με…αναγκαστική εμπλοκή και της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων έχει ξεσπάσει εσχάτως στην αγορά, όπως με πληροφορούν. Ομολογώ ότι δεν το είχα αντιληφθεί το πρόβλημα, για το οποίο με… διαφώτισε τραπεζικό στέλεχος, που έχει αποσπαστεί σε θυγατρική τράπεζας με αντικείμενο τα ακίνητά της.
*** Όπως μου μετέφερε, έχουν βγει “στα κάγκελα”, μεσίτες και ιδιοκτήτες ακινήτων, γιατί οι μεν πρώτοι έχουν αποκλειστεί, ατύπως μεν αλλά ουσιαστικά από κάθε διαδικασία πώλησης ακινήτων από τους servicers, οι δε δεύτεροι γιατί θεωρούν ότι καταστρατηγείται κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού. Και μάλλον έχουν τα δίκια τους, καθώς ήρθαν στη μνήμη μου όσα σας έλεγα προ μηνών, ότι γίνονται απίστευτα πράγματα με τον τεράστιο όγκο ακινήτων που απέκτησαν μέσω κόκκινων δανείων οι διαχειριστές και τα funds που πήραν το βάρος των τραπεζών “για ένα κομμάτι ψωμί”…
*** Θυμίζω απλώς ότι, σε συνεννόηση οι servicers και σε συνεργασία με μεγάλα ξένα γραφεία, “συνθέτουν” πακέτα ακινήτων σε περιζήτητες περιοχές και τοποθεσίες ανά τη χώρα και τα δίνουν σε πλούσιους (ευρωπαίους, Αμερικανούς, κινέζους, τούρκους, ισραηλινούς, Ινδούς κλπ.). Το όλο θέμα εδώ σχετίζεται βεβαίως και με την υπόθεση “χρυσή βίζα”, με συνωστισμό υποψηφίων τελευταία, γιατί θέλουν να προλάβουν την αύξηση του ορίου από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ.
*** Το γιατί σχετίζεται, θα το καταλάβουμε όλοι, όταν θα διαπιστώσουμε κάποια στιγμή ότι ολόκληρα φιλέτα περιοχών, ιδίως στα όμορφα νησιά μας και σε επώνυμες τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, πέρασαν σε ξένες ιδιοκτησίες και σε τιμές πολύ κατώτερες όχι μόνο της εμπορικής τους αξίας, αλλά και της συνήθως μικρότερης αντικειμενικής αξίας.
Ο ΑΒΑΞ, τα έργα του μετρό και το πολιτικό και επικοινωνιακό αβαντάρισμα
*** Είχα μέρες πολλές να κατέβω στα Εξάρχεια, πριν τον φράχτη στην πλατεία, λόγω των έργων του μετρό της γραμμής 4. Συνάντησα κάποιους παλιούς φίλους και γνωστούς, μεταξύ αυτών και έναν από τους κορυφαίους μηχανικούς της χώρας (και σύμβουλο κάποτε του ΥΠΕΧΩΔΕ), κάτοικο χρόνια της περιοχής, πάντα σεμνό και μετριόφρονα και με ένα σπάνιο ήθος. Όπως αντιλαμβάνεστε, ήρθε πολύ γρήγορα η συζήτηση στα του μετρό γενικώς και ειδικώς και στα του σταθμού στην πλατεία φυσικά.
*** Με αφορμή, λοιπόν, τα εγκαίνια της γραμμής του μετρό του Πειραιά, με κατασκευαστή την εταιρεία ΑΒΑΞ, η πρώτη του παρατήρηση ήταν ότι “παραβιάστηκαν επανειλημμένα οι ημερομηνίες παράδοσης του συγκεκριμένου έργου και του εν λόγω σταθμού ειδικότερα”, χωρίς να υπάρξει ούτε “πέναλτι” ούτε κάποια άλλη συνέπεια (υπάρχει υποτίθεται μίας μορφής “ποινολόγιο” στο αρμόδιο υπουργείο) για την κατασκευάστρια.
*** Για το λόγο αυτό εξέφρασε την απαισιοδοξία του ότι μπορεί να παραδοθεί και η γραμμή 4 στις συμφωνηθείσες ημερομηνίες, καθώς το έργο είναι δυσκολότερο και απαιτεί ταχύτατες διαδικασίες, οι οποίες ήδη έχουν πάει πίσω, με ευθύνη και του κρατικού φορέα που έχει την ευθύνη. Ειδικότερα δε για το σταθμό στην πλατεία Εξαρχείων, η άποψή του ήταν κάθετα αντίθετη. “Όχι μόνο λόγω εντοπιότητας” μου εξηγεί, “αλλά ποτέ δεν υπήρξε πειστική απάντηση, γιατί άλλαξε ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε να γίνει ο σταθμός μεταξύ Πολυτεχνείου και Αρχαιολογικού Μουσείου. Ούτε σε μένα και μία επιτροπή επιστημόνων που ζητήσαμε επίσημη ενημέρωση, δεν δόθηκε καμία ουσιαστική εξήγηση. Μάλιστα, από όσο μάθαμε, το κόστος εκεί θα ήταν μικρότερο. Οπότε, ο καθένας μπορεί να υποθέσει ότι θέλει”…
*** Μπροστά σε υπεύθυνη και νηφάλια επιστημονική άποψη, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Εκτός από το ότι υπάρχει περίσσευμα από πολιτικό και επικοινωνιακό αβαντάρισμα και της επιλογής του συγκεκριμένου σταθμού και της κατασκευαστικής εταιρείας. Προφανώς και τα δύο χρειάζονται…
Πολλά τα ατυχήματα
*** Πολλά ατυχήματα το τελευταίο διάστημα στα καταστήματα της Jumbo, με τραυματισμούς εργαζομένων και αντιδράσεις του σωματείου τους και του εργατικού κέντρου. Τι γίνεται κ. Βακάκη, τα κέρδη για να βγουν χρειάζονται εκπτώσεις ασφαλείας; Κρίμα…
Τα σούπερ μάρκετ που …διανυκτερεύουν
*** Μην ανησυχείτε αν δεν προλάβετε να ψωνίσετε μέχρι την ώρα που κλείνουν τα σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν πλέον σε κάποιες γωνιές της Αθήνας, εκτός από τα γνωστά που είναι ανοιχτά μέχρι τις 12 το βράδυ και Κυριακή επίσης ανοιχτά όλη μέρα και εκείνα που…διανυκτερεύουν, κυριολεκτικά, παραμένοντας ανοιχτά όλο το βράδυ! Προφανώς, έχουν άδεια, δε μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο. Τώρα, τοπική άδεια Δήμου είναι, άδεια υπηρεσιών του οικείου υπουργείου, δεν ξέρω, θα σας γελάσω. Μόνο ο Άδωνις μπορεί να μας διαφωτίσει για τα νέα εμπορικά ήθη
*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Εύχομαι να έχετε μία καλή και δημιουργική ημέρα και μία αποδοτική εβδομάδα, όντας υγιείς και αισιόδοξοι. Την καλημέρα μου!