Η διαστημική σκόνη συνήθως κάνει τα νεαρά αστέρια ουσιαστικά αόρατα στα μάτια μας, αλλά η έρευνα που διεξήχθη από αστρονόμους χρησιμοποίησε ένα εκατομμύριο εικόνες αντικειμένων που δεν είχαν ξαναδεί σε μια προσπάθεια να απαντήσουν σε περίπλοκες ερωτήσεις σχετικά με το σχηματισμό των άστρων.

Οι αστρονόμοι έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο εικόνες που δείχνουν αντικείμενα που δεν έχουν ξαναδεί στο διάστημα, σε μια προσπάθεια να αποκρυπτογραφήσουν πώς γεννιούνται τα αστέρια.

Ένας τεράστιος «διαστημικός άτλαντας» πέντε αστρικών νηπιαγωγείων – που δείχνει νεαρά αστέρια εν γένει, ενσωματωμένα σε πυκνά σύννεφα σκόνης – καταγράφηκε από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (European Southern Observatory, ESO) χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο VISTA (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για να απαντηθούν σύνθετα ερωτήματα σχετικά με το σχηματισμό των άστρων, τα οποία αναπτύσσονται όταν τα σύννεφα αερίου και σκόνης καταρρέουν υπό τη δική τους βαρύτητα.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες για το πώς συμβαίνει αυτό εξακολουθούν να παραμένουν μυστήριο – αλλά ελπίζουμε ότι οι παρατηρήσεις θα αποτελέσουν ένα μοναδικό εργαλείο για να αποκτήσετε μια βαθύτερη κατανόηση της διαδικασίας.

Ο αστρονόμος Stefan Meingast, από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, ηγήθηκε της μελέτης, με το όνομα VISIONS, η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό, Astronomy & Astrophysics.

Αυτός και οι συνάδελφοί του ερεύνησαν πέντε περιοχές σχηματισμού άστρων – σχετικά κοντά στη Γη από άποψη διαστήματος – χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο VISTA στο Παρατηρητήριο ESO Paranal στη Χιλή.

Περισσότερες από ένα εκατομμύριο εικόνες ελήφθησαν σε μια πενταετία από παρατηρήσεις των αστερισμών του Ωρίωνα, του Οφιούχου, του Χαμαηλέων, της Κορώνας Αυστραλίας και του Λύκου, οι οποίοι απέχουν λιγότερο από 1.500 έτη φωτός.

Οι εικόνες συγκεντρώθηκαν με τη χρήση της κάμερας υπερύθρων του VISTA, VIRCAM, για να αποκαλύψουν τεράστια, κοσμικά τοπία, όπως σκοτεινά κομμάτια σκόνης, λαμπερά σύννεφα, νεογέννητα αστέρια και τα μακρινά αστέρια φόντου του Γαλαξία.

Διαβάστε περισσότερα