search

ΚΟΣΜΟΣ

Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,50% στο 3,5% από την Τράπεζα της Αγγλίας

Σε νέα αύξηση επιτοκίων, την ένατη κατά σειρά, προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα επιτόκια, στο 5,25% - «Βραχνάς» ο πληθωρισμός

Σε νέα αύξηση επιτοκίων, την ένατη κατά σειρά, προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, κατά 0,5% στο 3,5% σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον διψήφιο πληθωρισμό που έχει προκαλέσει εκτεταμένη κρίση κόστους ζωής.

Τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της κεντρικής τράπεζας ψήφισαν υπέρ της αύξησης του κόστους δανεισμού, αφού ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) τον Νοέμβριο έδειξε ετήσιο πληθωρισμό 10,7%.

Η πλειοψηφία της επιτροπής καθορισμού των επιτοκίων της Τράπεζας δήλωσε ότι η ένατη αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά το τελευταίο έτος ήταν απαραίτητη για να μειωθεί ο πληθωρισμός έως το 2025 στο στόχο του 2%.

Η κίνηση αυτή αυξάνει τα επιτόκια του Ηνωμένου Βασιλείου στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, και έρχεται παρά τις προσδοκίες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πέφτει σε μακροχρόνια ύφεση. Ωστόσο, σηματοδοτεί επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, αφού η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το κόστος δανεισμού κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε τον Νοέμβριο στο 10,7% από 11,11% τον προηγούμενο μήνα, αλλά η πτώση δεν ήταν αρκετή για να πείσει την Τράπεζα να υποστηρίξει μια μικρότερη αύξηση, ενώ οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας παρέμειναν ισχυρές.

Διαβάστε ακόμη: