Τέσσερα «ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ» για την ενεργειακή κρίση, όπως υποστηρίζει, ανάρτησε στο λογαριασμό της στο Facebook η Νέα Δημοκρατία.

Το κυβερνών κόμμα έφτιαξε ένα βίντεο, στο οποίο αναδεικνύει τις αντιφάσεις στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και, μάλιστα, δια στόματος του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τα θέματα της ενέργειας.

Όπως αναφέρεται στο βίντεο, το πρώτο «ψέμα» αφορά στη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι «η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι παράλογη, είναι και παράνομη».

Στη συνέχεια, παρατίθεται στο βίντεο η «αλήθεια», σύμφωνα με την οποία, όπως υποστηρίζει η ΝΔ, «η ρήτρα αναπροσαρμογής ίσχυε και καθόλη την περίοδο που ο κ. Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός της χώρας».

Το δεύτερο «ψέμα» αφορά ξανά στη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος.

Στο βίντεο, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει: «Δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Δεν το έχουν όλοι το ίδιο στην Ευρώπη και στον κόσμο. Εδώ λοιπόν υπάρχει η ρήτρα Μητσοτάκη».

Η «αλήθεια», όμως, είναι – υποστηρίζει η ΝΔ – ότι «η ρήτρα αναπροσαρμογής προβλέπεται από το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και έχει ενσωματωθεί στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας εδώ και σχεδόν μια δεκαετία».

Τρίτο «ψέμα», με νέα δήλωση Τσίπρα: «Το κύριο, λοιπόν, ερώτημα είναι γιατί η Ελλάδα να είναι χειρότερη και η ακριβότερη; Η απάντηση είναι δύο λέξεις: Κυριάκος Μητσοτάκης»,

Η ΝΔ παραθέτει, στη συνέχεια, έναν πίνακα με στοιχεία Μαρτίου 2022 για την Ελλάδα, την Ευρωζώνη, την Ισπανία και την Πορτογαλία, από τα οποία φαίνεται ότι η τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα είναι πιο φθηνή με 0,236 ευρώ / κιλοβατώρα και από την ευρωζώνη, και από την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Τέλος, το τέταρτο «ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ», σύμφωνα με το βίντεο της ΝΔ, βρίσκεται σε δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτικές εκπομπές, αναφορικά με διακοπές ρεύματος σε καταναλωτές που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, ακόμη κι αν είναι ασθενείς.

Η «αλήθεια» της ΝΔ παρατίθεται σε έναν πίνακα που ξεκινά από το έτος 2017 και φθάνει στο 2022 και απεικονίζει πόσες διακοπές ρεύματος έχουν γίνει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από τις αρχές του φετινού χρόνου, έχουν γίνει 56.700 διακοπές ρεύματος, ενώ μέσα από τον συγκεκριμένο πίνακα αναδεικνύεται και το γεγονός ότι από το 2019, οπότε ανέλαβε τη διακυβέρνηση η ΝΔ, οι διακοπές μειώθηκαν κατά δεκάδες χιλιάδες, συγκριτικά με το 2017 και 2018, όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.