Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης (3/5) στο μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με το ενεργειακό επιτελείο, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Αλεξανδρούπολη, όπου βρέθηκε για τα εγκαίνια της μεγάλης μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου.

Στο τραπέζι βρέθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τον μηχανισμό της κρατικής παρέμβασης για τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και τις κινήσεις στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ συζητήθηκαν και τα θέματα που απασχόλησαν τους Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα.

Εκτός από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, στη σύσκεψη ήταν παρών και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο που, σε πρώτη φάση, φτάνει ως το τέλος του 2022, με την προοπτική να επεκταθεί και στο πρώτο εξάμηνο του 2023, ανάλογα με την πορεία των τιμών.

Ο μηχανισμός που έχει συζητηθεί είναι λίγο έως πολύ γνωστός, με κεντρικό σενάριο την παρέμβαση στη χονδρική τιμή και επιδότηση στους παραγωγούς για τη διαφορά έναντι της τιμής αγοράς.

Αυτή η «παρέμβαση» στην πηγή εκτιμάται ότι μπορεί να συμπαρασύρει την περίφημη πια ρήτρα αναπροσαρμογής και οι τιμές του ρεύματος να έρθουν, έστω, στα προ πολέμου επίπεδα. Το κόστος της παρέμβασης, σε πρώτη φάση, ως το τέλος του έτους, υπολογίζεται στην περιοχή των 2-2,5 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο, πάντως, ότι το πακέτο δεν είναι ακόμα απολύτως έτοιμο, οι ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται λογικά την επόμενη εβδομάδα. Την Παρασκευή ξεκινά το συνέδριο της ΝΔ, ενώ το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός αναχωρεί, ώστε τη Δευτέρα να είναι στο Άμπου Νταμπι. Με την επιστροφή του, όμως, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά, καθώς το θέμα θα πρέπει να κλείσει πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ και το ραντεβού του στον Λευκό Οίκο, στις 16 Μαΐου, με τον πρόεδρο Μπάιντεν.