Για τα εγκαίνια του νέου σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρουσία πολλών και σημαντικών ξένων αξιωματούχων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως μέσα στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί πολύ αυξημένες ποσότητες υγροποιημένου αερίου, 58,5 κυβικά μέτρα δυνατότητα αεριοποίηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε με αναφορά στην Ρωσία σημειώνοντας πως «οι εκβιασμοί της Μόσχας καθιστούν αυτή τη συνεργασία, όχι απλά αναγκαία, αλλά κατεπείγουσα. Η Ελλάδα έχει φροντίσει για τη δική της ενεργειακή επάρκεια και είναι πρόθυμη να συνδράμει και γειτονικά κράτη».

Πέραν του Έλληνα πρωθυπουργού, τα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU Αλεξανδρούπολης) πραγματοποιούνται με την παρουσία των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, των υπουργών Ενέργειας των τεσσάρων χωρών και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Η συνεργασία μας είναι φάρος με ένα διπλό σήμα: σύντομα θα μπορέσουμε να υποκαταστήσουμε το αέριο από ρωσικές πηγές, αλλά ταυτόχρονα οι χώρες μα είναι έτοιμες να αναλάβουν έναν νέο κομβικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους.

Όπως είπε: «η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα προσθέτει 155.000 κυβικά μέτρα και η νέα δεξαμενή στην Αλεξανδρούπολη 154.000 κυβικά μέτρα».

Κατά την επίσκεψή του, νωρίτερα, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα έργο πολύ σημαντικό για την Αλεξανδρούπολη και τη Βόρεια Ελλάδα. «Θα φέρει σημαντική ανάπτυξη στην περιοχή, η οποία καθίσταται γεωστρατηγικός κόμβος» έσπευσε να προσθέσει.