Eξαιρετικά στρατηγικής σημασίας έργο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας αλλά και ολόκληρης της νοτιοανατολικής Ευρώπης θεωρείται η κατασκευή του υπερσύγχρονου πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης, που υλοποιείται από την εταιρεία κοινής ωφέλειας Gastrade του Ομίλου Κοπελούζου.

Σήμερα Τρίτη, 3 Μαΐου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του Κίριλ Πέτκοφ, τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφκσι, αλλά και τους υπουργούς Ενέργειας των τεσσάρων χωρών της Βαλκανικής, θα παραστούν στην τελετή που θα σημάνει την έναρξη της πρώτης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU), καταδεικνύοντας τον καίριο ρόλο που θα διαδραματίσει η συγκεκριμένη υποδομή στην περίπλοκη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην τελετή για την έναρξη υλοποίησης του έργου του τερματικού σταθμού του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή πλωτού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU), σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων Νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και 10 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη ακτή, και θα μπορεί να παραδίδει μέχρι και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου ετησίως.

Με τον νέο τερματικό σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης, που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο και είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2023, επιτυγχάνονται τα εξής:

  • Ενισχύεται η ενεργειακή επάρκεια και ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
  • Διαμορφώνονται εναλλακτικοί τρόποι προμήθειας Φυσικού Αερίου.
  • Μειώνεται η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό Φυσικό Αέριο.
  • Η Ελλάδα αποκτά στρατηγικό ρόλο και γίνεται ενεργειακός κόμβος.
  • Δημιουργούνται ενεργειακοί διάδρομοι που δεν διέρχονται από τουρκικό έδαφος.
  • Δημιουργούνται εργαλεία περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια με βάση τις συνεργασίες των χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Εν μέσω της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, η χωροθέτηση του Τερματικού Σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης από την Gastrade θα δημιουργήσει έναν νέο διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Β. Μακεδονία και τη Ρουμανία. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η ενεργειακή απεξάρτηση, τονώνοντας έτσι τη δυναμική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής απέναντι στους αγωγούς που διατρέχουν την Τουρκία, ενισχύοντας βέβαια τη θέση της χώρας μας.

Ο υπεράκτιος θαλάσσιος σταθμός υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου που αναπτύσσεται 18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης θα συναντά το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου και από ‘κει θα διοχετεύεται προς τους τελικούς καταναλωτές εντός και εκτός συνόρων. Η εθνική και διεθνής σημασία του έργου γίνεται επίσης εύκολα αντιληπτή εάν αναλογιστεί κανείς ότι αποτελεί μέρος της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύνδεση της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEC) στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου μέσω της ανάπτυξης Κάθετου Διαδρόμου και έχει ενταχθεί στην επικαιροποιημένη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI).

Ήδη δεκάδες εταιρείες από τα γειτονικά κράτη αλλά και παραγωγοί φυσικού αερίου που ενδιαφέρονται να πουλήσουν το μείγμα κορεσμένων υδρογονανθράκων στα Βαλκάνια, σπεύδουν να κλείσουν χωρητικότητα στην Σταθμό, που προγραμματίζεται να λειτουργήσει πλήρως το 2023.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης θα είναι σε θέση να τροφοδοτεί ετησίως με 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την Ελλάδα και την βαλκανική αγορά, ενώ με την υλοποίηση και της δεύτερης υποδομής FSRU στο Θρακικό πέλαγος από το 2024, οι ποσότητες μεταφοράς θα διπλασιαστούν. Στο project, που αναπτύσσεται από την Gastrade του Ομίλου Κοπελούζου, συμμετέχουν επίσης η Gaslog Investments, (100% θυγατρική της εταιρείας Gaslog που κατέχει και διαχειρίζεται πάνω από 35 πλοία μεταφοράς LNG), η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz EAD (BTG) που είναι ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας και ο ΔΕΣΦΑ.