Σήμερα ας επιτραπεί να ευλογήσουμε τα γένια μας. Όχι για τίποτε άλλο , αλλά γιατί η δημοσιογραφία είναι ένα πολύ δύσκολο «σπορ». Πολλές φορές υπερβάλλει χάριν των εντυπώσεων , άλλες απλά ασχολείται με πολλά περισπούδαστα , αλλά δεν πιάνει την ουσία.

Αλλά σήμερα  μπορούμε να πούμε  ότι δικαιώνεται η εμπιστοσύνη που  μας δείχνετε,  τόσο στο   Radar όσο και στην  axianews . Για την αναβάθμιση από τον οίκο  Fitch , θα διαβάσετε σε άλλες στήλες. Θα μας επιτρέψετε , όμως αυτό το μικρό σημείωμα και θα αντιληφθείτε το γιατί.

Οι εφημερίδες του Σαββάτου , «κλείνουν» την ύλη τους και οδεύουν προς το τυπογραφείο το μεσημέρι της Παρασκευής. Καλές πηγές έχουμε , πληροφόρηση διαθέτουμε , αλλά διεθνείς οίκοι όπως η Fitch , σαφώς και δεν «μοιράζουν» τις εκθέσεις τους πριν τις δημοσιεύσουν .

Διαβάστε λοιπόν τι γράφει η έκθεση του αμερικανικού οίκου στην χθεσινή του έκθεση για την ελληνική οικονομία :

«Προοπτικές λόγω εκλογών: Εξαιτίας των προγραμματισμένων αλλαγών στο εκλογικό σύστημα, η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να έχει δύο διαδοχικές εκλογές τους επόμενους μήνες, καθώς προς το παρόν κανένα κόμμα δεν φαίνεται ικανό να κερδίσει την πλειοψηφία διά της απλής αναλογικής.
Αυτό σημαίνει ότι ο εκλογικός κύκλος είναι πιθανό να είναι πιο μακρύς, μειώνοντας το πεδίο εφαρμογής της πολιτικής φέτος.
Ωστόσο, οι απότομες αλλαγές πολιτικής είναι απίθανες, ακόμη και αν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης.
Οι σχέσεις με την ΕΕ έχουν σταθεροποιηθεί υπό τις κυβερνήσεις τόσο της κυβερνώσας κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας όσο και του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, με τη χώρα να απομακρύνεται σταδιακά από το εποπτικό πλαίσιο μετά την κρίση χρέους των προηγούμενων χρόνων». 

 Στη συνέχεια παραθέτουμε ένα τμήμα της ανάλυσης που δημοσιεύουμε στο σημερινό φύλλο της axianews , για τις προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου που γράφτηκε , όπως προηγούμενα  σημειώσαμε,  αρκετές ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση της Fitch :

«H χθεσινή απόφαση του αμερικανικού οίκου , αποκτά βαρύνουσα σημασία,  ιδιαίτερα αφού γίνεται σε  μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται προ μιας σημαντικής εκλογικής αναμέτρησης : Είναι γνωστό ότι οίκοι όπως η Fitch «μετρούν» το κάθε βήμα τους πριν προχωρήσουν στο επόμενο. Υπό αυτά τα δεδομένα , δεν μπορεί παρά να ληφθεί το γεγονός πως πάντα υπάρχει ο λεγόμενος «πολιτικός κίνδυνος».

 Οι αναλυτές ούτε τον υποτιμούν , ούτε τον υπερτιμούν . Φαίνεται να θεωρούν ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές δεν θα έχει τη δυνατότητα να παρεκκλίνει από τα δεδομένα των τελευταίων χρόνων: Σε μια δυτική δημοκρατία όπως είναι η Ελλάδα σήμερα , η πορεία της χώρας είναι δεδομένη , οι ρυθμοί της και τα μέσα είναι λογικό να διαφέρουν , πρόκειται για παραμέτρους που εξαρτώνται από τις στοχεύσεις των κομμάτων».

 

Διαβάστε ακόμη: