H MYTILINEOS έχει βάλει πλώρη να επιβεβαιώσει τους αναλυτές ( διεθνείς και εγχώριους) που ανεβάζουν συνεχώς την τιμή στόχο της μετοχής ενώ προβλέπουν σημαντική αύξηση των EBITDA για το 2022 και μια αύξηση που μπορεί να ξεπεράσει το 50% το 2025.

Η εταιρεία βγάζει συνεχώς “λαγούς από το καπέλο” με τελευταία προσθήκη το project “MYTILINEOS Smart Cities», το οποίο και παρουσίασε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η γενική διευθύντρια Επικοινωνίας και Στρατηγικής Marketing της εταιρείας Βίβιαν Μπουζάλη.

Την ίδια ώρα η εταιρεία βλέπει να εκτοξεύεται και η τιμή της αλουμίνας καθώς τα νέα μέτρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία απαγορεύουν την εισαγωγή ρωσικών προϊόντων χάλυβα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ η Rusal -η οποία χρειάζεται βωξίτη και αλουμίνα για να τροφοδοτήσει τα εργοστάσιά της- αντιμετωπίζει διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού της καθώς οι εταιρείες σταματούν τις συναλλαγές με τη Ρωσία.

Για τη Mytilineos, που έχει ισχυρή θέση στην ευρωπαϊκή αγορά αλουμινίου μέσω της μονάδας της Αλουμίνιον της Ελλάδος, οι νέες συνθήκες δημιουργούν εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον. Παράλληλα η MYTILINEOS θα καταστεί σημείο αναφοράς για την «Πράσινη» μεταλλουργία καθώς αναμένεται να είναι η τρίτη εταιρεία παγκοσμίως που θα καταφέρει να «Πρασινίσει» το σύνολο της παραγωγής αλουμινίου.

Σήμερα η μετοχή της MYTILINEOS βρίσκεται στα 16,62 ευρώ με την πορεία της να είναι ανοδική.

Η Piraeus ανεβάζει σημαντικά τη τιμή-στόχο για τη MYTILINEOS στα €23,8 (από €19,5 προηγουμένως), με το upside να ανέρχεται σε >60%.

Ο αναλυτής της Piraeus, παρά τις διεθνείς προκλήσεις, με τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο και την συνεπαγόμενη Ενεργειακή κρίση να βρίσκεται στο προσκήνιο αυτή τη στιγμή, επιβεβαιώνει τόσο την πρόβλεψη για διπλασιασμό των κερδών της MYTILINEOS, το 2022 (σε σχέση με το 2020), όσο και το γεγονός ότι η εταιρεία έχει μπει σε μία νέα εποχή κερδοφορίας.

Βάση του report, η MYTILINEOS διατηρεί μία σειρά συγκριτικών πλεονεκτημάτων:

  • Το χαμηλό κόστος παραγωγής Αλουμινίου και Αλουμίνας, με τη MYTILINEOS να βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στους πιο φτηνούς παραγωγούς παγκοσμίως.
  • Η MYTILINEOS λειτουργεί τον πιο αποδοτικό στόλο θερμικών μονάδων στην Ελλάδα, ο οποίος θα ενισχυθεί περαιτέρω με την ένταξη, σε λίγους μήνες, της νέας ακόμα πιο αποδοτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, με τη δυνατότητα να έχει διαφοροποιημένο και ανταγωνιστικό portfolio προμήθειας.
  • Η συμβολή της εταιρείας στην Ενεργειακή Μετάβαση μέσω της ταχύτατης ωρίμανσης έργων ΑΠΕ. Η MYTILINEOS πλέον διαθέτει σχεδόν 3.5GW ώριμων έργων και άλλα 3.5GW έργων σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, αυξάνοντας τη συνολική ισχύ του ΑΠΕ χαρτοφυλακίου της εταιρείας στα 7GW.
  • Η έκθεση επιπλέον κάνει λόγο για αύξηση EBITDA το 2022 στα €0,5 δισ. ενώ το 2025 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα €700 εκατ., δημιουργώντας ελεύθερες ταμειακές ροές για τους μετόχους της τάξης άνω των €450 εκατ. ετησίως. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως, με βάση το report, η MYTILINEOS θα επιτύχει αυτή την αξιοσημείωτη αύξηση στην κερδοφορίας της έχοντας καταφέρει να διατηρήσει τη μόχλευσή της σε πολύ χαμηλά επίπεδα (σταθερά κάτω από το 2x για τα επόμενα χρόνια), μία άσκηση ισορροπίας που λίγες εταιρείες στο μέγεθος της MYTILINEOS έχουν καταφέρει να πετύχουν.

Τα παραπάνω, δίνουν τη δυνατότητα στην εταιρεία να συνεχίσει τη μερισματική της πολιτική, που για το 2025 υπολογίζεται, από τον αναλυτή της Piraeus, ότι θα έχει απόδοση άνω του 7%.

MYTILINEOS: Ο μποναμάς του Ε. Μυτιληναίου πρός τα στελέχη

Εκθεση της CITI ανεβάζει την τιμή-στόχο στα €22/μετοχή, με το upside πλέον να διαμορφώνεται κοντά στο 60%

Με οδηγό τον υπέρ-διπλασιασμό της κερδοφορίας για το 2022 (σε σχέση με αυτή του 2020), και βασικούς άξονες:

  • ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον για τη μεταλλουργία, με τιμές-ρεκόρ για το αλουμινίου και τα premia ενώ τα κόστη παραμένουν κλειδωμένα σε ιδιαίτερα χαμηλά, για την εποχή, επίπεδα
  • ακόμα μία πολύ δυνατή χρονιά για τον τομέα Power & Gas, καθώς, σε αντίθεση με τις έως τώρα εκτιμήσεις της αγοράς, η CITI εκτιμά ότι η MYTILINEOS θα ενισχυθεί σημαντικά το 2022, τόσο από την προσθήκη της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής όσο και από την αποδοτικότητα των υπαρχουσών μονάδων που μπορούν να ενισχύουν την κερδοφορία τους ακόμα και σε υψηλές τιμές αερίου.
  • την περαιτέρω ενδυνάμωση του τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, ο οποίος ωριμάζει ένα portfolio ~5GW έργων ΑΠΕ στο εξωτερικό, τα οποία σε συνδυασμό με τα ~2GW έργων ΑΠΕ που αναπτύσσει η εταιρεία εντός Ελλάδος, δημιουργούν ένα ισχυρό pipeline ΑΠΕ της τάξης των ~7GW.

Η CITI εκτιμά ότι, για τη MYTILINEOS, η ανάπτυξη ήρθε για να μείνει, καθώς η κερδοφορία αναμένεται να ενισχύεται σταθερά για τα επόμενα χρόνια. Ο αναλυτής προσβλέπει σε τριπλασιασμό της κερδοφορίας το 2024 σε σύγκριση με αυτή του 2021.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την υψηλή μερισματική απόδοση, την οποία ο αναλυτής της CITI τοποθετεί στο ~5% το 2022 και στο ~8% το 2024, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του Προέδρου της εταιρείας, ότι η MYTILINEOS είναι ο ιδανικός συνδυασμός εταιρείας Ανάπτυξης (Growth stock) και Αξίας (Value stock).

Εξίσου σημαντική είναι η εκτίμηση του αναλυτή ότι, παρά τις υψηλές επενδύσεις, η μόχλευση της εταιρείας παραμένει χαμηλή και θα βαίνει συνεχώς μειούμενη (από 2.2x το 2021 θα πέσει στο 1.0x το 2024), λόγω των σταθερά ισχυρών λειτουργικών ταμειακών ροών της εταιρείας.

Η WOOD διατηρεί την πρόταση της για BUY με τιμή-στόχο στα €21, με το upside να βρίσκεται στο 35%

Ο αναλυτής της WOOD διατηρεί την πρόβλεψή του για περαιτέρω αύξηση των κερδών το 2022, αναμένοντας ενίσχυση της κερδοφορίας κατά 44% σε σχέση με το 2021, στα €517m. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως η ανάπτυξη της εταιρείας εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί δυναμικά και μετά το 2022, καθώς η WOOD προβλέπει εκ νέου αύξηση της κερδοφορίας κατά σχεδόν 10% το χρόνο από τα νέα υψηλά του 2022, με την εκτίμηση για το EBITDA το 2023 και το 2024 να βρίσκεται στα €561m και €607m αντίστοιχα.

Το report προβλέπει ότι η MYTILINEOS θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με μέσο ρυθμό κοντά στο 25% για τα επόμενα χρόνια, λόγω μίας σειράς συγκριτικών πλεονεκτημάτων της εταιρείας σε σχέση με τον ανταγωνισμό, όπως:

  • Το χαμηλό κόστος παραγωγής Αλουμινίου και Αλουμίνας.
  • Το ευνοϊκό περιβάλλον για το Αλουμίνιο
  • Την απόδοση του Power & Gas
  • Τη νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας που εκτός του ότι θα διπλασιάσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα βελτιώσει περεταίρω την απόδοση του στόλου της εταιρείας.
  • Την ενδυνάμωση του τομέα Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, ο οποίος πλέον διαθέτει 2GW ώριμων έργων και άλλα 3GW έργων σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, αυξάνοντας τη συνολική ισχύ του RSD ΒΟΤ χαρτοφυλακίου της εταιρείας στα 5GW.

Η EUROXX από την πλευρά της τονίζει ότι οι σημερινές, προσωρινές, γεωπολιτικές ταραχές δεν είναι ικανές να ανακόψουν την αναμενόμενη θετική πορεία των Ελληνικών τίτλων ή οποία στηρίζεται σε ισχυρούς καταλύτες όπως:

  • Μία πιθανή ανάκτηση της «Επενδυτικής βαθμίδας» για την Ελλάδα, για πρώτη φορά από την αρχή της οικονομικής κρίσης
  • H σημαντική συνεισφορά του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), σε συνδυασμό με το rebound στην εσωτερική ζήτηση
  • Ο ενισχυμένος ρόλος των Ελληνικών τραπεζών
  • Ανάμεσα στα top-picks που προτείνουν οι αναλυτές της EUROXX, ξεχωρίζει η MYTILINEOS με τιμή στόχο στα €23.8 και το upside να αγγίζει το 60%, ενώ ακολουθεί η TERNA Energy, ο OPAP και η Piraeus.

Οι προβλεπόμενοι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης της κερδοφορίας της MYTILINEOS, με αρχή τα πρόσφατα αποτελέσματα του 2021, αναδεικνύουν περαιτέρω το βαθμό υποτίμησης της μετοχής τόσο σε επίπεδο χρηματιστηριακών δεικτών (P/E, EV/EBITDA κλπ) όσο και σε επίπεδο ταμειακών ροών (DCF valuation), και σε συνδυασμό με την υψηλή μερισματική απόδοση, την οποία ο αναλυτής της EUROXX τοποθετεί στο 4% το 2022 και στο 5.6% το 2024, επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του Προέδρου της εταιρείας, ότι η MYTILINEOS είναι ο ιδανικός συνδυασμός εταιρείας Ανάπτυξης (Growth stock) και Αξίας (Value stock).