Η εθνική ανδρών τοποθετήθηκε στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας εν όψει της κλήρωσης (29/04, 14:30 ώρα Ελλάδος) του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η «επίσημη αγαπημένη» είχε ελπίδες να είναι επικεφαλής ομίλου μετά τον αποκλεισμό της Αργεντινής, ωστόσο, η FIBA αποφάσισε να «ανεβάσει» στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας τις Φιλιππίνες, που είναι μία από τις συνδιοργανώτριες του εφετινού Μουντομπάσκετ.

Οι πιθανοί αντίπαλοι της Ελλάδας:

Από το πρώτο seed: Φιλιππίνες, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Αυστραλία*

Από το πέμπτο seed: Ιράν, Δομινικανή Δημοκρατία, Φινλανδία, Νέα Ζηλανδία

Από το έβδομο seed: Ιορδανία, Ιαπωνία, Ανγκόλα, Ακτή Ελεφαντοστού.

*Οι Φιλιππίνες και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αγωνισθούν στην α’ φάση, στις Φιλιππίνες.

Όλα αυτά ισχύουν για τους εξής λόγους:

Η FIBA χώρισε τις 32 ομάδες σε οκτώ διαφορετικά seeds τεσσάρων ομάδων με βάση τη θέση εκείνων, στην παγκόσμια κατάταξη:

Στο 1ο και το 2ο seed, τοποθετήθηκαν οι ομάδες του πρώτου γκρουπ δυναμικότητας, που τέθηκαν επικεφαλής των ομίλων. Στο 3ο και το 4ο seed, τοποθετήθηκαν οι ομάδες του δεύτερου γκρουπ δυναμικότητας (όπως η Ελλάδα, που «έπεσε» γκρουπ λόγω της ανόδου των Φιλιππινών). Στο 5ο και το 6ο seed, τοποθετήθηκαν οι ομάδες του τρίτου γκρουπ δυναμικότητας. Στο 7ο και το 8ο seed, τοποθετήθηκαν οι ομάδες του τέταρτου γκρουπ δυναμικότητας.

Τα seeds 1, 3, 5 και 7 μπορούν να βρεθούν είτε στον 1ο, είτε τον 3ο, είτε στον 5ο, είτε στον 7ο όμιλο. Άρα η Ελλάδα που βρίσκεται στο τρίτο seed, μπορεί να βρεθεί σε έναν εξ αυτών των ομίλων. Τα seeds 2, 4, 6 και 8 θα βρεθούν αντίστοιχα είτε στον 2ο, είτε στον 4ο, είτε στον 6ο, είτε στον 8ο όμιλο.

Αναλυτικά τα seeds της FIBA:

Πρώτο: Φιλιππίνες, Ισπανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Αυστραλία

Δεύτερο: Γαλλία, Σερβία, Σλοβενία, Λιθουανία

Τρίτο: Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Βραζιλία

Τέταρτο: Καναδάς, Βενεζουέλα, Μαυροβούνιο, Πουέρτο Ρίκο

Πέμπτο: Ιράν, Δομινικανή Δημοκρατία, Φινλανδία, Νέα Ζηλανδία

Έκτο: Κίνα, Λετονία, Μεξικό, Γεωργία

Έβδομο: Ιορδανία, Ιαπωνία, Ανγκόλα, Ακτή Ελεφαντοστού

Όγδοο: Λίβανος, Αίγυπτος, Νότιο Σουδάν, Μαύρο Ακρωτήρι

Βάσει των περιορισμών που τέθηκαν, ισχύουν, επίσης, τα εξής:

  • Κάθε όμιλος μπορεί να έχει έως δύο ομάδες από την ήπειρο της Ευρώπης.
  • Κανένας όμιλος δε μπορεί να έχει περισσότερες από μία ομάδα από τις ηπείρους της Αφρικής, της Αμερικής, της Ασίας και της Ωκεανίας.

Με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια που τέθηκαν, η Ελλάδα θα αποφύγει σίγουρα την Ισπανία στη φάση των ομίλων. Ο λόγος είναι ότι η Βραζιλία –που βρίσκεται στο ίδιο seed με την Ελλάδα– δε μπορεί να κληρωθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας (πρώτο seed), η Ελλάδα θα κληρωθεί με μία εκ των Φιλιππινών, Ηνωμένων Πολιτειών ή Αυστραλίας. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να κληρωθεί με τη Φινλανδία από το πέμπτο seed, αφού μέχρι δύο ευρωπαϊκές ομάδες μπορούν να συνυπάρξουν στον ίδιο όμιλο.

Το επεξηγηματικό βίντεο της FIBA:

Το σύστημα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Το Μουντομπάσκετ 2023 θα φιλοξενηθεί σε Φιλιππίνες, Ιαπωνία και Ινδονησία το διάστημα 25 Αυγούστου – 10 Σεπτεμβρίου. Οι 32 ομάδες θα χωρισθούν σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων, με βάση τα κριτήρια που αναλύθηκαν.

Από την πρώτη φάση, θα προκριθούν οι δύο πρώτες κάθε ομίλου στη δεύτερη φάση των ομίλων (συνολικά δεκαέξι ομάδες), που διασταυρώνονται ως εξής:

  • Ο 1ος όμιλος με τον 2ο.
  • Ο 3ος όμιλος με τον 4ο.
  • Ο 5ος όμιλος με τον 6ο.
  • Ο 7ος όμιλος με τον 8ο.

Οι δύο πρώτες ομάδες των τεσσάρων νέων ομίλων που θα δημιουργηθούν, θα προκριθούν στα προημιτελικά της διοργάνωσης, όπου έκτοτε θα ισχύει η λογική των νοκ – άουτ αγώνων. Η τελική φάση θα φιλοξενηθεί στις Φιλιππίνες.

Διαβάστε ακόμη: