Στα πλεονεκτήματα που δίνει στον όμιλο η εξαγορά της Ηλέκτωρ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων χθες η διοίκηση της Motor Oil, παρουσιάζοντας παράλληλα και τον οδικό χάρτη της επένδυσής της στην Ελλάκτωρ.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος  κ. Πέτρος Τζαννετάκης, η Ηλέκτωρ αποτελεί  μια μεγάλη εταιρεία με ισχυρή παρουσία στον τομέα της  διαχείρισης αποβλήτων που διαφοροποιεί και ενισχύει τη δραστηριότητα του ομίλου σε μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στον τομέα αυτό, η ΜΟΙ χτίζει σημαντική παρουσία καθώς έχει ήδη αποκτήσει άλλη μία μικρή αλλά εξειδικευμένη εταιρεία, την Θαλής, για την οποία ο κ. Τζαννετάκης δήλωσε χθες ότι παρουσιάζει εξαιρετικές αποδόσεις και σημαντική δυναμική.

Όπως αναφέρθηκε, η νέα κίνηση έρχεται να ενισχύει το σχέδιο  μετασχηματισμού της Motor Oil σε ενεργειακό όμιλο με 4 πυλώνες ανάπτυξης που είναι οι ΑΠΕ, τα εναλλακτικά καύσιμα, η κυκλική οικονομία-διαχείριση αποβλήτων και η  διύλιση, εφοδιασμός και εμπορία. Η  εξαγορά τόνισε θα τεθεί υπό τον έλεγχο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ειδική αναφορά κατόπιν ερωτήσεων των αναλυτών έκανε ο κ. Τζαννετάκης και για τη συμμετοχή της εταιρείας στην Ελλάκτωρ. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι δεν υπάρχει βιασύνη και ότι τα  πράγματα εξελίσσονται βήμα – βήμα. «Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει μεταξύ των μετόχων της Ελλάκτωρ όπως και με το call option της Reggeborgh. Επίσης πρέπει να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία για την Ηλέκτωρ και αφού διανεμηθούν τα μερίσματα θα δούμε πως θα προχωρήσουμε στη συνέχεια» δήλωσε.

Να σημειωθεί ότι η Reggeborgh Invest διαθέτει στην Ελλάκτωρ Call option που μπορεί να ασκηθεί έως τις 5 Μαΐου του 2025 για περίπου 15% (14,9343%) των δικαιωμάτων ψήφου. Το call option της Reggeborgh είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Motor Oil η οποία προέβλεπε τη δυνατότητα πιθανής μείωσης του ποσοστού της τελευταίας στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ.

Η Motor Oil έχει το δικαίωμα προαίρεσης (put option) για να ζητήσει από τη REGGEBORGH INVEST BV να αγοράσει τις 26.000.000 μετοχές ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε (7%). στην προσυμφωνημένη τιμή του 1,75 ευρώ εντός περιόδου από τις 6 Μαΐου 2024 και πριν τις 6 Μαΐου 2025.

Η πορεία του ομίλου

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου, ο κ. Τζαννετάκης αναφέρθηκε στην εποχικότητα που υπάρχει λέγοντας ότι τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να εμφανίσουν ανοδική πορεία κυρίως λόγω της τουριστικής κίνησης που θα φέρει σημαντική αύξηση στις πωλήσεις καυσίμων.

Σχετικά με το CAPEX του 2024,  αναμένεται να ανέλθει στα 340 εκατ. ευρώ από 210 εκατ. ευρώ πέρσι ενώ στο πρώτο τρίμηνο επενδύθηκαν 47 εκατ. ευρώ από 30 εκατ. ευρώ το τρίμηνο το 2023.

Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 3 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένες κατά 10% σε σχέση με πέρσι.

Τα EBITDA ανήλθαν στα 354 εκατ. ευρώ με απώλειες 11%. Αντίστοιχα τα καθαρά κέρδη του ομίλου ήταν μειωμένα κατά 20%. Αύξηση πάνω από 141% σημείωσαν οι επενδύσεις της Motor Oil και ανήλθαν σε 181 εκατ. ευρώ από 75 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023.

Ο όμιλος παρέμεινε εξαγωγικός και το πρώτο τρίμηνο του έτους με το 64% των πωλήσεων του να πραγματοποιείται σε ξένες αγορές.

Διαβάστε ακόμη: