Συνέχεια του ράλι στις ελληνικές τράπεζες «βλέπει» η Morgan Stanley, ενώ προχωρά σε αναθώρηση των τιμών – στόχων και των συστάσεων για τις μετοχές.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα τοποθετεί τους δείκτες P/BV για το 2025 στο 0,5x-0,7x και τους P/E στο 4,7x-6,0x.  Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις μακροπρόθεσμες βιώσιμες αποδόσεις, με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν ακόμη περισσότερες υπεραποδόσεις. Καθώς πλησιάζουμε στην κορύφωση των επιτοκίων, μετατοπίζει την προτίμησή της σε πιο αμυντικές καταθετικές βάσεις και αναβαθμίζει τη σύσταση της Εθνικής.

Η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει η κορυφαία επιλογή της Morgan Stanley.

Τιμές – στόχοι και συστάσεις

Ειδικότερα, οι αναλυτές της Morgan Stanley αναβαθμίζουν την τιμή στόχο της Alpha Bank στα 2,11 ευρώ, από 1,98 ευρώ προηγουμένως, της Εθνικής Τράπεζας στα 7,71 ευρώ, από 7,05 ευρώ, και για της Τράπεζας Πειραιώς στα 4,27 ευρώ, από 4,04 ευρώ προηγουμένως.

Όσον αφορά τις συστάσεις για τις ελληνικές τράπεζες, αναβαθμίζει την Εθνική σε overweight, από equal weight,  ενώ υποβαθμίζει τη σύσταση της Eurobank σε equal weight από overweight.

Εκτιμήσεις

Οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν άνοδο ~65% κατά μέσο όρο από την αρχή του έτους, υποστηριζόμενες από αναβαθμίσεις κερδών (+39%), διαρθρωτική μακροοικονομική ανάκαμψη και φθηνές αποτιμήσεις.

Η εστίαση των επενδυτών θα μετατοπιστεί στις μακροπρόθεσμες βιώσιμες αποδόσεις και σε αυτή την ανάλυση κάνει μια «βαθιά βουτιά» στους στόχους 2023-25 που ανακοίνωσαν οι τράπεζες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας.

Η Morgan Stanley εκτιμά  ότι οι θετικές προοπτικές για την αύξηση των δανείων, το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων και η μείωση των προβλέψεων μπορούν να οδηγήσουν σε ROTE ~12% το 2025 για τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα.

Για την Πειραιώς και την Alpha Bank οι εκτιμήσεις της για το 2025 συνεπάγονται ~10,5% ROTE, καθώς αναμένει καλύτερη ορατότητα για στόχους όπως οι υψηλότερες προμήθειες και αμοιβές.

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επιτύχουν αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) κατά μέσο όρο +38% σε ετήσια βάση το 2023, υποστηριζόμενες από βελτίωση κατά 73 μονάδες βάσης επέκταση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (NIM), επωφελούμενες από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Διαβάστε περισσότερα