Η Morgan Stanley στην ενδιάμεση έκθεσή της για την παγκόσμια στρατηγική και τις προοπτικές επισημαίνει ότι «όλα τα μάτια είναι στις ΗΠΑ». Τα ριψοκίνδυνα και ακίνδυνα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ είναι ελκυστικά έναντι των υπόλοιπων χωρών σε ένα πλαίσιο επιβράδυνσης.
Ο οίκος παραμένει «overweight» στις αμερικανικές μετοχές, τα ομόλογα και αναμένει ένα ασθενέστερο δολάριο. Παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις και την αυξημένη αβεβαιότητα στις αγορές, η παγκόσμια οικονομία δείχνει αντοχές.
Οι στόχοι που θέτει για ένα χρόνο από τώρα (β’ τρίμηνο του 2026) είναι οι 6.500 μονάδες για τον S&P 500, οι 2.250 μονάδες για τον MSCI Europe, τα 55 δολάρια για το Brent, τα 3.250 δολάρια για τον χρυσό και το 3,45% για το αμερικανικό δεκαετές ομόλογο.
Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να επιβραδύνεται, αλλά δεν καταρρέει. Οι επενδυτές καλούνται να εστιάσουν σε αγορές με θεμελιώδη στήριξη, όπως οι ΗΠΑ, και να διαχειριστούν προσεκτικά το συναλλαγματικό ρίσκο. Το περιβάλλον του 2025 μπορεί να μην προσφέρει εκρηκτικές αποδόσεις, αλλά δημιουργεί ευκαιρίες μέσα από τη στρατηγική διαφοροποίηση και την πειθαρχημένη κατανομή.
Η τελευταία έκθεση της Morgan Stanley προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ιδέες, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη μπορεί να είναι αδύναμη, αλλά οι ευκαιρίες στις αγορές παραμένουν υπαρκτές και αξιοποιήσιμες και εστιάζει σε 7 σημεία:
1. Δεν βρισκόμαστε σε ύφεση, απλώς σε επιβράδυνση
Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται, έστω και με πιο αργούς ρυθμούς. Οι εμπορικές εντάσεις και τα τιμολόγια έχουν επιφέρει πίεση, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν διέξοδοι αποσυμπίεσης. Η επιτάχυνση της νομισματικής χαλάρωσης και η απορρύθμιση προσφέρουν ένα πιο υποστηρικτικό περιβάλλον.
2. Τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία υπερτερούν του υπολοίπου κόσμου
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, μετοχών και εταιρικών ομολόγων αναμένεται να υπεραποδώσουν σε σχέση με τις διεθνείς αγορές. Παρά τις φωνές για αποεπένδυση από τα αμερικανικά assets, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η ελκυστικότητα των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, αν και με αυξημένη νομισματική αντιστάθμιση (currency hedging) από τους ξένους επενδυτές.
3. Αδυναμία του δολαρίου και ενίσχυση των ασφαλών νομισμάτων
Το δολάριο αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, καθώς οι διαφορές ανάπτυξης και επιτοκίων με τις άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες περιορίζονται. Νομίσματα όπως το ευρώ, το γεν και το ελβετικό φράγκο αναμένεται να ωφεληθούν. Το δολάριο έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται λιγότερο ως ασφαλές καταφύγιο και περισσότερο ως περιουσιακό στοιχείο ρίσκου.
4. Overweight στις ΗΠΑ, ουδέτερη θέση στις παγκόσμιες μετοχές
Οι ΗΠΑ παραμένουν τοποθέτηση προτίμησης στην παγκόσμια αγορά μετοχών. Η εκτίμηση είναι ότι οι αμερικανικές μετοχές θα αποδώσουν καλύτερα, ακόμα και αν το δολάριο υποχωρήσει. Παράλληλα, η βασική στρατηγική περιλαμβάνει υπερβάλλουσα θέση σε κρατικά ομόλογα πυρήνα.
5. Η αξία του currency hedging
Η συναλλαγματική αντιστάθμιση θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αποδόσεων. Για παράδειγμα, για έναν επενδυτή με βάση το γεν, η απόδοση του S&P 500 μπορεί να μεταβεί από 0% χωρίς αντιστάθμιση σε 7% με αντιστάθμιση. Η σωστή διαχείριση του νομισματικού ρίσκου είναι πλέον απαραίτητη.
6. Οι αγορές είναι ρεαλιστικά αποτιμημένες
Παρά την αντίληψη ότι οι αποτιμήσεις είναι υπερβολικές, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι περισσότερες αγορές είναι ευθυγραμμισμένες με μέσους όρους που παρατηρούνται σε περιόδους χωρίς ύφεση. Οι μετοχές ΗΠΑ και Ευρώπης δείχνουν ακριβές, αλλά όχι υπερβολικά.
7. Η υπεροχή των αμερικανικών αγορών είναι θέμα ζήτησης και προσφοράς
Η κεφαλαιοποίηση των αμερικανικών μετοχών ξεπερνά τα 48 τρισ. δολάρια, δηλαδή είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή. Επιπλέον, τα περισσότερα υψηλής ποιότητας ομόλογα διατίθενται σε δολάρια. Ακόμα και αν υπάρξουν εκροές, ελάχιστες αγορές μπορούν να απορροφήσουν τέτοιο όγκο κεφαλαίων.
Διαβάστε ακόμη:
- Ποιοι θέλουν να διώξουν τον Ιβάν Σαββίδη από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης;
- Η Κάιλι Τζένερ φόρεσε το ιστορικό μαγιό της Κλόντια Σίφερ 30 χρόνια μετά
- Φωνητική εξέταση για την Κατάθλιψή, την Άνοια και το Alzheimer σε 5 λεπτά
- Final Four 2025: Πότε παίζουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός – Το αναλυτικό πρόγραμμα