Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ από τον οίκο Moody’s μπορεί να φέρει αναταράξεις στις αγορές, όμως αποτελεί ευκαιρία για τοποθετήσεις σε μετοχές, εκτίμησε σε νέο σημείωμα του ο Μάικλ Γουίλσον της Morgan Stanley. Σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής του επενδυτικού οίκου, η εμπορική ανακωχή με την Κίνα μειώνει τον κίνδυνο ύφεσης και έτσι ενισχύει το επενδυτικό κλίμα.
Παρά τη βραχυπρόθεσμη πτώση στις αγορές μετοχών που προκάλεσε η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας, ο Γουίλσον θεωρεί ότι η διόρθωση αυτή δημιουργεί ευκαιρίες για νέες αγορές. «Θα είμαστε αγοραστές στην πτώση αυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας.
Η υποβάθμιση από τη Moody’s δημιούργησε άμεσα τριγμούς στους χρηματιστηριακούς δείκτες, ενώ εκτίναξε την απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ πάνω από το κρίσιμο όριο του 4,5%, γεγονός που σύμφωνα με τον Γουίλσον αυξάνει τις πιθανότητες για έναν κύκλο διόρθωσης στο χρηματιστήριο. Ωστόσο, η Morgan Stanley διατηρεί αισιόδοξη στάση, προεξοφλώντας ότι η αγορά θα αποτιμήσει την ανάσχεση αυτή ως παροδική.
Θυμίζουμε ότι η Moody’s είναι ο τελευταίος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που αφαίρεσε από το αμερικανικό αξιόχρεο την κορυφαία πιστοληπτική βαθμίδα. Η Fitch Ratings και Η S&P Global Ratings είχαν ήδη προβεί σε ανάλογες κινήσεις το 2023 και το 2011, αντίστοιχα.
Η Moody’s αιτιολόγησε την απόφαση της επικαλούμενη το διογκούμενο έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού, το οποίο δείχνει ελάχιστες ενδείξεις σταθεροποίησης. Η υποβάθμιση ήρθε σε μια στιγμή που οι διεθνείς επενδυτές εξετάζουν εκ νέου τη σταθερότητα των αμερικανικών assets, υπό τη σκιά παρατεταμένης αβεβαιότητας στο παγκόσμιο εμπόριο.
Παρά τις πιέσεις, ο δείκτης S&P 500 κατάφερε μόλις την περασμένη εβδομάδα να ανακτήσει τις απώλειες του 2025, λαμβάνοντας ώθηση από τν προσωρινή εμπορική συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου. Η απόδοση του δείκτη, πάντως, υστερεί φέτος σε σχέση με τα διεθνή χρηματιστήρια.
Ο Μάικλ Γουίλσον εκτιμά ότι η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου ολοκληρώθηκε χωρίς αρνητικές εκπλήξεις παρά την αβεβαιότητα από το εμπορικό πεδίο. Η αύξηση των προβλέψεων κερδοφορίας για αρκετές εισηγμένες αποτελεί θετικό σημάδι για την πορεία των μετοχών, ακόμα κι αν τα μηνύματα για επόμενα τρίμηνα παραπέμπουν σε μικρή επιβράδυνση από τις εμπορικές συναλλαγές.
«Ενώ αναγνωρίζουμε τον κίνδυνο αποδυνάμωσης των στοιχείων, θεωρούμε ότι η αγορά θα το ερμηνεύσει ως προσωρινό φαινόμενο λόγω της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα», τόνισε ο Γουίλσον.
Τον περασμένο Μάρτιο, σε σημείωμα του, ο Γουίλσον είχε εμφανιστεί αρκετά απαισιόδοξος προειδοποιώντας ότι η αστάθεια των αμερικανικών μετοχών θα συνεχιστεί μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Πλέον, όμως, συγκαταλέγεται στις λίγες φωνές μεταξύ των στρατηγικών αναλυτών που προκρίνουν την επένδυση σε αμερικανικές μετοχές έναντι των διεθνών.
Νωρίτερα και ο στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Κόστιν, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος για την πορεία της Wall Street με αιχμή του δόρατος την επίλεκτη τεχνολογική ομάδα των «Υπέροχων Επτά».
Σε σημείωμα του υποστήριξε πως οι τεχνολογικοί γίγαντες της ομάδας θα εισέλθουν και πάλι σε ανοδική πορεία έχοντας τα φόντα να ξεπεράσουν την απόδοση του S&P 500, χάρη στις ισχυρές τάσεις κερδοφορίας. Παρότι η ομάδα των Υπέροχων Επτά κατέγραψε σημαντικές απώλειες φέτος, λόγω και της ευρύτερης ρευστοποίησης των αμερικανικών μετοχών, η δυναμική τους φαίνεται να αναζωπυρώνεται.
Διαβάστε ακόμη:
- Eurovision 2025: Απίστευτο ρεκόρ – Σχεδόν 5 εκατ. τηλεθεατές είδαν έστω για ένα λεπτό
- Οι πέντε πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας και οι μισθοί τους
- Φυσικό αέριο: Έρχονται χρωματιστά τιμολόγια – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
- Χρηματιστηριακός χάρτης: Ποιες μετοχές επιλέγουν ξένοι και εγχώριοι οίκοι