Επενδυτική βαθμίδα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 ή και νωρίτερα, ισχυρή ανάπτυξη και ρεκόρ επενδύσεων για την Ελλάδα «βλέπουν» οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, μια κυβέρνηση της πλειοψηφίας της ΝΔ θα συνεχίσει να οδηγεί τη χώρα στην πορεία της προς τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οίκοι αξιολόγησης, όπως η Moody’s, σχολίασαν το αποτέλεσμα των εκλογών ως πιστωτικά θετικό, με την Morgan Stanley να πιστεύει ότι τα οικονομικά θεμελιώδη στοιχεία υποστηρίζουν την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους μήνες.

Ισχυρή ανάπτυξη και ρεκόρ επενδύσεων

Η Morgan Stanley βλέπει επίσης ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ το 2023 και το 2024. Αυτό, σε συνδυασμό με τη συνέχιση της πολιτικής και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να φθάσει στην επενδυτική βαθμίδα το α’ εξάμηνο του 2024.

«Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει την τάση υπεραπόδοσής της έναντι της οικονομίας της ζώνης του ευρώ το 2023 και το 2024. Η πτώση του πληθωρισμού και η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος θα στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση.

Η περιοριστική νομισματική πολιτική θα επιβαρύνει αρνητικά την οικονομία, αλλά οι επενδύσεις στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσουν να υποστηρίζονται από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και την εισροή ΑΞΕ σε επίπεδο ρεκόρ.

Όσον αφορά τις τιμές, παρόμοια με την υπόλοιπη ευρωζώνη, η διόρθωση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας αναμένεται να οδηγήσει τον πληθωρισμό στην Ελλάδα σε μείωση φέτος, από 9,6% το 2022 σε 3,6% το 2023. Ο πυρήνας του πληθωρισμού θα παραμείνει πιθανότατα αυξημένος, οδηγούμενος ιδίως από τις τιμές των υπηρεσιών αναψυχής, καθώς και των ξενοδοχείων και εστιατορίων, εν όψει μιας ακόμη ισχυρής τουριστικής περιόδου, όπως φαίνεται.

Εξυγίανση του χρέους

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, χάρη στην ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, η Ελλάδα γνώρισε μία από τις ταχύτερες δημοσιονομικές εξυγιάνσεις στην Ευρώπη.  Η Ελλάδα μπόρεσε να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα ήδη το 2022 και να μειώσει το επίπεδο χρέους/ΑΕΠ κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το 206% που ήταν το υψηλότερο επίπεδο ρεκόρ που είχε φθάσει το 2020 ως απάντηση στην πανδημία.

Η Morgan Stanley, αναμένει ότι αυτή η εξυγίανση του χρέους θα συνεχιστεί και στο μέλλον, έστω και με βραδύτερο ρυθμό: η σταθερή ανάπτυξη και οι συντηρητικές δημοσιονομικές δαπάνες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 0,9% το 2022 και έως και 1,5% το 2024.

Με τις πληρωμές τόκων να παραμένουν συγκρατημένες, δεδομένης της δομής του ελληνικού χρέους, η Morgan Stanley αναμένει ότι το χρέος/ΑΕΠ θα μειωθεί στο 163% το 2023 και στο 153,5% το 2024.

Διαβάστε περισσότερα