Το υψηλό δημόσιο χρέος παραμένει η βασική πρόκληση για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας, σύμφωνα με τη Moody’s, η οποία δημοσιοποίησε την έκθεσή της για την ελληνική οικονομία με καθυστέρηση , καθώς αναμενόταν την Παρασκευή 21/5.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020 και αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών που παρακολουθεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Moody’s, το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας δέχεται στήριξη από τα υψηλά επίπεδα πλούτου καθώς και από τις αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, με το βασικό «αγκάθι» για την πιστοληπτική αξιολόγηση να αποτελεί το υψηλό δημόσιο χρέος,

Οι αναλυτές σημεώνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βελτιώσει τους θεσμούς και τη διακυβέρνηση της Ελλάδας σε διάφορους τομείς. Έτσι, η χώρα επωφελείται από μια ευνοϊκή δομή χρέους, διαθέτει απόθεμα μετρητών και μια ισχυρή δυνατότητα διαχείρισης του χρέους της.

Οι προϋποθέσεις αναβάθμισης

«Η βαθμολογία της Ελλάδας θα αναβαθμιστεί εάν η περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «δείξει» απτά αποτελέσματα με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και περαιτέρω ενίσχυση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης», υπογραμμίζει ο κ. Steffen Dyck, κορυφαίο στέλεχος του οίκου και ο συντάκτης της έκθεσης για την ελληνική οικονομία.

«Στον αντίποδα θα υπάρξει υποβάθμιση εάν η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων «παγώσει» ή ακόμη και αντιστραφεί, κάτι που θα θέσει τη χώρα σε κίνδυνο να μην είναι ικανή να καλύψει τις δεσμεύσεις της έναντι των πιστωτών της στη ζώνη του ευρώ», προσθέτει ο αναλυτής του οίκου.

Όσον αφορά την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, ο οίκος σημειώνει ότι ανέκοψε την ανοδική πορεία της οικονομίας, αλλά το γεγονός ότι θα εισρεύσουν σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση τόσο των επενδύσεων όσο και της ανάπτυξης το επόμενο διάστημα.

Moody’s: Τα οφέλη της Ελλάδας από το ταμείο ανάκαμψης