Οι επενδύσεις που συνδέονται με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσουν την ανάκαμψη της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα μειώσουν το χρέος και θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητά του, υπογραμμίζει η Moody’s.

Ωστόσο, πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις όπως ενδεχόμενη πιστοληπτική αναβάθμιση, θα εξαρτηθούν από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που είναι περισσότερο αβέβαιη.Η Ελλάδα θα δει τη μεγαλύτερη αύξηση ευρωπαϊκών κονδυλίων σε σχέση με Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία. Αυτό θα οδηγήσει σε διπλασιασμό των δημόσιων επενδύσεων την επόμενη πενταετία, μετά από μια δεκαετία χαμηλών επενδύσεων μετά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Υποθέτοντας ότι η πλειοψηφία των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάπτυξης θα διανεμηθεί μεταξύ 2023 και 2025 και υπάρχει πλήρης απορρόφηση, ο οίκος εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω ώθηση στο ΑΕΠ Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως ως το 2024.

Η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι υψηλότερη κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες το 2025 και στη συνέχεια θα υπάρξει εξασθένηση της επίπτωσης.Εάν υπάρξει πλήρης απορρόφηση των κονδυλίων, η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα επωφεληθούν περισσότερο, βλέποντας ώθηση στο ΑΕΠ τους κατά 1% και 0,7% αντίστοιχα, ετησίως ως το 2027.

Η υψηλότερη ανάπτυξη θα επιτρέψει στις χώρες να περιορίσουν τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης και να αυξήσουν τα έσοδα, κάτι που θα οδηγήσει σε χαμηλότερους δείκτες χρέους προς ΑΕΠ. Η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα δουν τους δείκτες χρέους προς ΑΕΠ να υποχωρούν κατά 14,5 ποσοστιαίες μονάδες και 7,1 μονάδες αντίστοιχα έως το 2027.

Πάντως, όπως επισημαίνει η Moody’s, οι διοικητικές προκλήσεις θα περιορίσουν τα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψη. Οι χώρες θα πρέπει να απορροφήσουν αυτήν τη χρηματοδότηση γρήγορα για να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο των κεφαλαίων στην ανάπτυξη.

Ωστόσο, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης έχουν μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά απορρόφησης στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, ο οίκος αναμένει ότι οι διοικητικές ελλείψεις πιθανότατα θα μειώσουν αυτά τα οικονομικά κέρδη σε περίπου 0,5% ετησίως κατά μέσο όρο το 2021-27.

Η Πορτογαλία και η Ελλάδα βρίσκονται σε καλύτερη θέση, δεδομένου ότι έχουν ισχυρότερα ποσοστά απορρόφησης ιστορικά, ενώ η Ισπανία και η Ιταλία αντιμετωπίζουν πιο σημαντικά εμπόδια.

Τέλος, όπως επισημαίνει ο οίκος, οι μεταρρυθμίσεις προσφέρουν σημαντικά “όπλα” για τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική αυτών των χωρών, αλλά η εφαρμογή τους είναι λιγότερο σίγουρη. Οι εκταμιεύσεις των πόρων της ΕΕ συνδέονται με μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό μέτωπο, την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη και τη δημόσια διοίκηση, όπως περιγράφεται από την Κομισιόν.

Εάν εφαρμοστούν, θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντική ώθηση στην παραγωγικότητα και τη δυναμική ανάπτυξης, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της Moody’s . Ωστόσο, η Κομισιόν, όπως σημειώνει, έχει αδύναμο ιστορικό επιβολής αυτών των δεσμεύσεων.