Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με «όχημα» το Ταμείο Ανάκαμψης, ο ρόλος των ελληνικών τραπεζών στην επόμενη μέρα της πανδημίας και η πρόεδρος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών οι CEOs των ελληνικών τραπεζών, καθώς και ο υφυπουργός αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός.
Ζαββός: Με το πρόγραμμα Ηρακλής βγαίνουμε από την κρίση
«Με πρόγραμμα Ηρακλής βγαίνουμε από τη κρίση» τόνισε ο υφυπουργός κ. Ζαββός καθώς, όπως είπε «καταφέραμε να μειώσουμε κατά 40% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έχουμε στόχο με τον Ηρακλή 2 να τα μειώσουμε επιπλέον κατά 32 δις ευρώ και να φτάσουμε σε μονοψήφιο ποσοστό, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Αναφέρθηκε στη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο παρέχει χρηματοδότηση που πριν δεν υπήρχε καθώς, θα χρηματοδοτήσει και ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Στόχος όπως είπε, τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης να φέρουν ένα μετασχηματισμό της χώρας σε πιο βιώσιμες μορφές ανάπτυξης γιατί «η δεκαετία που διανύουμε, προσδιορίζεται από πράσινη ανάπτυξη, ψηφιοποίηση, μετασχηματισμό του εργατικού δυναμικού και εξωστρέφεια».
Ψάλτης (Alpha Bank): Σημαντική ευκαιρία
Στη σημαντική ευκαιρία που δημιουργεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, τον καταλυτικό ρόλο που θα διαδραματίσουν οι τράπεζες, αλλά και την ετοιμότητα της Alpha Bank να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, από το πάνελ “Big Bank Theory: Leading the Greek Economy and Banking through the straits of the pandemic” του 6ου Delphi Economic Forum.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έναυσμα για νέο παραγωγικό μοντέλο
Ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει την μοναδική ευκαιρία για να επιτύχει τον οικονομικό, τεχνολογικό και θεσμικό μετασχηματισμό της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, κλείνοντας παράλληλα το επενδυτικό κενό της δεκαετούς κρίσης που προηγήθηκε. Προσέθεσε, δε, ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility – RRF), σε συνδυασμό με τους χρηματοδοτικούς πόρους από τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και διαρθρωτικά ταμεία, συνολικού ύψους Ευρώ 72 δισ., έρχεται σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία, καθώς η πανδημία επιτάχυνε την εφαρμογή τεχνολογικών δυνατοτήτων και εξελίξεων, ενεργοποίησε τη δυναμική παρέμβαση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής με σκοπό τη στήριξη της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ, καθώς εξελίσσεται η εκστρατεία εμβολιασμών, επικρατεί ευφορία και υψηλές προσδοκίες για το μεταπανδημικό περιβάλλον. Προσέθεσε, δε, πως η δομική αλλαγή, σε σχέση με το παρελθόν, συνίσταται στο γεγονός ότι η επιδιωκόμενη ανάπτυξη θα πυροδοτηθεί κυρίως από την υψηλή αναλογία επενδυτικών κεφαλαίων, και όχι μέσω αύξησης της κατανάλωσης, ενώ πρόσθετη δυναμική δημιουργεί και η δυνατότητα μόχλευσης από το τραπεζικό σύστημα.
Σε ερώτημα για την ετοιμότητα των τραπεζών, της δημόσιας διοίκησης και του ιδιωτικού τομέα ως βασικών stakeholders υλοποίησης του RRF, o CEO της Alpha Bank χαρακτήρισε εύστοχη την επιλογή της κυβέρνησης να διοχετευθούν τα επενδυτικά κεφάλαια συνολικού ύψους Ευρώ 31 δισ. που αντιστοιχούν στο δανειακό σκέλος του RRF μέσω της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων από τις τράπεζες, οι οποίες όπως ανέφερε «είναι ο ασφαλέστερος αρωγός και σύμβουλος των επιχειρήσεων στη διαχείριση και απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων».
Ως προς το Δημόσιο, ο κ. Ψάλτης ανέφερε πως το σχέδιο 167 δράσεων που υπεβλήθη είναι ολοκληρωμένο και απέσπασε τα εύσημα των Βρυξελλών, για να προσθέσει πάντως πως απαιτείται συνέπεια στο «μέτωπο» του μεταρρυθμιστικού έργου, ώστε να προχωρήσουν εγκαίρως σημαντικές οριζόντιες μεταρρυθμίσεις, όπως η επιτάχυνση διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης και ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς.
Καραβίας: Γύρισαν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες
Την άποψη πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει πια γυρίσει σελίδα, όντας σε θέση να κοιτάζει το μέλλον και να στρέφει τις προσπάθειές του στην ανάπτυξη και όχι πια στην επιβίωση, εξέφρασε από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας. «Για να κοιτάξουμε το μέλλον έπρεπε πρώτα να απαλλαγούμε από το παρελθόν. Η Eurobank πρωτοστάτησε και συνέβαλε ουσιαστικά, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να βγάλουν οι ελληνικές τράπεζες από πάνω τους, από τους ισολογισμούς τους, το μεγάλο βάρος που μας κληροδότησε η κρίση, δηλαδή τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στοχεύουμε σε μονοψήφιο δείκτη NPE ήδη από εφέτος, ενώ το 2022 θα εκπληρώσουμε και την άλλη μείζονα δέσμευσή μας, αυτή για διψήφια απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων. Χαμηλός μονοψήφιος δείκτης ΝΡΕ και σημαντική κερδοφορία, διψήφια απόδοση κεφαλαίων αποτελούν ένα από τα στοιχεία που συνθέτουν την επόμενη ημέρα της Eurobank, αλλά και του τραπεζικού συστήματος. Προϋπόθεση για ισχυρές τράπεζες που να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία αποτελεί η κερδοφορία τους και η δυνατότητα τους για οργανική δημιουργία κεφαλαίων», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε ο κ. Καραβίας, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας. «Σήμερα στις αγορές βλέπουμε υπερεπάρκεια κεφαλαίων και ταυτόχρονα ενδιαφέρον για την Ελλάδα, που ξαναμπήκε μετά από χρόνια στα ραντάρ των επενδυτών. Για τον τουρισμό, αλλά όχι πια μόνον για τον τουρισμό. Είναι ενδεικτικές οι επενδύσεις σε logistics, σε ακίνητα, όπως τα Ελληνικό ή οι οργανωμένες παραθεριστικές κατοικίες ή τα νέα κτήρια γραφείων που μπορούν πλέον να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια, όπως και σε τομείς διεθνώς ανταγωνιστικούς – αναφέρω ενδεικτικά μόνον τα κέντρα αποθήκευσης δεδομένων, γιατί ζούμε πια στην εποχή που τα δεδομένα αποτελούν πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο ή τη φαρμακοβιομηχανία, σημειώνοντας ότι μια ισραηλινή εταιρία που πρωτοπορεί στην έρευνα για την θεραπεία του Covid-19 επέλεξε μια ελληνική φαρμακευτική εταιρία ως πρώτο διεθνή εταίρο της για την εξέλιξη και τη δοκιμή του», κατέληξε.
Μεγάλου: «Με το σχέδιο Sunrise μετασχηματίζουμε την ίδια την τράπεζα»
Στο σχέδιο Sunrise, όπου προβλέπει την μείωση των NPEs, την κεφαλαιακή ενίσχυση και τον εταιρικό μετασχηματισμό, κύρια βάση του οποίου είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου. «Αλλάζουμε σελίδα στην τράπεζα», σχολίασε χαρακτηριστικά, εστιάζοντας στη βελτίωση των σχέσεων με τους πελάτες. «Υποστηρίζουμε το electronic Know your customer, ενώ τραπεζικά και μη προιόντα μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως, χωρίς να χρειάζεται να έρθουν στο κατάστημα», πρόσθεσε.
Όσον αφορά στη χρηματοδότηση με κριτήρια ESG, ο επικεφαλής της τράπεζας ανέφερε πως αυτά θα είναι το βασικό σημείο, με το οποίο θα κριθεί η ελληνική οικονομία.
Μυλωνάς: Αισιοδοξία για ισχυρή ανάπτυξη
Την εκτίμησή του για ανάπτυξη άνω του 10% τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2021 έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς.
«Η πανδημία προκάλεσε ένα απότομο φρενάρισμα και μεγάλη απώλεια στα έσοδα του τουρισμού. Είχαμε τρία κύματα, με την δημοσιονομική πολιτική να παρείχε στήριξη στην οικονομία. Το πρωτογενές πλεόνασμα πέρασε σε έλλειμμα 6%», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως οι τράπεζες προχώρησαν σε 6,5 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις, ενώ η ανεργία μειώθηκε και το εισόδημα έπεσε πολύ λίγο. «Έχουμε μία καλή βάση για την ανάπτυξη του 2021, βρισκόμαστε, όμως, σε αγώνα δρόμου για τα κρούσματα και τα εμβόλια. Έχουμε 100.000 εμβόλια την ημέρα, προχωράμε με στόχο τα 2,5 εκατ. εμβόλια τον μήνα. Όλοι οι πρόδρομοι δείκτες, όμως, φεύγουν ψηλά. Υπάρχει συσσωρευμένη αποταμίευση, ενώ η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή και ο τουρισμός θα πάει στο 50% του 2019», πρόσθεσε.
Όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Μυλωνάς σημείωσε πως προφανώς και θα υπήρχε ελληνική οικονομία χωρίς αυτό. «Έρχεται, ωστόσο, να μας δώσει μία ώθηση και εφόσον το εκμεταλλευτούμε σωστά να έχουμε ανάπτυξη για πολλά χρόνια», κατέληξε.