Πολύ αυξημένοι είναι οι κίνδυνοι για κλιματική αλλαγή για την Ελλάδα σύμφωνα με την αμερικανική Moody’s, με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρεται στα επιπρόσθετα κόστη από τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών και αναφέρει τον πρόσθετο προϋπολογισμό των 500 εκατ. ευρώ (0,3% του ΑΕΠ) και εξηγεί ότι αναμένει την αύξηση του δημοσιονομικού κόστους, όπως είχε συμβεί και στις πυρκαγιές του 2007, οι οποίες προκάλεσαν επιπρόσθετο κόστος 3 δισ. ευρώ ή αλλιώς 1,3% του ΑΕΠ.

Οι επιπτώσεις είναι πολύ πιθανό να πλήξουν τον τουρισμό αφού η αναστάτωση από τις φωτιές, οι διακοπές ρεύματος και νερού, η επιδείνωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά τον τουριστικό κλάδο και τις τουριστικές ροές και μια τέτοια περίπτωση είναι credit negative δηλαδή μπορεί να αποτελέσει πιστωτικά αρνητικό γεγονός για την αξιολόγηση της Ελλάδας (Ba3 – σταθερό outlook).

Παρ’ όλα αυτά, πιστεύει ότι οι πυρκαγιές είναι ενδεικτικές των πιστωτικών κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, τους οποίους αποτυπώνει στην Ελλάδα με το “μετρίως αρνητική” βαθμολογία περιβαλλοντικού προφίλ εκδότη (Ε-3).

Ενώ τα αίτια των πυρκαγιών δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, η Νότια Ευρώπη βιώνει το χειρότερο κύμα καύσωνα εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, με την Ελλάδα να βλέπει θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς Κελσίου. Αυτό είναι σημαντικό στο πλαίσιο των ευρημάτων της έκθεσης που δημοσίευσε η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στις 9 Αυγούστου, η οποία πρότεινε ότι οι καύσωνες που σημειώνονται μία φορά στα 50 χρόνια είναι πλέον πιθανό να σημειώνονται κάθε δεκαετία.

Αν και η Ελλάδα είναι πιθανό να συνεχίσει να επωφελείται από την οικονομική στήριξη από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, μια περαιτέρω αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας αυτών των φαινομένων θα μπορούσε να αποδυναμώσει τον τουρισμό της βιομηχανία.

Επιπλέον, οι περιβαλλοντικές ζημιές και η πιθανή μείωση της φορολογικής βάσης των ακινήτων δημιουργούν μακροπρόθεσμες πιστωτικές προκλήσεις για τις τοπικές κυβερνήσεις.